Élettárs halála


Heki65 # 2018.02.09. 11:53

Tisztelt Ügyvédurak!
Több mint két éve élünk élettársi kapcsolatban, bő egy éve egy közös tulajdonú lakásban (tulajdonrész fele-fele arányú)Mindkettőnknek felnőtt korú gyermekei vannak egy korábbi kapcsolatból (házasság)
Az lenne a kérdésem, hogy az egyik fél halála esetén a másik fél maradhat-e a lakásban, ha igen mennyi ideig illetve milyen feltételek mellett?
Köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.09. 13:04

Tényleg azt kérdezed, hogy egy tulajdonos lakhat-e a saját lakásában?

agi40 # 2018.02.09. 14:58

Heki 65 kérdéséhez és a válaszhoz......
nem olyan egyszerű ez.....
Amikor az élettársam elhúnyt fele-fele volt a tulajdoni hányadunk...akkor a felnőtt gyermekei természetesen örökölték a tulajdonát.

Én használom az ingatlant,de mindent én is fizetek.Nem csak az elfogyasztott áram és vízdijat,hanem az egész ingatlanra vonatkozó biztosítást,kommunális adót,és a közüzemi fogyasztások során felszámolt alapdíjakat,használati díjakat is.Sőt az ingatlan udvarának,kertjének tisztántartását is én végzem.
Én úgy gondolom,amit én fogyasztok én fizetem.Ez természetes. De a többi kiadásokat szerintem a tulajdoni hányad arányában meg kellene osztani.Ha ez megvalósul akkor gondolnám,hogy a kizárólagos használatot megszüntetném és a használatukat biztosítanám.Fizetési szándékuk nincs.A ház kulcsát viszont kérik.Eddig nem adtam oda,mert idegenekként ne turkáljanak a személyes holmik között.

Ugyanakkor azt is mondták nekem,hogy ha kizárólagosan én használom az ingatlant,akkor bérleti dijat számíthatnak fel az örökösök,a fele tulajadoni rész használata után.

Önök szerint ezt a helyzetet kulturáltan hogy lehet feloldani ?

Heki65 # 2018.02.09. 15:08

Kedves Kovács Béla Sándor!
Akkor talán nem helyesen tettem fel a kérdést: nyilván a saját tulajdonomhoz jogom van....de az Élettársam tulajdonrészét is használhatom, lévén hogy leválasztani 2 felé nem lehetséges?
Az örökösei nem adathatják el vagy fizettethetik ki velem a szülőjük részét?
És mint Agi40 is írja, mi a helyzet az esetleges lakbér megfizettetésének lehetőségével?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.09. 18:04

A közös tulajdont minden tulajdonostárs jogosult használni, a többiek jogainak a sérelme nélkül. Ha a tulajdonostársak a használat módjában nem tudnak megegyezni, akkor bármelyikük kérésére bíróság rendelkezik róla. A saját tulajdoni hányadát bármelyikük átruházhatja, megterhelheti.
Bármelyik tulajdonostárs kérheti bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését is. A bíróság a közös tulajdonú ingatlant első sorban természetben osztja meg; ha ez nem lehetséges, akkor elrendeli az értékesítést és az eladási ár elosztását.
Ha valamelyik tulajdonostárs az ingatlant maga használja, akkor kötelezhető arra is, hogy váltsa az egészet magához. Feltéve persze, hogy képes erre.

Használati díjat akkor követelhet a tulajdonostárs, ha a használó őt a használatból kifejezetten kizárja.