Haszonélvezet igen vagy nem?


derill # 2005.12.14. 21:07

Két lehetőség van: a szerződés alapján törölteted a földhivatallal, vagy ha ezt nem tudod elérni valamilyen szerződési hiba miatt, akkor kérheted a gyámhivataltól, hogy megválthasd a haszonélvezeti jogát.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoliman # 2005.12.14. 19:27

Jah és a fele házat 1.000.000 Ft-ért 1996-ban megvásároltam tőle, és a szerződésben szerepel, hogy lemond az özvegyi jogáról.....

Zoliman # 2005.12.14. 18:57

Mi a teendő akkor, ha van egy lakóóház, melyben a cselekvőképtelen nagymamámnak nincs semmi tulajdona (elköltözött itthonról 1996-ban, szociális otthonban él, nem beszámitható) s a tulajdoni lapon özvegyi joga van a 1/2 házon.....
Emiatt nem tudok hitelt felvenni, mert be kellene vonni adóstársnak......
Mit lehet ilyenkor tenni?

obsitos # 2005.12.14. 16:28

A haszonélvező élvezei az ingatlan hasznát, pl. akár ki is adhatja azt, és viseli terheit: rezsiköltség stb.

A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan állagmegóvásáról, gépészeti stb. rendeltetésszerű használatra való alkalmasságáról, és az ezzel járó költségek kizárólag őt illetik.

www.Ingatlanjog.hu

abec # 2005.12.14. 15:20

Jolly !
Kérhetném hogy segíts azzal hogy az ide vonatkozó paragrafust beírod?! Amire hivatkozhatnánk.

Mármint hogy a tulajnak kell állnia az ingatlannal kapcsolatban a kiadásokat és nem a haszonélvezőnek.

Előre is köszönöm.

Jolly # 2005.12.14. 15:01

Minden költséget a tulajdonosnak kell elviselnie, attól függetlenül, hogy haszonélvezője van az ingatlannak (kivéve az ingatlanra kirótt büntetés, ha a haszonélvező a károkozó).

jeles # 2005.12.14. 11:07

Szeretném megtudni, hogyha egy személynek a lakás 1/5 részén van haszonélvezeti joga, milyen költségekhez kell hozzájárulnia ( pl. felújítás, renoválás, berendezések cseréje - amit a tulajdonosok határoznak el, helyi adók, biztosítás, esetlegesen az ingatlanra kirótt büntetés )? ha tud valaki korrekt választ, előre is köszönöm.

abec # 2005.12.10. 19:26

Hálás köszönet a válaszért !!!

Bizom benne hogy rátudjuk venni hogy hadjuk ki a bíróságot, ha még sem akkor sajnos még jeletkezni fogok.

derill # 2005.12.10. 19:25

Kérheti édesanyád a biróságtól azt is, hogy kötelezzék a tulajdonostársat a közös költségek felének megfizetésére, továbbá kérheti a közös tulajdon megszüntetését is. Ez nyilvánvalóan pénzbe kerül, tehát érdemes egyezkedni - ügyvéd utján lehetőleg - a tulajdonostárssal. Ha elveszti a pert, akkor ő fizeti az összes költséget, tehát nem biztos, hogy nem fog belemenni.

Ha pedig a szerződés megtámadható, akkor pláne jó esélyes.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Jolly # 2005.12.10. 18:23

Nem tudom, hogy a másik tulajjal milyen rokonságban vagytok, de az biztos, hogy ha kiskorú volt a vevő, akkor kellettek még mások is az adás-vételi szerződés megkötéséhez, mint például a törvényes képviselők (szülők) vagy a gyámhivatal illetékesei. Kitől vette meg a kiskorú tulaj az ingatlan felét, aki már meghalt?

Próbáld meg megbeszélni vele, hogy mivel nem egyeztek meg az árban és nem akarjátok a jogi útra terelését, közösen megkeresitek egy független ingatlanszakértőt (közösen kifizetitek a munkadíját vagy felajánlod neki a munkadíj megtérítését, ha elfogadja a becsült értéket), aki felméri az ingatlan értékét és azt fogadjátok el alapnak. Õ is azt tudja, hogy az ingatlan értékét jelentősen csökkenteni kell, mert haszonélvezettel terhelt és felújításra szorul. (Példa: a haszonélvezet miatt 1/3-dal vagy ¼-del kell csökkenteni, a felújítás miatt pedig –10%-kal. Tízmillió Ft alapból kb. 6.750.000 Ft lehet az érték, amiből 50%-át, azaz 3.375.000 Ft-ot adsz neki megvételre).

