Kedves Hozzáértők!
Hosszú ideig tartó válásom után vagyoni perem kezdődött az elmúlt hónapokban.
Tárgya: 32 m2-es belvárosi öröklakás.
A lakást házasságkötés után vásároltuk az ex nagynénjétől, amely akkor komfortnélküliként volt nyilvántartva.
A tulajdonlapon az ex neve szerepel 1/1-es tulajdonosként a nagynéni holtig tartó haszonélvezetével. Együttélésünk során a lakást komfortosítottuk - zuhany és WC lett kiépítve-melynek költségei fedezésére hitelt vettünk föl, amelyet én fizettem ki teljes egészében.
A vagyon megosztásra irányuló keresetemben a szóban forgó lakás értékének50%-át kértem. Az ex nem akart osztozkodni.Azért, hogy időközben ne tudja eladni akár még haszonélvezettel terhelten is a lakást, a tulajdonlapjára perfeljegyzést kértem, ami meg is történt.
A válási per kezdetétől fogva az ex elköltözött albérletbe közös gyermekünkkel, miután a haszonélvező visszaköltözött a lakásba.
A múlt heti tárgyaláson közölte a bírónő, hogy mivel a haszonélvező tartózkodik a lakásban, vele szemben is perben kell állnom - pereljem őt is aki 83 éves -. Ezt nem értem, miért?
Ami igazán meglepett az a következő: az ex ügyvédje közölte, ha nam vagyok hajlandó a perfeljegyzés levételéhez hozzájárulni a tulajdonlapról,- a bíró ebben még nem döntött, gondolkodik rajta - kártérítési pert indítanak ellenem abban az esetben, miután exem lakást szeretne vásárolni hitelre, és a jelzálogot a szóban forgó, vitatott lakásra kívánja bejegyeztetni. Ha nem tudják megvenni a kiszemelt lakást az én perfeljegyzésem miatt, az albérleti díj havi összegeit és a per költségét fogják kérni rajtam.
Nagyon jó az ügyvédje, vagy pedig blöffölnek ?
Van értelme pereskednem, ha komoly összegeket bukhatok? A hitelt adó bank nem arra a lakásra teszi a jelzálogot, amely megvételéhez hitelez?
Svejk