A következő kérdésem lenne,lányom 2012 decemberében betöltötte 18.életévét,most megy 11.évfolyamba egy szakközépiskolában,egyébként csak 8 általános végzettsége van.Kétszer bukott.
A 12.évfolyam befejezéséig köteles a különélő szülő gyermektartásdíjat fizetni? Akkor lenne csak szakmája.
Köszönöm a választ.
Gyerektartás dij
zsuanna
Ne tegyél semmi olyan nyílatkozatot amiben kijelented: soha semmilyen anyagi követelésed nem lesz feléje, mert előre nem tudható mit tartogat a sors a ma még szerencsére egészséges gyermekkel szemben.
Járd ki, h fizessen t.díjat, egyébiránt maradj szépen csendben nem kell az apát ilyesztgetni...
Esetleg vedd fel a kacsolatot a szüleivel elvégre a vérszerinti unokájukról van szó.
Ha nincs pénzed ügyvédre kérj a megyei Kormányhivataltól támogatást, amellyel jogi segítő támogatást vehetsz igénybe. (A támogatás alapján a költségeket az állam átvállalja.)
Félem a probléma megoldása nem legy gyalogmenet, addig valahogy húzd ki...
----- laikus hozzászóló
Legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg, illetve a jövőre követelhetsz tartásdíjat, a régebbi részletek elenyésztek.
Egyezséggel lehetséges az egyösszegű megváltás is elvileg.
Kedves Fórumozók!
Igyekszem tömör és lényegretörő lenni.
6 évvel ezelőtt született meg a kislányom, akit teljesen egyedül nevelek, mert az apuka elhagyott már a terhesség alatt. Tehát, nincs a nevén és jogilag - egyenlőre - nincs hozzá köze. Ettől függetlenül a szülés után az apai nagyszülők kértek egy apasági tesztet, ahol természetesen kiderült, hogy övé a gyerek és ezzel el is tűntek az életünkből.
Viszont mostanában elég nagy anyagi próblémáim adódtak és miután minden követ megmozgattam és egyenlőre így sem tudtam előre lépni eszembe jutott a gyerektertás. Ill. nem ragaszkodnék én feltétlenül a gyerektartáshoz. Nekem az is megfelelne, ha fizetne X összeget, amivel kint lennék a vízből- a hitelből, amit a terhesség alatt kellett felvennem- és természetesen aláírnám, hogy soha semmilyen anyagi követelésem nem lesz felé.
Mit tanácsoltok? Mit tegyek?
Ha nem fizet, akkor kénytelen leszek bíróságra menni. Akkor mire számíthatok így 6 év után? Milyen opciók vannak?
Előre is köszönöm!
Önmagában az, hogy a jogerős ítélet időpontjában fennálló viszonyokat vette figyelembe a bíróság, mindenképpen jogszerű. A korábbi állapot legfeljebb a hátralék tekintetében bír jelentőséggel.
Elvált házastársak esetén kizárólag külöb vagyon van. Nem túl meglepő, hogy a tartást mindegyiküknek annak terhére kell biztosítani. (Ne nyilatkozz egy jogerős ítéletről a pervesztes fél egyoldalú előadása, az ítélet ismerete nélkül.)
A másik fél körülményeit kellene ismerni ahhoz, hogy határozott véleményt lehessen kialakítani.
A II.f. azt mondta, hogy a külön vagyonod terhére kellene a gyermeket eltartani.
A gyermeket a két szülő együttesen köteles eltartani. Ha valamelyik szülő önhibáján kívül nem képes a tartásra, úgy a másik szülőnek a külön vagyona terhére is el kell tartania gyermekét.
Ha az I.f. bíróság jogosnak találta a gyermektartás felemelését - ezek szerint a külön élő félnek a tartás nem okozott olyan gondot, amely veszélyeztetné, vagy súlyosan megnehezítené az életkörülményeit - úgy véleményem szerint továbbra is a szülőknek együttesen, kell a gyermeket eltartaniuk.
Mindenképpen furcsállom, hogy a bíróság arra kötelezett, hogy a külön vagyonodat éld fel, ami esetleg a gyermek nagykorúsága idején az elindulását segíthetné.
Szerintem tévedett a II.f. és rosszul értelmezte a jogszabályt.
Üdv mindenkinek!
Az elsőfok hozott egy ítéletet, amit az ellenérdekű fél megfellebbezett. Az elsőfokú eljárás volt 2 év. Jogosnak találta a tartásdíj emelését.
Ellenérdekű fél megfellebbezte újabb másfél év. És a másodfok ezzel az indokkal utasította el az emelésemet: "az elsőfokú bíróság ítéletének meghozatala óta bekövetkezett változásokat figyelembe véve..." (tehát nem az adott időszak volt a döntő - mert az elismeri, hogy az alapján a döntés OK volt, hanem, hogy utána mi történt! azóta ugyanis sajnálatos eset folytán örököltem és abból kellene eltartani a gyereket!!!????)
Jogszerű ez???? Mit lehet tenni?
Köszönöm
Jut eszembe - bár konkrétan a témában nem vagyok képben -, hogy bizonyára kaptok gázár támogatást: a lakásba bejelentett személyek száma és a jövedelmi viszonyok.
Ettől függetlenül a lányod próbáljon az önkormányzattól kérni rendszeres ill. átmeneti szociális segélyt.
F.jozsef
Ha a lányod férjnél van akkor ő köteles róla gondoskodni, ha nincs, akkor un. felnőttartás címén kérheti a támogatásodat lévén a gyes, a gyed nem valami sok - ha egyáltalán kap.
Pontosan nem tudom csak ekként gondolom a felvetett problémát.
