Gézoo,
a már jogerős ítélet ellen nem igazán tehetsz semmit.
Nem tudom, hogy a perben anno Te magad terjesztettél-e elő gytartásdíj iránti igényt, de ha nem, akkor arról nem is dönthetett a bíróság, merthogy a felek kérelmeihez kötve van.
Gézoo,
a már jogerős ítélet ellen nem igazán tehetsz semmit.
Nem tudom, hogy a perben anno Te magad terjesztettél-e elő gytartásdíj iránti igényt, de ha nem, akkor arról nem is dönthetett a bíróság, merthogy a felek kérelmeihez kötve van.
Mit jelent az, hogy "a normál tartásdíjon felül" tiltatta le? Tudod igazolni, bizonyítani, hogy a letiltásban feltüntetett időszakban Te már megfizetted a gytartásdíjat? Mert akkor lehet lépni.
Ha megfizetted a tartásdíjat, ő ennek ellenére végrehajtott, ezt jelentsd be a végrehajtónak, az esetleges okirati bizonyítékaid másolatával együtt. Ha aztán ezt a végrehajtást kérő nem fogadja el, végrehajtás megszüntetése iránt pert kell indítanod.
Sziasztok!
Megint felmerült egy kérdés ismerős körömben: ha az apa nettó jövedelme 80-90 ezer forint között mozog és van egy vállalkozása, ami nullszaladós, de emiatt fizet havi 5 ezer Ft.os gyerektartást, plusz a fizetéséből havi 20 ezret (azt hiszem %-ban lett anno megállapítva) és új házasságból gyereke születik, akkor kérhet csökkentést, vagy mivel a fizetése felét elvehetik,nem kérhet? Ilyenkor hogy nézik pl. a vállalkozást, ami csak ritkán nyereséges?
Mert így a 2 gyerekre elvileg havi 50 jutna (mivel ugye mindkettőnek egyforma járna), de amikor nincs bevétele, akkor ez jóval több lenne, mint a fizetése fele.
Köszi az eddigi segítségeket is!
Ez nagyon ghatáreset, attól is függ, hogy a gyermeknek milyen szükségletei vannak, illetve az anya milyen jövedelemmel rendelkezik. Igazán nagy mérséklést nem nagyon tudok elképzelni, egy kicsit igen.
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy 17 éve fizetek agyerek után havonta. 4 éve munkanélküli lettem és nem tudtam tovább fizetni. Mondtam a feleségemnek, hogy, ha annyit nem is, de mindig adok a gyerekre. Õ elment bíróságra és ott megitéltek egy összeget. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi ideig kell fizetnem a gyerek után. Idén lesz 18 éves, 2 év múlva végez egy emeltszintű középiskolában és az "előrejelzés szerint" egyetemre akar menni.
Kérlek segítsetek eligazodnom!
E-mail cimem: altwien1@pannongsm.hu
Köszi!
Szûcs István
Ha sikerül egyetemre mennie, akkor annak időtartamáig is jár a tartásdíj, de a 18. életéve betöltését követően már csak olyan mértékben, ami a te megélhetésedet nem veszélyezteti. Bíróságtól kell kérni a csökkentést, vagy a megszüntetést, ha betöltötte a 18. életévét, és megélhetésedet a tartása veszélyezteti.
Sziasztok!
Én elváltam és a bíróság határozata alapján a volt férjemnek a munkabéréből kértem a gyt. levonását, de ez (már 9 éve elváltunk) a mai napig nem így történik.
Több munkahelye volt már, de elfelejtette bejelenteni, hogy neki ilyen kötelezettsége van. Én már írtam a bíróságnak ezzel kapcsolatban levelet, mire azt a választ kaptam, hogy én nyomozzam ki hol dolgozik és ők majd utána intézkednek. Hogyan kezdjek a nyomozáshoz? A bíróságnak miért nem egyszerűbb egy munkáltatói igazolást bekérni? Talán nekik könnyebben menne, mert én hiába kérdezem bolond volna elmondani. Segítsetek mit tegyek?
Más. A mostani férjemnek is van ilyen fajta kötelezettsége, de tőle becsülettel vonják is a gyerektartást. Egyik gyermek 17 másik 19 éves. A 19 éves gyermeke iskolát váltott, de ezt csak elszólásból tudtuk meg, mivel nem nagyon tartják a kapcsolatot. A férjem veszi fel mindig a telefont, keresi a velük való kommunikációt, de ők csak karácsonykor jelennek meg, persze csak ajándékért. Nem mondják meg, hogy hol tanul a 19 éves lány és hogy miért nincs még délelőtt iskolában (ezt onnan lehet tudni, hogy délelőtti időpontokban is a neten van).
Kérdésem: a gyerekeknek nincsenek kötelezettségük az apjuk iránt? Meddig kell a gyerektartást fizetni?
A választ előre is köszönöm
A bíróság polgári ügyekben valóban nem nyomoz, a Pp. szerint a bizonyítékokat a felek szolgáltatják. Az más, ha te azt mondod, hogy a férjed konkrétan itt és itt dolgozik, a bíróság kérje be a jövedelem -igazolását.