Közös megegyezés hiányában sajnos bírósági úton kell érvényesíteni jogát az édesanyádnak (nem Neked, hisz nem vagy tulajdonos). A per tárgyának értéke a felperes tulajdoni hányadának az értéke, amit édesanyádnak kell megfizetni, nem a másik tulajnak.

A bíróság elrendelheti az ingatlan értékbecslését egy szakértő által. Ezért nem ajánlott a jogerős határozat meghozataláig felújítást végeznetek, mert akkor a felújított ingatlan értékét nem csökkentik, inkább növelik, azonban megtérítési igényt is előterjesztheti a perben, amely vételárat csökkenti, de ez a folyamat már hosszadalmasabb, költségesebb és bonyolultabb…

Próbáljatok meg közös megegyezésre jutni!!! Ez a legjobb megoldás mindkettőtök részére.

Sok sikert! Jolly

abec # 2005.12.10. 07:35

Köszönöm

Még azt szeretném megkérdezni,hogy
már most kérte az édesanyám hogy vegyük vissza az ingatlan a másik tulajtól akkor ők 525 ezer forintért vették meg de igazából pénz átadás nem történt csak írásban mert jóhiszeműen kapta a tulajdon részt anno a kiskorú aki most már nagykorú.
Aki a fél ingatlant eladta az viszont már elhalálozott.
Mi a teendő viszont abban az esetben amikor én megvenném de nekem nem adja el! Olyan árat kér ami az ingatlan értéke felett van jóval -megfizethetetlen- a szomszéd is csak én vagyok akinek felajálhatná megvételre.

De bizok benne hogy egy fél ingatlant nem vesz meg senki és kénytelen lesz nekem eladni(ugyanis én szeretném a szüleim ingatlanát a családban tartani és majd a gyerekemnek adni)
Csak attól tartunk az édesanyámmal hogy mire eljutunk odáig teljesen össszeomlik az ingatlan.Ha mi az ingatlan állagánnak megérőrzése érdekében felújításokat végzünk rajta, akkor a kifizetett összeg is nagyobb lesz? Mivel a másik tulaj nem járul hozzá az ingatlan állagának megőrzése érdekében semmivel.
Van erre valamilyen megoldás elég problémás ez az egész ?!

Jolly # 2005.12.09. 20:14
  1. Akkor az édesanyja életében csak a ½ rész tulajdonát tudja Önre átruházni, közben a holtig tartó haszonélvezetét megtarthatja magának az egész ingatlan fölött, ami az édesanyja halálával szűnik meg.
  2. Vagy az édesanyja halálával Önre száll a tulajdonjoga, haszonélvezetét viszont megszüntetik.Itt lesz majd gond, amikor a másik tulaj el akarja adni saját részét. Te megveheted tőle a részét vagy közösen értékesítetek vagy árverésre bocsátjátok.
abec # 2005.12.09. 02:33

Köszönöm a gyors és a részletes válaszát, 1/2-részben tulajdonos és az egész ingatlan felett van haszonélvezeti joga.

Jolly # 2005.12.08. 20:22

Ha az édesanya nem tulajdonos (még részben sem), hanem "csak" haszonélvezője az ingatlannak 1/2 részben, akkor Ön semmiképpen nem örököl utána, hiszen a holtig tartó haszonélvezet nem ruházható át, nem örökölhető.

Ha az édesanya 1/2 részben tulajdonos és a másik 1/2 részt haszonélvezettel uralja az ingatlant (ebben az esetben a másik tulajdonosé a másik 1/2 rész).
Az édesanyja esetleges halála esetén Ön örökli az 1/2 tulajdonát, de haszonélvezetét nem. Ekkor két tulajdonos lesz 1/2-1/2 részben haszonélvezők nélkül.

Azért írtam kétféleképpen, mert Ön nem írta le pontosan, hogy az édesanya "csak" haszonélvező vagy pedig részben tulajdonos is.

abec # 2005.12.08. 18:55

Tisztelt Hozzáértő Szakértők!!

Azt felől érdeklődnék hogy az édesanyámnak tulajdona 1/2-és haszonélvezeti joga 1/1 van egy ingatlan felett.
Ha megöröklöm az ingatlant 1/2 részét az édesanyám után akkor a haszonélveti jogot is öröklöm a teljes ingatlan felett? Vagy azt semmilyen úton és módon nem tudja a édesanyám rám íratni?

Segítségüket köszönöm!!
Ui: sajnos a másik tulaj semmilyen megoldásba nem megy bele. Se eladni se fel ujjítani semmit nem akar.