Kiskorú örökös


kilenc # 2006.01.07. 18:13

Kedves derill!

Nagyon köszönöm a válaszaidat!

derill # 2006.01.07. 12:26

Természetesen. Ha tehermentesiteni kell az ingatlanokat, mert képtelen lenne másképp a fenntartásukra, ill. a költségek fizetésére, akkor az egyik ingatlan eladása jöhet csak szóba, ha nincs pénzörökség is. Ez esetben ha mondjuk 40 milliót ér az értékesebb ingatlan, és van rá 30 millió forint kölcsön, és mondjuk hárman öröklik, akkor 10 milliót kellene fejenként kifizetniük a tehermentesitésért. A másik ingatlan mondjuk 30 millióért adható el, ez esetben 10 milliót tudnak fejenként kifizetni. De ha mondjuk 33 millióért tudják eladni, akkor kifizetik az összeget, és 3 millió marad, ebből egy millió a gyereket illeti, amit gyámhatósági fenntartásos betétben helyeznek el részére.

Ha viszont mondjuk csak 9 millióért tudják eladni az ingatlant, akkor a gyerek esetében még 7 millió hiányzik (a felnőttek nyilván vesznek fel kölcsönt, és abból fizetik a különbözetet). Ez esetben lehetőség van arra, hogy a gyerek tulajdoni hányadát 7 millió forintnak megfelelő mértékben csökkentsék a megmaradó ingatlanban. Ez persze mind szerződésben kell rendezni. A lényeg, hogy a gyerekre eső vagyoni érték megmaradjon. A vagyoni érték pedig aktiv és passziv vagyont jelent, tehát a tiszta értéket nézik, ami a tartozások levonása után marad.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kilenc # 2006.01.07. 11:19

Kedves derill!

Akkor kicsit megnyugodtam :-)
Bár gondolom, hogy ha a gyámhivatal is "közbejön" akkor azért még macerásabb az ingatlan értékesítése.

Van még egy kérdésem. Nem írtam le mindent :-(
A nagyobbik ingatlan kb. 2x akkora értékű mint a kisebbik. A kisebbiket nemrég vettük, de (majdnem) 100% hitelből, melyre a nagyobbik a fedezet.
Ha valamelyikünk "egyedül" maradna, akkor nagyon kérdésessé válna, hogy tudná-e fizetni a hitelt. Ez esetben a gyámhivatal részére elfogadható-e az, hogy a kisebb ingatlan eladásából kifizetve a hitelt csak a "maradék" kicsi összeg marad meg az örökösöknek. Tulajdonilag ugyanis a miénk, de valójában "pénzügyileg" alig-alig.

derill # 2006.01.07. 08:59

Nem igaz. El lehet adni, csak gyámhivatali jóváhagyás kell hozzá. A gyámhivatal ilyenkor azt vizsgálja, hogy a gyermek érdekei nem sérülnek-e. A lényege, hogy megnézik, milyen értéket képviselt a tulajdoni hányaduk, és amennyiben az ujonnan megvásárolt ingatlanban is ugyanilyen tulajdoni hányaduk lesz, és az egyéb körülmények sem zárják ki, jóváhagyják a szerződést. Ha a gyermek érdekei sérülnének, akkor nyilván nem.
Ha nem vásárolnak uj ingatlant, csak a régit eladják, akkor a gyermeket megillető összeget gyámhatósági fenntartásos betétben kell elhelyezni, melyet nagykoruvá válása után használhat fel, illetve lehetőség van arra, hogy bizonyos dolgok megvásárlásához a gyámhivatal felszabaditson ebből az összegből.

Tehát szerintem semerre ne indulj, ha megtörténik a tragédia és gondok keletkeznek belőle, akkor érdemes ezzel foglalkozni.

Persze hagyhatsz végrendeletet, de ez nem sokat számit, mivel kötelesrészre mindenképpen jogosult lesz, és azzal ugyanez a helyzet.

Esetleg megoldás az, ha most a nagykoru gyerekeidre iratod (adásvétel, ajándékozás stb.) az ingatlanokat, azonban fennáll a veszélye annak, hogy ez esetben halálotok esetén kisemmizik a testvérüket, és ő semmit sem kap.

Mindenképpen ügyvédhez kell fordulnod ez esetben.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kilenc # 2006.01.06. 22:55

Feleségemmel közösen van két ingatlanunk. (50-50% mindkettő). Van két nagykorú és egy kiskorú gyermekünk. (Kiskorú 7 éves.)

Tudtommal egyikünk halála esetén a kiskorú örökös miatt az ingatlanokat nem lehetne értékesíteni. Hogyan lehetne megoldani, hogy ez ilyen tragikus helyzet esetén ne okozzon problémát. (Pl. a két ingatlan helyett hármat lehetne majd beszerezni, de csak akkor, ha eladhatóak.)

Végrendelet-félére gondoltam, de azt se tudom, hogyan fogjak hozzá. Másrészt azt se tudom, hogy a fenti feltételezés igaz-e. (Hogy nem lehet eladni, amíg kiskorú tulajdonos van - öröklés miatt.)

Milyen irányba induljak?