Közös probléma özvegyi nyugdíjjal és árvaellátással


gittus # 2005.12.01. 19:23

zoltán.
Teljesen független hogy az édesanyja magyar vagy külföldi személyhez megy feleségül. Az özvegyi nyugdíj jogosultság megszűnik.

gittus # 2005.12.01. 19:18

Gabor.hu
Nem lehetetlen hogy a fiúk nappali oktatás munkarendje szerint szervezett tanulmányokat folytatnak? (L:árvaellátással kapcsolatos topicok) Ez esetben előfordulhat hogy az árvaellátás akkor is jogosan jár annak ellenére hogy a tagozat esti.
Miért pont szeptember 30-ig kapták a fiúk az árvaellátást?
A felesége is szeptember 30-ig kapta vagy korábban bejelentették a házasságkötést?
Nem tudom mi a jobb tanács kérni vagy nem kérni!

Jolly # 2005.12.01. 11:31

Gaabor szívesen! Mindenki szereti másra hárítani a felelősséget, a hibázást :) a Nyugdíjfolyósító azt is mondhatná, hogy a fiúknak tudniuk kellett volna, mivel nem nappali, hanem levelezőre jártak, ezért már nem jogosultak az árvaellátásra és ezt eltussolták. Azért írtam, hogy 50%-50% a kártérítés mértéke, mert ebben a leírt esetben MINDEN ÉRDEKELT hibás. Ha esetleg bírósági ügy lesz belőle, nagyon jó ügyvédet kell fogadni a felróhatóság kérdésében és megkerülik a visszafizetési kötelezettséget!

Jolly

Gaabor.hu # 2005.11.30. 21:34

Kedves Jolly!

Köszönöm a választ.

Mielőtt írtam az előző üzenetet, megkérdeztem a feleségemet. Õ mondta, hogy mind a 3 évben az esti-levelező tagozat mellé tette az X-et az iskola. Ha jól értelmeztem, a Nyufig hibája volt hogy idén szeptember 30-ig kapták a fiúk az árvaellátást. A leírt 90 nap pedig idén decemberben lejár.

Feleségem 44 éves, idén augusztusban kötöttünk házasságot, fiai 20 és 21 évesek. A kiegészítő nyugdíjemelésen keresztül merült fel áttételesen az árvaellátás kérdése is.

Köszönettel
Gábor

Jolly # 2005.11.30. 18:54

Megkerestem a jogszabályokat, mert már oly régen foglalkoztam az özvegyi nyugdíjjal.

Találtam egy jogszabályt, amely az Ön feleségére vonatkozik:
"Özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor...

  • házastársa jogán legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik"

Nem tudom, hogy az Ön felesége hány éves volt, amikor férjhez ment Önhöz? Mikor született? A szabály értelmében a 62 évnél idősebb özvegy nők nyugodtan mehetnek férjhez az özvegyi nyugdíj elveszítésének veszélye nélkül is.

"Az özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkorának betöltése előtt házasságot köt".

De október elsejétől ugyanúgy elvesztette volna az özvegyi nyugdíjat, mert
"Az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha már egyik gyermeket sem illeti meg árvaellátás."

Az elvesztett özvegyi nyugdíjat feléledéssel lehet visszaszerezni a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után, ha nem kötött újbóli házasságot a megözvegyülés óta.

A fiúk iskolalátogatási igazolványával kapcsolatban kérdezném, hogy a négy oldalas zöld papír első oldalán található tagozati formák közül az "esti vagy levelező" mellé tette X-et az iskola?

Ha rájönnek erre a hibára, akkor általában fele-fele arányban viselik a kárt.
"Az, aki nyugellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított 90 napon belül írásra kötelezték. A 90 napon túl jogalap nélkül felvett nyugellátást attól lehet visszakövetelni, akinek a nyugellátás felvétele felróható".

A felróhatóságot a Nyufignak kell bizonyítani. Hogy mennyi időre szólót kell majd visszafizetni? Attól, amikor a fiúk nem járnak nappalira.
Azért kérdeztem, hogy az esti-levelező vagy pedig a nappali rubrika volt megjelölve, mert ha nappali volt bejelölve, akkor a Nyufig-ot félrevezették és kötelezhetik a fiúkat 100%-os visszafizetésre.
Ön pedig honnan tudja, hogy a levelező volt bejelölve 3 éven keresztül? Kérdezze meg a fiúkat, hogy biztosak benne? A szó elszáll, a zöld papírok megmaradnak a Nyufignál.

Jolly

Gaabor.hu # 2005.11.30. 17:20

Kedves Jolly!

Köszönöm a választ.
A fiúk iskolalátogatási igazolványán mindig a levelező tagozat volt bejelölve. Ennek ellenére a Nyugdíjfolyósító folyósította az árvaellátást. Ha hiba történt, a Nyugdíjfolyósító hibázott. Ennek ellenére kell-e valamennyit, ha igen mennyi időre szólót visszafizetniük?

Köszönettel
Gábor

obsitos # 2005.11.30. 13:46

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság az ujabb házasságkötéssel elvész, újból kapni csak az ujabb megözvegyüléssel lehet.

Két ember kapcsolata alapvetően nem a "papíroson" múlik, lásd sok fiatal évek óta él együtt és bevállal akár 1-2 gyereket is, mégis jól megvannak a házassági anyakönyvi kivonat nélkül.

zoltán. # 2005.11.30. 12:36

Férjhez menni vagy nem menni?

Az felől érdelkődnék hogy ha az özvegy édesanyám ujjból férjhezmenne egy külföldi állampolgárhoz akkor elvesziti -e az özvegyi nyugdiját vagy nem? Mikor járna jobban?

Választ előre is köszönöm.

Jolly # 2005.11.30. 09:30

Az lehetetlen, hogy a Nyufig nem vette észre, hogy felesége fiai nem járnak már nappalira, mert évente kell vinni hozzá „zöld papírt” vagyis nappali tagozatos iskolalátogatási igazolást.
Ha a fiai mégis ilyen zöld papírt vittek három éven keresztül, akkor felmerül a bűncselekmény gyanúja is, azzal hogy félrevezették a Nyugdíjfolyósítót és visszafizetésre kötelezheti őket.

Amit Ön írt a kiegészítő emelésről, feleségének kérelmet kell nyújtani a Nyufig Váci út felé. Gondolom ez a két dolog nem függ egymással, hisz az árvaellátásokat nem a feleség, hanem a fiai kapták.

Nem tudom, de meg kell kérdeznem, felesége miért akarja ezt a kb. háromezer forintot, amikor jobban járt volna, ha nem kötöttek volna házasságot, hanem élettársi viszonyban éltek volna az özvegyi nyugdíj folyósításának veszélyeztetése nélkül?

Jolly

Gaabor.hu # 2005.11.29. 17:16

2000-ben megözvegyült feleségemmel idén augusztus 13-án kötöttünk házasságot. Most novemberben nem kapta meg az augusztus 13-ig kapott özvegyi nyugdíjra a visszamenőleges nyugdíjemelést. Mi a teendő, hogy megkapja?

Nem mer reklamálni a következő érdekes ok miatt:
Fiai (20 és 21 évesek) kb. 3 éve hetente háromszor esti gimnáziumba járnak. De az árvaellátásukat csak idén október 1-től szüntették meg. Fél, ha reklamál fiainak (valójában neki) vissza kell fizetnie korábban sem járó árvaellátást.

Köszönettel várom válaszotokat
Gábor