elhunyt apaságának megállapítása hogyan


derill # 2005.12.12. 12:51

Szerintem a hamis tanúzást a törvény bünteti. Arról nyilatkozz csak, amiről tudomásod van, és azt is mondd el, hogy honnan tudod. Nyilvánvaló, hogy Te nem vagy biztos benne, hogy a gyerek kitől van, hiszen sokszor még az sem lehet teljesen biztos benne, aki csinálta, sőt, néha a nő sem tudja, hogy ki is csinálta valójában. Ha nyilatkozol arról amit tudsz, akkor még mások nyilatkozatai, esetleg egy antropológiai vizsgálat, vagy végső soron egy DNS vizsgálat eldöntheti a kérdést. Semmiképp sem lehet per nélkül megállapítani az elhunyt apaságát.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

wertun # 2005.12.12. 08:40

Tényleg elírtam. Helyesebben szólva a válás után élt együtt egy másik nővel. Ezek szerint ha" az apaságot ugysem jegyzik be a birósági eljárás nélkül, csak az alapján, hogy a rokonok elismerik, hogy az elhunyt gyermeke. ", akkor én, mint rokon a perben tehetnék nyilakozatot arra, hogy az apa együtt élt a nővel és lehet, hogy az ő gyereke. De ebben nem vagyok teljesen biztos, mert bár lett volna rá lehetősége nem vette a nevére. Vagy külön per nélkül is tehetnek a rokonok olyan nyilatkozatot, amivel a gyerek elismerve lehet? Itt nemcsak a hagyaték a kérdéses, hanem a nő özvegyi nyugdíjat és árvaellátást szeretne. Emiatt azt akarja, hogy ismerjük el, hogy a gyerek az apa gyereke, illetve azt, hogy ők tíz évig eltek együtt, noha ténylegesen csak hét éve ismerték egymást.

derill # 2005.12.11. 12:41

Hamvakból nem is, de fénykép, illetve videó alapján kimondott jellegzetességek esetén igen.

Tényleg nem kell a biológiai apaságot bizonyitani bizonyos esetekben, pl. ha valaki apasági nyilatkozatot tesz. De ez nem az az eset, itt bizonyitani kell valahogy. Erre több módszer létezik, az egyik az antropológiai módszer. Ha a gyerek már elég nagy, mondjuk 5-6 éves, és jellegzetesen hasonlit az apukáról készült fényképekre, akkor ez adott esetben elegendő lehet arra, hogy bejegyezzék apának, ha a többi körülmény is egybevág (tehát vannak tanuk, akik bizonyitani tudják, hogy akkoriban együtt éltek, vagy legalább is volt szexuális kapcsolatuk, ill. esetleg az apa tett olyan nyilatkozatokat, hogy a gyerek tőle származik és erre van bizonyiték).

Itt egyértelműen lesz bizonyiték, ha jól vettem ki a szövegből, az irója az ellenérdekü táborból való (tehát azok közül, akik elleneznék, hogy a nő gyereke részére bejegyezzék az apát), ugyanakkor ő is elismeri, hogy a nő élettársi kapcsolatban élt a pasival. Nem biztos ugyan, hogy a nő birósághoz fordul az apaság kérdésében, de ha igen, akkor nagy valószinüséggel nyerni fog. Természetesen én a kérdező helyében várnék, hiszen a nőnek kell bizonyitania azt, hogy a gyereke az elhunyttól származik, ha ezt bizonyitja, akkor még mindig ráérek az örökségről egyezkedni vele. Az apaságot ugysem jegyzik be a birósági eljárás nélkül, csak az alapján, hogy a rokonok elismerik, hogy az elhunyt gyermeke.

Igen, nyilván elirás, ezért siklottam át fölötte.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

moamoa # 2005.12.10. 23:41

Az antropológia vizsgálatot sem lehet hamvakból elvégezni.
De ezek szerint, ahhoz, hogy valaki jogilag apa legyen, nem kell a biológiai apaságot bizonyítani.
Figyelmesebben olvasva az eredeti problémát: „Halála után élettársi kapcsolatban élt egy nővel, akinek gyerek született. ”Ez önmagában is elég különös, de gondolom elírás.

derill # 2005.12.10. 19:19

Ha tanúként hallgatják meg, akkor igazmondásra kötelezett, de ha beavatkozó, akkor nem.

Amennyiben elég bizonyiték van a szexuális kapcsolatukra (tanuk, akik tudnak arról, hogy ők szexuális kapcsolatban álltak, illetve netán az apa tett is olyan kijelentéseket, hogy a gyerek tőle származik, és ezt tudják tanusitani), igen jó eséllyel állapitják meg az apaságot DNS vizsgálat nélkül is. Egyébiránt pedig lehet, hogy már az antropológiai vizsgálat is egyértelműen kimutatja, hogy a gyerek az elhunytól származik. A DNS és vérvizsgálat ugyanis csak egy része a vizsgálati módszereknek.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2005.12.09. 17:56

A Pp. szerint bármely érdekeltet lehet kötelezni, de az érdekelt fogalma elsősorban az apaként megjelölt személyt, az anyát, a gyermeket, az anya férjét, valamint azt a tanút jelentheti, aki a gyermek apjaként számításba jöhet, mert a fogamzási idôben nemileg érintkezett az anyával. A Pp. az érdekeltek hozzátartozóiról nem szól, véleményem szerint polgári perben ők erre nem kötelezhetőek.

Nyilván az anya vallomása perdöntő lesz. Õ - bár beavatkozóként is felléphet - alapvetően tanú lesz, tehát igazmondási kötelezettsége van.

wertun # 2005.12.08. 12:43

köszi a segítséget! Ilyen viszgálatra kötelezhetőek e vagy csak akkor végezhető ha hozzájárultak?

moamoa # 2005.12.08. 12:14

Jogilag nem tudom mi a helyzet. Biológiai szempontból a hamvakból nem működik a DNS azonosítás, elvileg a két anya és a féltesvérek DNS mintájából valószínűsíthető az elhunyt apasága. De ehhez gondolom az kell, hogy belegyezzenek a vizsgálatba és, hogy az első házasságban született gyerekek vérszerinti apja valóban az elhunyt legyen.

wertun # 2005.12.08. 11:02

Szaiasztok!
Akövetkező esetben kérek tanácsot: az elvált apa elhunyt, akinek házasságából két gyermeke származott. Halála után élettársi kapcsolatban élt egy nővel, akinek gyerek született. Az apa nem vette nevére a gyermeket. Az apát hamvasztották, ami után a nő a házasságból származott gyermekeknél jelentkezett, hogy ismerjék el az ő gyerekét is apjuk gyerekének. A hagyatéki eljárás most van folyamatban.
Kérdés, hogyha a bíróság előtt apaság megállapítása iránt pert indítanak akkor a házasságból született gyermekeket is lehet vizsgálat alá vetni, gondolok én a DNS vagy vérviszgálatra az apaság megállapítása érdekében? Vagy ilyenkor elegendő az anya tanúvallomása?