Tisztelt fórumozók/szakértők!
Kicsit furcsán hangozhat, de elbirtokolhatom a saját tulajdonomat tőlem?
5:45. § [A jogcímes elbirtoklás]
Az elbirtoklás öt év elteltével következik be, ha a birtokos az ingatlan birtokát a tulajdonostól olyan írásbeli szerződéssel szerezte, amelynek alapján a tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követelhetné, ha a szerződés az ehhez megkívánt alakszerűségi követelményeknek megfelelne, és a birtokos az ellenszolgáltatást teljesítette.
2011.évben lettem tulajdonosa 1/1 tulajdoni hányaddal, ajándékozási szerződés jogcímén egy ingatlannak.
2017.évben elhunyt a haszonélvező, és az örökösei pert indítottak, hogy semmissé tegyék a teljes szerződést, vagy egy részét. Itt nem vesznék el a részletekben, mert sosem érnék a végére, koncentráljunk a fenti kérdésemre. Nyilván most nem nyújthatok be elbirtoklásra kérelmet/keresetet, mert:
- 1/ eleve az én tulajdonom
- 2/ már megkezdődött egy per, ami be is lett jegyezve a tulajdoni lapra.
Kérdésem, hogy nem gyakorolhatom az elbirtoklás jogát úgymond automatikusan, hivatkozván az eltelt időre?
- hiszen az 5:45. § szerinti jogcímes elbirtoklás követelményének úgy vélem megfelelek.5 év megvolt, szerződés van...
5:46. § [Jogutódlás az elbirtoklásban]
Az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely jogelődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült.
Jogutódlás? Lehetek jogutódja az előző (egyenesági rokon, anyai nagymama) tulajdonosnak? Persze ez a kérdés is csak akkor merülhet fel, ha érvényesíthetem valahogy az elbirtoklást, mert így több mint 15 évet is össze tudok "rakni".
Tisztelettel: DerWolf