Gyermektartás / elhelyezés ismét


edibogar # 2002.11.28. 08:56

A Segítségkérés rovatban nem kaptam választ kérdésemre, ezért írok ide is, hátha nagyobb sikerrel járok.

Elöjáróban annyit, hogy férjem 4 éve elvált elözö feleségétöl, akitöl született egy kisfia, aki akkor 2 éves volt. A kisfiú az anyukánál maradt, férjemtöl azóta is rendszeresen vonják a 20% tartásdíjat. A tartásdíjon kívül rendszeresen veszünk ruhákat, nyaralni, kirándulni visszük a kisfiút. A problémánk annyi, hogy az anyának nincs rendes jövedelme, talán valamicske önkormányzati segély, rendszeresen a gyerek után kapott pénzekböl él (tartásdíj, családi pótlék...). Esze ágában sincs elhelyezkednie, mindig több és több pénzt, ruhát stb próbál tölünk kicsikarni. Mindezek fejében nem hajlandó együttmüködni velünk, mert a gyereket ö neveli, férjemnek 'csak' az a dolga, hogy küldje a pénzt. Tudjuk, hogy a pénzt nem a gyerekre költi, hiszen a bíróságon is azzal támasztotta alá tartásdíjemelési igényét (amit meg is ítéltek neki), hogy a 4! szobás lakást (+ autót garázzsal) nem tudja fenntartani.
Kérdésem annyi, hogy

a., Ilyen helyzetben, amikor az anyuka semmilyen jövedelmmel nem rendelkezik évek óta, lehet-e a maximálni az apától levonható összeget. (Hiszen a gyereket nem egy hanem 2 szülönek kell eltartani, kvázi ekkor mindkét félnek ugyanannyival kellene hozzájárulnia a költségekhez.)
b., Létezik-e olyan törvény, rendelet, amely kötelezi az anyát, hogy ha nem is egyenlöen, de valamilyen részben járuljon hozzá a gyermeknevelési költségekhez (magyarul ha nem dolgozik elvehetik töle a gyereket).
c., Fenti esetben van-e esély arra, hogy egy esetleges gyermekelhelyezés megváltoztatását kérö perben az apának ítélik a gyereket, mert az anya évek óta nem rendelkezik jövedelemmel.

Itt jegyzezném meg, hogy decemberben az anyának átutalt pénz az évvégi plusz pénzek kifizetése miatt majdnem elérte a 100.000 Ft-ot. Ezért gondolom, hogy amikor már több tízezer forintot utal az apa, akkor esetleg van lehetőség az összeg maximálására.

Bocs, hogy hosszú voltam. Kérem, hogy aki tud segítsen.
Köszönöm


Édibogár

Két Lotti # 2002.11.28. 11:26

Én ugyan nem vagyok családjogász, de szerintem nagy eséllyel indulsz arra, hogy a bíróság megváltoztassa a gyermek elhelyezését.  A pert persze Neked kell megindítani.

üdv.

Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Béres-Deák Attila # 2002.12.01. 15:34

Feltételezem, hogy a ház és a kocsi a férjed és a volt feleség közös tulajdonában van . Érdemes lenne a közös tulajdon megszüntetésével próbálkozni. Illetve, ha tudjátok bizonyítani, hogy a volt feleság önhibájából nem tesz eleget tartási kötelezettségének, akkor van esélyetek.Meg lehetne pengetni az ügyet a gyámhatóságnál is. A leghatásosabb a közös tulajdon megszüntetése lenne.


attika

edibogar # 2002.12.02. 16:08

Kedves Attika!

A helyzet az, hogy ők már 4 éve elváltak, és akkor a közös tulajdont is megszüntették. Gyámhivatalban is jártunk már, de csak széttárták a kezüket, mert az anya nem veri a gyereket....
Vagy lehet, hogy nem is nekem akartál írni? (Hiszen én kocsiről nem is írtam)


Édibogár

Béres-Deák Attila # 2002.12.02. 17:18

De bizony Neked írtam. Nézdd meg az első bekezdést zárójelben. Én csak feltételeztem, hogy a 4 szobás lakás+ autó+ garázs még közös tulajdon. Ha nem, hát nem. / De azért az auto ott van igaz?


attika

edibogar # 2002.12.03. 07:10

Tényleg ott van az autó:)) (bár azt ő vette, nem közös szerzemény; csak a garázs volt az) Azért köszi, hogy írtál, csak sajnos így sem tudom mihez kezdjünk:(


Édibogár

Béres-Deák Attila # 2002.12.05. 15:31

A közös tulajdon piszkálását azért javasoltam, hogy billentsétek ki a volt feleséget a kényelmes helyzetéből. A gyermek tartásáról mind két fél köteles gondoskodni. Ha bizonyítani tudjátok, hogy a férjed által fizetett gyermektartás a gyermek szükségleteit meghaladja és tulajdonképpen a volt asszony is abból él akkor lehet kérni, hogy a bírüság csökkentse azt, illetve kötelezze a feleséget is megfelelő anyagi hozzájárulásra.Egyébként divatos üzletág lett, hogy vagyonos férfiakkal két gyermeket nemzettnek, majd a kapott gyermektaertásból uri módon megélnek. Lehet perben egyébként kérni, hogy a volt feleség jövedelem igazolást mutasson be, de számos fortéllyal lehet bizonyítani, hogy a gyerektartás, mind kettőjük megélhetését biztosítja.


attika