Gyerektartás dij

wers # 2013.06.04. 07:29

DeliDéli, részletezd a kérdést, mert így nekem nem egyértelmű, ha a végrehajtás a nem megfizetett részre irányul, akkor nem veszik figyelembe.
Azaz, ha teszem azt 10.000 a fizetendő, ebből 3.500-at fizettél meg, és a végrehajtás a nem megfizetett 6.500-ra lett indítva, akkor miért vennék figyelembe?
Ha teljes összegere, akkor igen.

DeliDéli # 2013.06.04. 06:01

Légyszi Valaki válaszoljon nekemis, mert így kezdem azt hinni hogy ez a fórum kizárólag a hiányos lábközűekért van. Bár ez abból is látszik kik lájkolják jobb oldalt...

rita2680 # 2013.05.31. 10:24

Köszönöm a választ

ObudaFan # 2013.05.31. 09:23

Szakértői kérdés, hogy kimeríti-e, szakértő tudja megmondani, hogy a gyermeket ez veszélyeztette-e, vagy sem, illetve ha a bűncselekmény kísérletéről beszélünk, akkor ennek reális veszélye fennállt-e.

rita2680 # 2013.05.31. 04:59

Sziasztok. Gyermektartásdíj emelés ügyben anya a gyermek betegségére hivatkozva kéri az emelést. Utolsó orvosi papírok 2009-es papirok. Egy olyan betegségről beszélünk ami tartós betegségnek számít. Azóta anya nem vitte kontrollra a gyermeket, papiron az áll, hogy 6 hónap múlva kontroll, azóta eltelt 3 év. Ez kiskorú veszélyeztetésének fogalmát kimerití? Tudott a betegségről az anya és nem vitte, apa nem tudott róla, nincs kapcsolata sem az anyával sem a gyermekkel, a gyermektartást rendszeressen fizeti. Köszönöm a válaszokat.

DeliDéli # 2013.05.30. 16:05

Különélő szülő ha a tartásdíjnak csak 35%-át fizeti rendszeresen, akkor a behajtásnál figyelembe veszik-e a kifizetett összegeket?

Mediátor VZs # 2013.05.30. 13:27

"stonehenge5"
A bíróság majd eldönti, hogy mennyi tartásdíjat kell fizetnie. Nyilván mérlegeli majd a körülményeket, figyelembe véve, hogy Ön mennyit akar és tud fizetni, ill. hogy az anya mennyit kér.
Elég nehéz arra a kérdésre válaszolni, hogy egy 14 éves gyerek eltartása mennyibe kerül ma Magyarországon. Nyilván ez igen sok dolgoktól és körülménytől függ, kezdve attól, hogy hol él a gyerek (az ország melyik részén, falun vagy városban, stb), milyen igényei vannak, és mit engedhet meg magának a szülő, mit tart a gyerek részéről jogos igénynek. De ne felejtsük el, hogy vannak alapvető szükségletek, amiket meg kell venni, ki kell fizetni: rezsi, élelmiszer (iskolai étkezés), tanszerek, ruházat, szórakozás, sport (szabadidő eltöltése), külön órák, közlekedés (bérlet), zsebpénz, stb.
javaslom, hogy vegyen elő egy papírt és írja össze, hogy amíg az anyával együtt élt, addig Ön szerint a kislányra mennyi pénzt költöttek havonta. Így mind Ön, mind az anya reális képet kaphatnak arról, hogy mennyi a havonkénti szükséges összeg és ehhez képest Ön mennyit tud/akar fizetni.
http://mediaciostanacsadas.com/

