Gyermektartás / elhelyezés ismét


Béres-Deák Attila # 2002.12.05. 15:31

A közös tulajdon piszkálását azért javasoltam, hogy billentsétek ki a volt feleséget a kényelmes helyzetéből. A gyermek tartásáról mind két fél köteles gondoskodni. Ha bizonyítani tudjátok, hogy a férjed által fizetett gyermektartás a gyermek szükségleteit meghaladja és tulajdonképpen a volt asszony is abból él akkor lehet kérni, hogy a bírüság csökkentse azt, illetve kötelezze a feleséget is megfelelő anyagi hozzájárulásra.Egyébként divatos üzletág lett, hogy vagyonos férfiakkal két gyermeket nemzettnek, majd a kapott gyermektaertásból uri módon megélnek. Lehet perben egyébként kérni, hogy a volt feleség jövedelem igazolást mutasson be, de számos fortéllyal lehet bizonyítani, hogy a gyerektartás, mind kettőjük megélhetését biztosítja.


attika

edibogar # 2002.12.03. 07:10

Tényleg ott van az autó:)) (bár azt ő vette, nem közös szerzemény; csak a garázs volt az) Azért köszi, hogy írtál, csak sajnos így sem tudom mihez kezdjünk:(


Édibogár

Béres-Deák Attila # 2002.12.02. 17:18

De bizony Neked írtam. Nézdd meg az első bekezdést zárójelben. Én csak feltételeztem, hogy a 4 szobás lakás+ autó+ garázs még közös tulajdon. Ha nem, hát nem. / De azért az auto ott van igaz?


attika

edibogar # 2002.12.02. 16:08

Kedves Attika!

A helyzet az, hogy ők már 4 éve elváltak, és akkor a közös tulajdont is megszüntették. Gyámhivatalban is jártunk már, de csak széttárták a kezüket, mert az anya nem veri a gyereket....
Vagy lehet, hogy nem is nekem akartál írni? (Hiszen én kocsiről nem is írtam)


Édibogár

Béres-Deák Attila # 2002.12.01. 15:34

Feltételezem, hogy a ház és a kocsi a férjed és a volt feleség közös tulajdonában van . Érdemes lenne a közös tulajdon megszüntetésével próbálkozni. Illetve, ha tudjátok bizonyítani, hogy a volt feleság önhibájából nem tesz eleget tartási kötelezettségének, akkor van esélyetek.Meg lehetne pengetni az ügyet a gyámhatóságnál is. A leghatásosabb a közös tulajdon megszüntetése lenne.


attika

Két Lotti # 2002.11.28. 11:26

Én ugyan nem vagyok családjogász, de szerintem nagy eséllyel indulsz arra, hogy a bíróság megváltoztassa a gyermek elhelyezését.  A pert persze Neked kell megindítani.

üdv.

Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

edibogar # 2002.11.28. 08:56

A Segítségkérés rovatban nem kaptam választ kérdésemre, ezért írok ide is, hátha nagyobb sikerrel járok.

Elöjáróban annyit, hogy férjem 4 éve elvált elözö feleségétöl, akitöl született egy kisfia, aki akkor 2 éves volt. A kisfiú az anyukánál maradt, férjemtöl azóta is rendszeresen vonják a 20% tartásdíjat. A tartásdíjon kívül rendszeresen veszünk ruhákat, nyaralni, kirándulni visszük a kisfiút. A problémánk annyi, hogy az anyának nincs rendes jövedelme, talán valamicske önkormányzati segély, rendszeresen a gyerek után kapott pénzekböl él (tartásdíj, családi pótlék...). Esze ágában sincs elhelyezkednie, mindig több és több pénzt, ruhát stb próbál tölünk kicsikarni. Mindezek fejében nem hajlandó együttmüködni velünk, mert a gyereket ö neveli, férjemnek 'csak' az a dolga, hogy küldje a pénzt. Tudjuk, hogy a pénzt nem a gyerekre költi, hiszen a bíróságon is azzal támasztotta alá tartásdíjemelési igényét (amit meg is ítéltek neki), hogy a 4! szobás lakást (+ autót garázzsal) nem tudja fenntartani.
Kérdésem annyi, hogy

a., Ilyen helyzetben, amikor az anyuka semmilyen jövedelmmel nem rendelkezik évek óta, lehet-e a maximálni az apától levonható összeget. (Hiszen a gyereket nem egy hanem 2 szülönek kell eltartani, kvázi ekkor mindkét félnek ugyanannyival kellene hozzájárulnia a költségekhez.)
b., Létezik-e olyan törvény, rendelet, amely kötelezi az anyát, hogy ha nem is egyenlöen, de valamilyen részben járuljon hozzá a gyermeknevelési költségekhez (magyarul ha nem dolgozik elvehetik töle a gyereket).
c., Fenti esetben van-e esély arra, hogy egy esetleges gyermekelhelyezés megváltoztatását kérö perben az apának ítélik a gyereket, mert az anya évek óta nem rendelkezik jövedelemmel.

Itt jegyzezném meg, hogy decemberben az anyának átutalt pénz az évvégi plusz pénzek kifizetése miatt majdnem elérte a 100.000 Ft-ot. Ezért gondolom, hogy amikor már több tízezer forintot utal az apa, akkor esetleg van lehetőség az összeg maximálására.

Bocs, hogy hosszú voltam. Kérem, hogy aki tud segítsen.
Köszönöm


Édibogár