Örökösödési rész, ingatlan eladás

SaireyVMK # 2018.03.02. 12:34
Az illetékjog szerint átengedni lehet ingyenesen és visszterhesen, de csak más örökösnek, tehát olyan személynek, aki az örökhagyónak törvény szerint vagy végrendelet alapján egyébként is örököse. Ingyenes átengedés esetén az eljáró közjegyző ajándék jogcímén adja át az átengedett vagyontárgyat, a megszerző más örökös fizet egyedül öröklési illetéket, de úgy, mintha közvetlenül az örökhagyótól örökölt volna. Visszterhes átengedés esetén a jogcím vétel, az átengedő terhére öröklési, a vagyont megszerző terhére visszterhes vagyonátruházási illeték állapítandó meg. A visszautasítás és az átengedés közötti különbséget az adja, hogy míg a visszautasításnál a visszautasító helyébe leszármazói lépnek, addig az átengedés meghatározott más örökös javára történik.” Forrás: www.amiotthonunk.hu/…e-az-orokles-
Ennek tudatában,ha ingyen kapod akkor ajándékként ,amennyiben az elhunyt egyenesági rokonod volt illetékmentesen kapod. Ha nem az volt akkor illetékköteles lesz.(9%) Ajándékként kapott ingatlannál az SZJA(Eladás után)-t a bevétel 25%-a után kell fizetni.(5év elteltével ott is 0 lesz az SZJA)

Visszterhes esetben(ha pénzt kér érte) akkor az aki átruházza fizeti a 9%os öröklésit(Ha nem egyenesági rokon. Ha az akkor illetékmentes neki), illetve az aki kapja/veszi az pedig 4% illetéket fizet rokonságtól függetlenül. Vételnél pedig a vételár és az eladási ár különbözetén felüli rész lesz a SZJA(Személyi jövedelem adó) alapja. Tehát ha a vásárlási áron adja el akkor szja mentes, illetve ha 5évet vár az eladással akkor szintén SZJA mentes.

5.éven belüli eladásnál van kedvezmény.
A tulajdon szerzését követő 2.évben 90%-át, 3.évben 60%-át ,4.évben 30%-át 5.évben és a felett pedig 0%-át kell venni az adó alapjának.

Az SZJA mértéke 15%

ObudaFan # 2018.03.01. 17:39

Ez sok mindentől függ. Az a megallapodas, hogy egy bizonyos összegért a saját orokreszet átengedi neked? Az örökhagyó rokonod?

Sajtburger2000 # 2018.03.01. 08:44

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Örökösödési részt vásárolok egyik öröklőtől egy bizonyos összegért. Ez után, ha jól tudom, nekem illetéket kell fizetni.
Miután eladjuk a házat, az őt megillető rész nekem kerül kifizetésre. Ez után, ha minden igaz, nekem valamennyi adót kell befizetnem.
Pontosan mennyit kell fizetnem, hány %-ot?
Köszönöm előre is a válaszokat.