stonehenge5 # 2013.05.29. 22:21

Tisztelt fórumozók!
A gyermektartásdíj rendeltetése a gyermek eltartási költségeinek fedezése!!!
Az lenne a kérdésem hogy két lányom van két külön házasságomból, a nagyobbik lányom 21 éves egyetemista, vele úgy állapodtunk meg a 18. életévének betöltése után hogy havi 50 ezer forintot utalok neki. A kisebbik lányom (14 éves), az anyjától most válok, ő 20%-ot szeretne, ami 80 ezer forint lenne kb. az én fizetésem alapján, de akkor a kisebbik lányom többet kapna mint a nagyobbik, és azt olvastam hogy egyik gyerek sem kaphat többet a másiknál ha két gyerek van.Másrészt a gyermektartás rendeltetése a gyermek tartása, tehát a gyermekre kell költeni, nem cigire, meg alkoholra.Én azt szeretném ha a bíróság 50 ezret fix havi összeget állapítana meg a kisebbik lányomra is, ehhez még jön a kb. 14 ezer családipótlék, amit az anyja kap és amit a gyerekre kell költenie, valamint a 10 ezer forint adókedvezmény amit a gyerekre kap és szintén a gyerekre kell költenie. Ez már 74 ezer forint összesen, persze az anyuka is hozzájárulhatna a saját fizetéséből egy nagy összeggel mondjuk 10 ezer forinttal a kislányunk eltartásához....ez már 84 ezer forint lenne!!! Kérdezem én, hány magyar családban költenek egy 14 éves gyerekre 84 ezer forintot havonta a szülök?????
A kislányom anyjával nem lehet megegyezni, mert ő nyilván a saját cigi és alkohol szükségletének fedezése céljából makacsul ragaszkodik a 20%-hoz. De a törvény olyat nem ír elő hogy nekem a cigijéről meg az italozásáról is kell gondoskodnom.

JULCSI55 # 2013.05.27. 12:17

Tisztelt Fórumozók!
Véleményükre lennék kiváncsi vagy egy ki biztatásra??
Szóval holnapi nap lesz a férjem másodfokú tárgyalása gyerektartás perben.Sajnos első fokon helyben hagyták a 100.000 forintos gyerektartást.2 gyerekre.Az én kinti osztrák családipótlékom miatt.(amit a mai napig nem értünk hogy ehez mi köze a volt élettársnak és családjának...)A férjem kint húsfeldolgozó.Az ügyvédünk levezette a bíróságnak a beadott papíron hogy a volt élettársnak is ennyit hozzá kellene tenni,hogy akkor nálunk a közös gyerekünk lenne hátrányos helyzetben,hogy nem szükséges ekkora összeg a gyerekek havi dolgaira.Nálunk nem vették figyelembe a több mint 100.000 forintos hitelt a volt élettársál igen.
310.000-ből élnek meg 5-en.Ebből 60.000 ft a férjem fizet minden hónapban.Hosszú lenne leírni hogy miken mentünk már keresztül.Szeretném tudni hogy milyen eséllyel indulunk holnap a tárgyalásnak?Szolnoki bíróságon van az ügy.

laller1 # 2013.05.23. 14:11

Köszönöm a gyors választ!A zsebpénzt,élelmiszert amit nem is kaptak a gyerekek mivel én nevelem őket,táborozás,ilyen költségeket akarnak elszámolni,átlag 60 e Ft havonta.

ObudaFan # 2013.05.23. 12:43

Abban az esetben, ha a bíróság úgy látja, hogy itt az a kivételes helyzet van, hogy vissza lehet fizettetni a kifizetett tartásdíjat, akkor csak az mentesíti, ha a gyerekek gondozására költötte.

laller1 # 2013.05.23. 09:55

Tisztelt Fórumozók!
Gyermekelhelyezési perem lassan végére ér,most a bíróság felszólította a feleségemet,hogy igazolja az általa korábban felvett tartásdíjjal kapcsolatban,mire költötte azt.Valójában semmire,mert mindent én álltam a gyerekekkel kapcsolatban,hiszen velem éltek.A kérdésem az lenne,a bíróság felé mi az ami elszámolható költség?

Mediátor VZs # 2013.05.22. 08:36

"Dóri16"

