A tartásdíj nem a gyerekekre kerül elköltésre


obsitos # 2005.12.29. 11:15

Tartásdíj fizetésének elmulasztása miatt polgári peres eljárást indíthatsz a volt feleségeddel szemben.

A családi pótlék "mire" történő elköltéséről is el kell majd számolnia.

Egyébként a tartásdíj fizetésének kötelezettsége a gyermek nagykorúságáig tart, illetőleg a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok befejezéséig. (Ha közben esetleges évet halaszt, arra az időre nem jár a tartásdíj.)

Füsi # 2005.12.29. 07:53

Hello

Segitség kellene ez ügyben. Leánygyermekem tartására váláskor a volt párom volt kötelezve, azonban másfél éve a gyermek elköltözött otthonról a barátjához 7 hónapra, majd onnan egyenesen szüleimhez 6 hónapra, ezután az új barátjához kb 5 hónapja. Időközben a volt párom a lakás ajtózárját lecserélte, abból kulcsot nem adott gyermekünknek. " Akkor jöjjön a gyerek, ha itthon vagyok" magyarázattal. Anyagi támogatást nem nyújtott ez idő alatt, a gyermek teljesen azokra volt utalva akiknél lakott. A gyámhivatal már nem foglalkozott a gyermekem megkeresésével, mivel 3 hónap múlva 18 éves lesz.

Kérdésem gyermekem megkeresésére: mi módon lehetne a másra költött gyermektartási dijat és egyedülállóként megkapott családi pótlékot visszaszerezni, az elmaradt tartásért?

Köszönöm a választ: Füsi

ObudaFan # 2005.11.28. 18:17

Azért ez a nem a gyermekekre költi megállapítás elég sarkosnak tűnik. Nyilván a lakás, illetve a személygépkocsi is az anyával együtt élő gyermekek tartásához is szükségesek.

Mivel nem éltek együtt, ezért elsősorban a volt feleséged dolga megítélni, hogy a gyermektartást a gyermek úszásosktatására és nyári táboraira, vagy egyéb szükségleteire kell inkább költeni, így elsősorban vele kell megállapodnod, hogy ezeket az összegeket hajlandó-e betudni a tartásdíjba.

Azt viszont, hogy anyagilag mennyire vagy terhelhető, a tartásdíj iránti perben vizsgálja a bíróság. Ha az azóta bekövetkezett változások miatt már nem annyira, a bíróságtól kérheted a leszállítását.

hapci30 # 2005.11.28. 10:17

Tisztelt Fórum Látogatók!
Elvált, 2 gyernekes apuka vagyok aki nem csak fizetni, hanem gondoskodni is szeretne gyermekeiről. Ez év októberéig fizettem 80eFt tartásdíjat két gyermekem után, majd ezt az összeget egy per során a bíróság felemelte 100eFt fölé. A tárgyaláson kiderült (bizonylatok alapján), hogy volt feleségem bevételeit felemésztik bevállalt kiadásai (új autót vett hitelre, személyi kölcsön, lakáskölcsön,...). A havi egyenlege, ha minden csekket befizet minusz 18eFt és akkor még se magának se egyik gyereknek sem vett egy darab zsemlét sem. Ez az alaphelyzet.
Aránylag magas a fizetésem, új életemhez lakáshitelt kellett felvennünk a párommal. A hitel felvétele előtt pontosan kiszámoltuk, hogy mire költhetünk. Eddig összehúzott nadrágszíjjal, de belefértek az alapvető élethez szükséges kiadásaink és megvolt az a jó érzés is, hogy tudtunk a gyerekeknek vásárolni ruhát, könyvet, játékot, vagyis e téren is szülőnek érezhettem magam. A tartásdíj megemelését követően komoly anyagi gondba kerültünk.

Lenne egy pár kérdésem, illetve, hogy mi a teendő:

Megengedhető-e, hogy a kapott tartásdíj nem teljes egészében a gyerekek szükségleteire kerül elköltésre?
Hogyan biztosítható, hogy ez az összeg tényleg a gyerekekre kerüljön elköltésre?

A bíróságnak döntése során nem kell mérlegelnie azt, hogy az apa mennyire terhelhető, illetve, hogy az eddigi tartásdíjon felül milyen egyéb – anyával egyeztetett - szükségletekhez járul hozzá (úszásoktatás több éve, nyári táborok,…)?

A bíróság döntésével beletaszít a csak pénzt utaló apukák körébe, ami elborzaszt.

Milyen jogorvoslat van ennek kivédése érdekében?

Egyenlőre ennyit kérdeznék. Köszönöm előre is a segítő válaszokat.