A nappali felsőfokú tanulmányokat folytató gyermeké a szülő köteles tartani -legjobb emlékezetem szerint 24. életévéig!
Sziasztok!
Mint gy.tartást fizető vagyok itt. Átolvastam szinte az összes hozzászólást, de azért lenne egy-két kérdésem a téma szakértőihez. A fiam idén már 20 éves, utána fizetem a gy.tartást. Ha minden sikerül , akkor ősszel megy v.melyik felsőfokú iskolába. Tudom, kérnem kell a bíróságot, hogy a gy.tartási kötelezettségemet szüntesse meg, de továbbra is köteles leszek rokontartást fizetni.
1.kérdés: nálam új család, kisbaba, feleség gyed-en, lakáshitel, szóval ha kérem a rokontartás összegének (százalákos arányának) csökkentését, akkor erre milyen esélyem van.
2. kérdés: mivel a fiam el fog költözni az anyjától, kötelezheti e a biróság a volt feleségemet is rokontartásra? (van alapom feltételezni, hogy magától nem nagyon fogja támogatni a gyereket). Ha igen akkor ezt kinek kell kezdeményeznie? A válaszokat előre is köszönöm.
A gyerektartásdíj meddig jár? A gyermek már betöltötte a 18. életévet. Most végezne, de megbukott. Még egy éve van a szakközépiskolából. Papíron az anyukájánál lakik, de többet van a barátjánál. Hétvégeken dolgozik, kb. 50 eft-t. Ha már nem jár gyerektartásdíj, hová kell ezt bejelenteni. A gyerekelhelyezési papíron (ennek több, mint 10 éve) nincs le írva, hogy meddig kell fizetni.
Köszönöm a választ előre is.
Az életpályára felkészítő iskolarendszerű tanulmányok befejezéséig. A szakközépiskola kétségkívül ilyen.
Más kérdés, hogy az újraszabályozásnak - tekintettel a nagykorőságra és a saját keresetre - helye lehet.
Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megtudni, hogy ha a gyerek rendkívüli kapcsolattartáson nálam van 1 hónapig, akkor arra a hónapra kell gyerektartást fizetnem?
Kell.
Lenne még egy gyors kérdesem: ha megítéltek 20 nap rendkívüli kapcsolattartást, akkor ha elhozom három hétre a gyereket, de benne van az én hétvégém is, akkor az én hétvégém átalalkul rendkívüli nappá? tehát a rendszeres ilyenkor nem jár?
A rendszeres ilyenkor nem. Sőt, sokszor úgy szabályozzák, hogy utána egy hétvégén még nem jár a rendszeres. De ez utóbbi már csak akkor van így, ha külön így szól a határozat.
Kedves KBS!
Az újraszabályozás pontosan mit jelent? Ha netán az idén is megbukik, aakor is kell még fizetni? Az idén csak kétszer volt nálunk, mindig kibuvót keres miért nem jön hozzánk. Pontosan egy éve is így kezdödőtt. Sajnos. Köszönöm a választ.
Amíg a bíróság másképp nem dönt, addig fennáll a fizetési kötelezettség. A megszűnés nem automatikus.
Nagyon köszönöm.
A bíróság meg akkor dönthet másképp, ha ezt kérik tőle.
Sziasztok!
Szeretném megtudni hogy egy beteg gyerek után is unyan annyi gyerektartást kell-e fizteni mint egy egészséges gyerek után?
Vagy ezt hogyan állapítják meg?
Köszönettel
A tartásdij összegét a biróság általában gyermekenként a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25% között állapitja meg.
Ezen belül figyelembe kell vennie a gyermek szükségleteit is /többek között/.
Tehát ha egy tartósan beteg gyermekről van szó, akinek a gyógykezelése, ápolása, diétája, esetleges gyógyeszközei stb. jelentős költséggel járnak, úgy indokolt az átlagosnál magasabb összegü gyermektartásdij megállapitása.
Kedves Anonim!
A jogszabály általánosságban határozza meg a tartásdíj mértékét:
1 gyerek esetében 20%
2 gyerek esetében 40%
3 vagy több gyerek esetében max. 50%
lehet a levonás a kötelezett járandóságából.
Ettől eltérni csak a felek közös megegyezésével lehetséges.
Értelem szerűen a gyermek egészségi állapota is számít a tartásdíj mértékénél. Pl: ha valamilyen fogyatékosságban szenved a gyermek, elképzelhető, hogy magasabb költségmerül fel.
Erre vonatkozóan viszont külön jogszabály nem rendelkezik.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy gyermektartádij felemelése és rokontartás megállapításának ügyében inditóttam pert a volt férjem ellen.
Az első tárgyalás már meg volt és igencsak érdekes álláspontot állított fel a bíróság:Vagyonnyilatkozatot kell benyújtanom a megállapításhoz.
Kérdésem a következő:Szabályos e a vagyonynyilatkozat kérése a bíró részéről?
Milyen esetben jár rokontartás dij?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02