1. A rendőrségen feljelentést kell tenni tartásdíj elmulasztása miatt (vinni kell a tartásdíj mértékét megállapító bírói döntést).
  2. A bíróságon végrehajtást kell kérni (szerdánként van ügyfélfogadás, a fogalmazói irodában segítenek, hogy mit kell írni, kitölteni, ide is vinni kell a jogerős bírói döntést).
  3. Aztán várni, míg a feljelentéssel kapcsolatos döntésre, ill. hogy vmelyik bírósági végrehajtóhoz kerüljön az ügy.
  4. Ha meg van a végrehajtó neve és címe, akkor gyakran "zaklatni" az illetőt, hogy adjon tájékoztatást az eljárás állásáról.
  5. Mivel van ingatlana a kötelezettnek, így a végrehajtó az elmaradt összeget az ingatlanra fogja terhelni, tehát ebből pénz egyhamar - sajnos - nem lesz.:(
  6. Tartásdíj állam általi megelőlegezésének megkérésére akkor van mód, ha a kötelezett 6 hónapja - egybefüggően nem fizet - és a végrehajtó kiadja azt a jegyzőkönyvet, amiben megállapítja, hogy a végrehajtás jelenleg szünetel, mert az nem végrehajtható.

http://www.mediaciostanacsadas.com/

Mediátor VZs # 2013.05.22. 08:27

"Tünde32"

1. A tartásdíjat addig kell fizetnie a kötelezettnek, míg a gyermek az első szakmáját meg nem szerzi. A kötelezettnek igaza van, az erre épülő további képzések alatt ő már tartásdíj fizetésre nem kötelezhető.
  2. Gyerek alatt kiskorút értünk, ugye? Mert ebben az esetben a szülők nyilatkoznak a közjegyző előtt, mint a gyerek törvényes képviselői, hogy visszautasítják az örökséget a gyermek nevében. A közjegyző, ezt követően megkeresi a gyámhivatalt, hogy hozzájárulnak-e az örökség visszautasításához. Amennyiben ez a közjegyzői okiratból egyértelműen megállapítható, továbbá a szülők a gyámhivatalban is azt nyilatkozzák, hogy az örökség adóssággal terhelten való visszautasítása a kiskorú érdekét szolgálja, úgy a gyámhivatal hozzájárul. Amennyiben kétségek merülnek fel, úgy a gyámhivatal eseti gondnokot rendel az ügyben.

Dóri16 # 2013.05.22. 08:21

Tisztelt Címzett!

Az én problémám,Tartósan beteg gyermekemet egyedül nevelem,illetve szüleim segítségével.A gyermek apja az apaságot elismerte,különválásunk után a bíróság a gyermektartásdíj mértékét megállapította.Ez 2010ben történt.Azóta túlvagyunk egy végrehajtáson,és egy ismételt tartásdíj megállapításon.
A kislányom apja,alkalmi vagy közmunkából él,állást nem keres.Rendszeresen túllépi a határidőt.Iszik,és dohányzik.rezsiköltsége nincs.Sajnos a megállapított 20000 forintra szükségünk lenne.Sajnos sosem kapom meg időben ezen felül a gyermekre nem költ.
Mit lehet tenni?
Van egy ingatlan,és egy 1/4 tulajdona ingatlanba.

Tisztelettel:Dóri16

tünde 32 # 2013.05.20. 12:43

Tisztelt Címzett?
Az lenne a kérdésem gyermektartással kapcsolatban, ha szülők elváltak és a gyermek betöltötte a 18 életévét , most fogja megszerezni első szakmáját, de a szakmája hogy teljes legyen 1 év ráépülő szakmát kell elvégeznie. Kérdésem az lenne hogy a gyermektartást még erre az egy évre köteles e fizetnie a másik félnek vagy sem, mivel a gyermektartást fizető fél nem akar fizetnie a továbbiakban mert szerinte ez második szakmának minősül és nem kell fizetnie véleménye szerint.Kérem segítsen válaszával.Szeretnék még önnek feltenni örökléssel kapcsolatban, ha az ingatlant adósság terheli a gyerekek csak ügyvéd által mondhatnak le a részükről vagy közjegyző előtt is megtehetik ezt. Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Tünde32

rita2680 # 2013.05.16. 15:21

értem köszönöm, egyébként nem is lenne már ideje végzést hozni, mivel pár nap és tárgyalás. Egyébként tőlem hivatalosan a bíróság semmilyen papírt nem kér és kért eddig. Tehát ha odamegy a férjem és nem igazolja a fizetésem akkor az nem gond hiába kéri a felperes. Egyébként azért háborodom fel leginkább mert én csak úgymond "kívülálló" vagyok az ügyben, és én igazoljam a fizetésem, míg a felperes nem teszi. Remélem vége lesz már ennek egyszer. De ha így haladunk, hogy minden tárgyaláson újabb és újabb bizonyítási indítványokkal jönnek elő, akkor sose.

monalisa1 # 2013.05.16. 15:02

A tárgyaláson hívatkozni kell, hogy a beadvány késve érkezett, illetve lejárt. Jegyzőkönyvezzék!
A bírónak nem minden végzésre lehet kellő figyelme, többszáz más ügye is van párhuzamosan.

monalisa1 # 2013.05.16. 14:57

Azt követel amit csak akar., a lényeg amit a bíróság kér be, ami a jegyzőkönybe kerül, aztán majd döntenek.