---- laikus hozzászóló
Nyilván amíg együtt éltek, addig nincs értelme pert indítani a gyermek elhelyezése iránt. Ha viszont elviszi magával, eleve hátrányból indulsz a perben.
Tisztel ügyvédek
egy májusba voltam biroságon hogy megszüntesem a nagyobik lányom utáni gyerektartást de a bironő egyoldara hajlik csak az a kérdésem hogy jar anak a gyereknek gyerektartás aki 19 éves és 2 gyerek anya mert már megszült 3 honapos unokám van de agyerek tartást fizetem mért,
Azért mert valaki nehéz anyagi körülmények között él nem ok, hogy gyermekét nem megfelelően nevelné.
T.díj akkor is követelhető ha a szülök közös fedél alatt élnek.
A gyermekelhelyezés, a szülői felügyeleti jog, a tartásdíj kérdése eltart egy ideig a bíróságon, és akkor még nem beszéltünk az esetleges közös vagyon megosztásáról.
Próbáljatok egyezségre jutni, azt leírni, mindketten aláírni. A láthatás/kapcsolattartás problémakörét sem kihagyni...
Ha sehogy nem tudtok megállapodni pert csak azt követően kezdeményezni, a gyermek lakhelye szerinti bíróságon.
---- laikus hozzászóló
Üdvözlöm.
Történetem a következő.
Van egy 5 éves kisfiam,Én mint APUKA a gyerek 3 éves koráig Anyukánál laktunk,Anyósomékkal.
Családi problémák miatt Elköltöztünk A nagymamámhoz, anyukával, és a gyerekkel aki most 5 éves.
Anyukával együtt élünk,de házasságunk nem volt,élettársi viszonyunk van/volt, de semmiféle papír nincs.
Anyuka szeretne visszaköltözni,ezt tenné akár úgy is hogy megbontja a családot. Gyereket vinné magával.
Mint apuka nem szeretném,hogy magával vigye a gyereket, mert anyóséknál nem áll fent a családi biztonság, itt értem a mindennapos pénzproblémákat, jelzáloghiteleket, tartozásokat.
Ha esetleg gyerekelhelyezést indítanék, ezek mennyire befolyásolják a gyerekelhelyezést? És mennyi időbe telne? És esetlegesen ráér az után elindítani egy gyerekelhelyezést, ha már anyuka esetlegesen gyerektartást követelne -e. Ha éppen visszaköltözne a gyerekkel.
mint apuka,van keresetem, nincs rezsi tartozásom.
Nagymamával megtudjuk adni a gyereknek azt , hogy ne legyen mindennapos problémánk, értve anyagilag és érzelmileg.
ObudaFan!
Köszönöm a felvilágosítást. Még várok kicsit hátha rendeződik a fizetés.
Pert kell indítani a megszüntetés, mérséklés iránt és lehet kérni a végrehajtás felfüggesztését.
Tisztelt Fórumozók !
Szeretnék információt kérni.Férjem 23éves lánya most végzi el a főiskolát ami után 6 hónap szakmai gyakorlatot is kötelező.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben a szakmai gyakorlat ideje alatt fizetést kap, akkor is kötelező továbbra is fizetni a gytartást?
Ehhez hozzátartozik még, hogy már van egy felsőfokú szakképesítése a gyermeknek.
Köszönöm
Ha nagy lesz az elmaradás, akkor pert indíthatsz a munkáltató kezesi felelősségének megállapítása iránt. Amíg ekkora az elmaradás, addig nem érdemes.
Tisztelt Fórumozók!
Abban kérem a segítségüket, hogy mit tehetek abban az esetben ha a volt férjem munkáltatója nem fizeti a gyerektartást? A bírói végzést megkapta a munkáltató, utalta is minden hónap 10.-éig rendesen, de tavaly óta teljesen rendszertelenné vált, 15.-e és 30.-a között tetszőleges napon kaptam. Most már ott tartunk, hogy az áprilisban esedékes gyerektartást május 10.-én kaptam meg, holott a volt férjem a fizetését megkapta április 29.-én. Telefonos megkeresésemre azt a választ kaptam, hogy nincs pénz, amint kapnak utalnak. Nem csődben van a cég, a dolgozóknak van munka, de a fizetések csúsznak, mert sok a kintlévőség, amit megértek. Amit nem értek az az, hogy miért kezelik külön költségként a gyerektartást, hiszen az nem plusz kiadás hanem egy munkabér bizonyos százaléka. A mai napig nem kaptam meg a múlt havi járandóságot sem. Hova fordulhatok?
„Oké, értem. Köszönet a válaszokért... Ha anyagiakra hivatkozva kérem a lecsökkentését, akkor a nevelő szülő csak ugyanabban a perben kérheti mint viszontkereset a korábban megítélt összeget?”
Ahhoz nem kell viszontkereset.
Oké, értem. Köszönet a válaszokért... Ha anyagiakra hivatkozva kérem a lecsökkentését, akkor a nevelő szülő csak ugyanabban a perben kérheti mint viszontkereset a korábban megítélt összeget?
Oké, értem. Köszönet a válaszokért... Ha anyagiakra hivatkozva kérem a lecsökkentését, akkor a nevelő szülő csak ugyanabban a perben kérheti mint viszontkereset a korábban megítélt összeget?
Nem köteles.
Sziasztok. Láthatásnál az apa köteles közölni hogy hova viszi a gyermeket? Ha nem teszi akkor erre hivatkozva a gondozó szülő megtagadhatja az elvitelt?
Ha a teljes összegre elindítja a jogosult a végrehajtást, annak ellenére, hogy már lett belőle fizetve, akkor első körben a végrehajtón keresztül az adós felhívja a végrehajtást kérőt, hogy ismerje ezt el. Ha a végrehajtást kérő nem ismeri el, az adós pert indíthat a végrehajtás korlátozása iránt.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02