Végrendelet meddig érvényes?

derill # 2006.01.07. 09:07

Nem. Javaslom, hogy jelezd feléjük a problémádat, és kérd, hogy irják át a végrendeletet oly módon, hogy a 4. gyermeket is vegyék figyelembe. Tehát juttasd eszükbe a régi végrendeletet.

Olvasva, hogy ezt nem szeretnéd, nem sok lehetőséged van.
Ha meghalnak, örököl a három gyermeked, meg Te köteles részt. A Te köteles részeddel gazdálkodhatsz, és adhatsz belőle a másik két gyermekednek. Ez esetben mindenkinek (neked is) lesz 1/6-od része, és eldönthetitek, hogy mit csináltok vele. Bérbeadjátok és egyenlő arányban részesedtek, vagy beköltöztök mindannyian, illetve felváltva használjátok nyaralásra, esetleg eladjátok és osztoztok a pénzen.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

nyuszt # 2006.01.07. 08:54

Azt szeretném megtudni, hogy abban az esetben, ha az első házasságom alatt - mivel akkori férjemben a szüleim nem bíztak és rossz volt a kapcsolatuk - a szüleim végrendelkeztek, melyben mindenüket X, Y, és Z nevű unokáikra hagytak. Elmondásuk szerint azért, hogy haláluk esetén mi a férjemmel nehogy elherdáljuk az örökséget (az akkori férjem nagyon híres munkakerülő volt-van)

Időközben született mégegy unokájuk (az én 4. gyermekem), majd elváltam, majd újból férjhez mentem. Jelenlegi férjemmel nagyon jó a kapcsolatuk, szeretik, és persze megnyugodtak, mert ő szorgalmas, dolgozik, építkezünk, felújítunk.

Időközben azonban ők teljesen elfelejtkeztek a régi végrendeletről. Vajon haláluk esetén megtámadható/érvényteleníthető lenne az a végrendelet, arra hivatkozva, hogy amilyen helyzetre figyelemmel ők azt írták, az már megváltozott: újabb unoka született, valamint már nem kell félteniük az örökséget a pénzszóró-munkakerülő vejüktől? (Nem is féltik, csak a régi végrendelet már eszükbe sem jut.)

Ha lehet majd valamit csinálni, az mi lenne? Jelenlegi férjemmel pár éven belül szeretnénk egy közös gyereket is. Így már összesen 5 unokájuk lenne, közülük 2 nem szerepel a végrendeletben. Ráadásul, mivel nem nagy örökségről van szó összességében (1 db kis kertes ház, és 1 gépkocsi+háztartási ingóságok) nem sok értelme lenne ennek az egésznek. Mire a legkisebb unoka nagykorúvá válik - és osztozhatnak az örökségen - addigra a legidősebb már közel lesz a 40-hez, így nem igazán jelent segítséget az örökség akkor szétosztható 1/5-e (mármint, ha én nem tartok igényt a köteles részre, ami egyedüli gyerekként ugye 1/2 rész lenne, akkor pedig a gyerekeknek maradna fejenként 1/10 rész!)

Mi azt terveztük a férjemmel, hogy, ha a szokványos módon örökölném a teljes vagyont, akkor azt vagy bérbe adhatnánk, és abból tudnánk támogatni azt a gyerekünket, amelyik éppen rászorul, vagy, ha valamelyikük, vagy többen közülük például külön költöznének, de még nem nagyon van hova, akkor használhatnák a házat. Ha meg pl. öreg korunkra rászorulnánk, akkor kiegészíthetnénk belőle a nyugdíjunkat, és esetleg nem szorulnánk a gyerekek segítségére.

Kíváncsi vagyok, mik a lehetőségek. Ahhoz őszintén szólva nem fűlik a fogam, hogy a végrendeletet szóba hozzam előttük - édesanyám most ment nyugdíjba, édesapám már nyugdíjas, beteges, szerintem bunkóság is lenne, meg ki is borulnának.