A férjedre "fújtat" rád meg "sziszeg", hol ne ha a bíróságon...

rita2680 # 2013.05.16. 14:55

Ja és egy olyan beadványról beszélünk, amire a bíróság 15 napot adott, ami kb egy hónapja lejárt. Ekkor érvényes még a beadvány? Tehát a bíróság még elfogadja mivel a tárgyalás napokon belül lesz, tehát még reagálni sem tud az ember. Igazolások beszerzése stb.

rita2680 # 2013.05.16. 14:46

Én ezt értem, köszönöm, de bármit igazoltunk papírokkal nem fogadja el, és mindig még egy és még egy igazolás kell. Én nyilatkoztam a jövedelmemről, hogy ezért már nem napolják legalább el. Ez sem elég igazoljam, kéri a felperes. Felháborító. Ő meg nem igazolja a sajátját. Én aki elvileg csak alperes felesége vagyok, tehát nem az én fizetésemen megy a huza-vona én igazoljak?

monalisa1 # 2013.05.16. 14:17

Az igaz, hogy elsősorban az apa jövedelmét vizsgálják, de joga van a bíróságnak téged is görcső alá venni, és ezek alapján határozzák meg a 15-25% t.díj összegét. (Előfordult már, hogy "kacsalábon" élnek stb., stb.)

A felperes jövedelmi helyzetét, egyéb körülményit is vizsgálhatják, pl. "bemondásra" az esetleges szegélységi küszöb ill. a félkomfort nemigen áll meg...

Az apa köteles a különélő gyermekéről tőle telhetően gondoskodni.

Külön: ha nektek esetleg jelzálog és/vagy autóhiteletek van - netán együtt a kettő, ez a ti dolgotok, emiatt a gyermek nem rövidülhet. Ha közös gyermetek van (?!) na őt már figyelembe veszi a bíróság, hiszen őróla is gondoskodnia kell lévén ez is a gyermeke. Ha ebbe a házasságba esetleg "hoztál" egy-két gyermeket, utánuk meg te kapcs t.díjat.
Mindezt külön, és csak neked.

----
  • laikus hozzászóló
Mediátor VZs # 2013.05.16. 14:07

"rita2680"
Majd a bíróság jelzi feléd, ha szükségesnek tartja (felszólít arra, h hitelt érdemlően igazold a jövedelmedet). Ha ezt nem teszi, akkor elfogadta a nyilatkozatodat ez ügyben.

rita2680 # 2013.05.16. 13:50

sziasztok!

Lenne egy kérdésem, gyerektarásügy lassan egy éve húzódik. Férjem az alperes(én a felesége vagyok) és van a felperes aki csak élettárs volt valamikor. Én mint alperes mostani felesége nyilatkoztam a jövedelmemről, ezt nem fogadja el felperes kéri hogy igazoljam. Ez mennyire jogszerű? Én igazoljam? Nem az én fizetésem után állapítja meg a bíróság a gyermektartásdíjat, hanem a férjem fizetése után. Azon kívül hozzáteszem hogy a felperes is csak nyilatkozott a jövedelméről nem igazolta. Hol itt a jog? Kérdésem a következő: Köteles vagyok igazolni? Bíróság nem kéri a felperes adott be egy beadványt ő kéri. Tehát bíróság semmilyen végzésben, jegyzőkönyvben nem kéri a jövedelmem. Köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2013.05.16. 13:28

Az anya csak azzal fordulhat a munkáltatóhoz, h a már bíróság által hozott itélet/végzés letiltását hajtsák végre az apával szemben, postai úton lakcímre történő utalással, illetve bankszámlára.