Öröklés anya és testvér halála után


ObudaFan # 2006.05.04. 21:23

Ha nincs házassági szerződés, akkor fele-fele, ha van, akkor úgy rendelkeztek róla, ahogy akartok.

felhoke # 2006.05.04. 10:42

Köszönöm a tanácsokat ! azt szüröm le, hogy jobb lesz az ügyvéd és vagyonjogi szerződés kötése.
Abban az esetben ha gépkocsi vásárlása történik hitelre? /naponta a párom fogja használni/ a havi törlesztés fizetése az Õ része, de a mindennapi kiadások fedezete az én részem lesz, mert Õ igy tudja fizetni a havi tartozást. Az az igazság ebben az esetben én nem szeretném ha ez a gépkocsi az Õ gyerekeit illetné. Mi a teendő?
Bocs, lehet már túl reagálom? de nem szeretnék váratlan dolgok elé állni.

ObudaFan # 2006.05.03. 17:03

A házasság előtt érdemes ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott vagyonjogi szerződést kötni, amiben a különvagyoni ingatlanokat mindenképp érdemes felsorolni, de a házasság idején szerzett vagyontárgyakról is lehet úgy rendelkezni, hogy azok nem lesznek 50-50 %-ban közös vagyon. Természetesen mindenki után csak a saját gyermeke örököl, de a közös vagyon tekintetében minden házastárs tulajdoni hányada 50%-a után külön történik az öröklés.

Monalisa ismét tévedett, ezúttal abban, hogy a felújítás költségei a ráfordítás arányában keletkeztetnének közös tulajdont. Hacsaknem kifejezetten különvagyoni ráfordítás volt, akkor ez is fele-fele.

monalisa1 # 2006.05.03. 07:51

A házasságkötés előtt már meglévő ingatlan továbbra is különvagyon - ha csak az egybekelés után abból esetlegesen nem ajándékozol százalékosan az új férjednek...

Végrelet hiányában elhalázosodkor a gyermeked örökli az ingatlant. (Az élettárs haszonélvezetet nem örököl.)

A párkapcsolat alatt szerzett ingóságok dolga közös osztozkodású.

Úgyszintén a felújítás stb. költségei a ráfordítás arányában.

felhoke # 2006.05.03. 05:30

Tisztelt Cím!

Válásom után pár évvel megtaláltam társamat, akivel élettársi kapcsolatban élek már 5 éve. Szeretnék tájékozódni az örökösödés dolgokról, mivel a házasság már többször szóba került. Társam is elvált Õ a saját lakásából kiköltözött azt ott hagyta volt nejére és a gyerekeinek, nem kért belőle semmit sem. Ez a rész tiszta.
Nekem is van saját lakásom, oda költözött és azt építgetjük, diszítgetjük. Nekem is van gyermekem aki nem velünk él.
Ilyen esetben amikor a lakás az én nevemen van, már előtte is meg volt amikor is összeköltöztünk, a nagyobb javításokat még én finanszirozom a lakáson. Házasságkötés után /ha vele véletlenül történne valami/ az Õ gyerekei milyen jogot tarthatnak a együtt megszerzett ingóságainkra, és az én ingatlanomra?
Előre is köszönöm.

manika

ObudaFan # 2006.05.01. 16:30
  1. A présház felének (ami a házastársi közös vagyon) feléért Ön, mint törvényes örökös, másik feléért az a személy, aki a testvére után örököl polgári pert indíthat, ha édesapja azt nem adja ki, a hagyatékátadó végzés hiánya ezt nem gátolja. Édesapja a másik feléről, illetve a családi ház feléről végrendelkezhet, Önt kizárhatja, de a kötelesrész iránti igényét csak a kitagadás szigorú feltételei szerint veheti el.
  2. Törvény alapján nem örökölhet az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeibôl nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás. Ha a házastárs nem örököl, akkor édesapja az örökös. Arra a vagyonra, amit édesanyjától örökölt viszont , az ági öröklés szabályai szerint Ön az örökös.
  3. A feleség és gyermekei végrendelet esetében örökölhetnek. Ha végrendelet nincs, akkor pedig csak a feleség és csak akkor, ha Ön az öröklésből kiesik.
  4. A törvényes öröklés szabályai szerint, és polgári perben lehet érvényesíteni.
klara08 # 2006.04.30. 17:40

Kedves cím!

Tájékoztatást szeretnék kérni az alábbi témában. Édesanyám meghalt 11 éve a családi házuk anyai részét (felét) öcsém illetve én örököltem édesapám özvegyi jogával. Az ingóságokról és a présházról (ami édesapám nevén épült anya halála előtt kb. 4 évvel, tehát házastársi viszonyban), földekről nem volt szó a hagyatéki tárgyaláson. Ezt én akkor nem is tartottam fontosnak, csakhogy édesapám megnősölt 10 éve. Aztán írt végrendeletet. Aztán öcsém is meghalt 2000. őszén és halála utána nem volt hagyatéki tárgyalás (nem volt gyermeke és ebben az időben külön élt a feleségétől). Én úgy tudom, hogy az örökölt anyai részen kívül nem volt vagyona.

Kérdéseim:

  1. Milyen vagyonról és hogyan végrendelkezhet édesapám? Kizárhat-e az öröklésből?
  2. Öcsém után ki az örökös? (Anyukánk után örökölt családi háznak a negyed részét ki örökli?)
  3. Édesapám új felesége vagy gyerekei örökölhetnek-e (nem közös gyerekek)?
  4. Édesanyám halála után a hagyatéki tárgyaláson nem tárgyaltakat amiket a fentiekben leírtam hogyan öröklődnek édesapám halála után?

Előre is köszönöm válaszát
Üdvözlettel Dobrovitz Klára