Tulajdonrész válás után


obsitos # 2005.12.17. 17:07

Derill,
csak most kukkanttam ide vissza.

Hát akkor a különvagyonnak annyi...
Na mindegy., a nem vagyoni kár = baleseti kártérítésből származó pénzből vásárolt lakással személy szerint amúgy sem tudtam volna mít kezdeni: emeleti lakás, én meg mint kerekesszékes a talajszinten járok. A saját lakhatásom okés, illetve mint család egy kényelmes cs.házban lakunk/élünk.
(A lakásban a fiunk-menyünk laknak, és húsvétra várható a kisunoka!)

Igaz ez sem a nevemen van: nejem és az ő három gyereke osztoznak a tuljadonjogon, úgyszintén az örökösödési adó félelme miatt. (De ha utóbb a Dávid Ibolya keresztülviszi a Parlamentben a "haláladó" megszüntetését - visszamenőlegesség akkor sincs.)

Szóval bárhogy is alakul, a familly csak nem rak ki engem az utcára...

Köszönöm válaszodat!

derill # 2005.12.10. 18:25

Ja, és én is szoktam hibázni, azért vagyunk sokan, hogy segitsünk egymásnak. Egyébként mindig jókat irsz.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.12.10. 18:23

Igen, neked annyi. Ez ugyanis ajándék és az ajándékot csak a megajándékozottól tudod visszakövetelni, halála után az örököseitől szerintem nem, mivel az ajándék visszakövetelésének a feltételei nem fognak fennállni velük szemben.

Esetleg akkor kapod vissza, ha bizonyitod, hogy a különvagyonod a szüleidtől kaptad, és a szülők visszakövetelik az ajándékot, de eléggé kilógna a lóláb, nem biztos, hogy a biróság megállapitaná.

Vagy mondjanak le a gyerekek most a Te javadra az örökség ezen részéről.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

obsitos # 2005.12.06. 12:53

derill,
akkor most én kérdeznék valamit:

Házassági életközösségben, de okiratokkal bizonyíthatóan 100%-os különvagyonomból befektetés céljából vásároltunk egy lakást, melyet az örökösödési adóra tekintettel 1:1-ben a felesébem nevére vásártuk meg.

Van három- ma már nagykorú gyerek, a feleségem előző házasságából. Közös leszármazó nincs.

Ha isten ne adja a feleségem menne el előbb, akkor a lakás mint vagyoni érték nekem "annyi"?...

Előre is köszi.

obsitos # 2005.12.06. 12:45

Ja, és bocs, derillnek van igaza!

derill # 2005.12.06. 12:07

A 3. pont nem stimmel.
Elhalálozás esetén Te örökölsz, ha nincs leszármazó (kivéve az ági vagyont - amit a férjed szülei juttattak a férjed részére, vagy a férjed szüleitől kapott dolgot a testvérek juttatták a férjed részére), ha van leszármazó, akkor mindannak öröklöd a haszonélvezeti jogát, amit nem Te örökölsz.

Válás esetén azonban nem örökölsz még haszonélvezetet sem.

A többi stimm.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

holeju # 2005.12.06. 11:22

Kedves obsitos!
Köszönöm a részletes tájékoztatást, segítséget!
holeju

obsitos # 2005.12.06. 09:43

Kedves holeju!

  1. Házasság ideje alatt lényegében mindegy, hogy melyik házastárs nevén van egy ingatlan tulajdonjoga, mivelhogy közös ráfordításból szerzett KÖZÖS vagyon.
  2. Esetleges válás esetén a bíróság a házasság alatt szerzett közös ingatlanról is dönt.

Ha féled, hogy válás esetén a tudtod és beleegyezésed nélkül esetleg eladná a csak az ő nevén szereplő- de mégis csak közös pénzből vásárolt ingatlant, kérni lehet a bíróságot már a válókereset beadásakor - vagy azzal egyidejüleg külön beadványban, -, hogy a vitatott ingatlan tulajdoni lapjára a földhivatalnál előzetes intézkedésként a "perfeljegyzést" jegyezzék be. (Ezt a bíróság egy külön végzéssel rendeli el, és amíg a válóper vagyonjogi része jogerősen le nem zárult, a földhivatal a széljegyzetet onnan nem törtölheti.)

Egy ingatlant "teher- és permentesen" lehet eladni, és mivel az adásvételi szerződéshez ügyvéd elengedhetetlenül szükséges, az általa elkészítendő okirat valódiságáért jogilag felel.

3. Esetleges elhalálozása esetén - közös leszármazó hiányában - az ingatlan haszonélvezetét Te öröklöd, sajnos az ingatlanon lévő terhekkel együtt...

4. Amúgy a haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál, tehát a rokonai abból téged halálodik ki nem rakhatnak. (A haszonélvezetet esetleg megválthatják tőled.)

Magánvéleményem: ha már most előre úgy látod/érzed, hogy a megvásárlandó következő ingatlan dolgában a későbbiekben rád nézve esetlegesen kellemetlenségek- problémák lehetnek, eleve ne egyezz bele, hogy csak és kizárólag a férjed nevére legyen az megvásárolva. Harcold ki, hogy a Te neved is szerepeljen a tulajdoni lapon!

holeju # 2005.12.06. 07:18

Kedves Mindenki!
Szeretném, ha segítenétek eligazodnom a jogban.
Férjemmel a jelenlegi lakásunkra jelzáloghitelt vennénk fel(fele-fele tulajdonjoggal rendelkezünk), egy másik ingatlan megvásárlásához. Az új lakás a férjem nevén lenne. Kérdésem, hogy válás esetén az ő nevén lévő ingatlant eladhatja-e a hozzájárulásom nélkül(mivel 100 százalékban ő lesz a tulajdonosa). Illetve, esetleges elhalálozás esetén (nincs egyenesági leszármazottja) válás után kié lesz az ingatlan. Ha a testvéreié, akkor meg sem támadhatom az örökséget, viszont itt marad nekem a jelenlegi lakáson a nagy értékü jelzáloghitel, amit nekem kell majd kifizetni?
Mi a megoldás? Előre is köszönöm a segítsétet!