Sziasztok!
A mi ügyünk valószínűleg nem túl bonyolult, a megoldást is tudni vélem a legtöbb kérdésre, de szeretném, ha rábólintanátok a válaszokra, vagy szólnátok, ha hülyeséget írok.
A feleségem apukája 5 évvel ezelőtt meghalt. Bő 1 évvel később az anyukája a kiskorú húggal együtt másik lakásba költözött, hogy ki tudják fizetni a feleségemet és megszabaduljanak a háztól, amit nem tudtak fenntartani. Az eladásból a feleségem 1/6 -od részt kapott (az özvegyi haszonélvezeti jog miatt nem 1/4-et), viszont a húg 400e ft hátrányba került volna, ha a kisebb lakásban 1/6 részt kap, ezért 1/4 -et kapott a gyámhivatal nyomására (így 400 ezerrel többet kapott a részénél :) ).
Az ügy most vált bonyolultabbá, amikor az anya is meghalt. A húg egy éven belül nagykorú lesz, addig a feleségem vállalta a gyámságot - ő a legalkalmasabb és a legközelebb is ő áll a húgához. Az anyagi oldalról viszont néhány ismerős ijesztget minket: rengeteg az illeték, így-úgy mondjunk le egy részéről a húg javára stb. Mondanom sem kell, nem igazán tájékozottak a témában.
A hagyatéki vagyon egy 10-15 millió értékű lakásból+garázsból áll (amin a húgnak van 1/4 résznyi bejegyzett része), plusz egy 1.5 m körüli autó, és kb 2 millió forintnyi pénz bankokban (devizaszámla és folyószámla).
Tervünk szerint nyitnánk a húg nevére egy számlát, eladnánk az autót, a lakást, és számára egy kisebb, olcsóbb lakást vennénk. Ha jól sejtem, akkor a lakás értékének 3/8 -ad része járna a feleségemnek, 5/8-ada a húgának.
Valószínű már az 5/8-ad is elég lenne egy lakásra, a maradékot bankba raknánk neki.
Kérdéseink a következők lennének:
1. Az illetékekről:
1a: A takarékbetétek örökléséről több helyen írták/írtátok, hogy illetékmentes. Viszont itt valahol írta valaki, hogy kell jegyzői díjat fizetni rájuk. Ez ugye nem valami vészes összeg (max 1-2 % ?)
Egyébként jól tudom, hogy ha a gyerekek a bankszámlákhoz meg lettek volna jelölve kezdeményezettként, akkor mindenféle eljárás és pluszköltség nélkül automatikusan megkapnák a részüket?
1b: Az autóra, ha jól olvasom 11% lesz az illeték. Annyit nem értek, hogy a 300 ezer forint kedvezmény örökösönként értendő, vagy az autó értékéből kell levonni? Tehát 300 vagy 600 ezer lenne illetékmentes? És vajon mindenhol van jegyzői díj? (Tehát itt is?)
1c: Az ingóságokkal kell-e foglalkozni? Nincs igazán nagy érték, gyakorlatilag a bútorok, könyvek és egy-két minimális szintű műszaki cucc.
1d: A lakásnál úgy látom 2.5 % lesz az illeték. (Jól tudom?) Ha az eladás után a húg a teljes részét lakásba tenné, és a feleségem telekbe vagy másik lakásba/házba fektetné (nem tudom, mennyi időn belül, 1 év?), akkor ugye nem kell a vagyonszerzés után illetéket fizetni?
2. Magyarázzák nekünk, hogy érdemes lenne így-úgy lemondani a másik javára, mert úgy jobban járnánk (mármint ha ő aztán visszaadná). Viszont úgy tudom, hogy a kiskorúnak sem illetékmentes az öröklése, csupán halasztva van 18 éves koráig.. Tehát ugyanannyit kell végül fizetnie neki is. Ugye így van?
Másrészt meg az anya kívánsága szerint többet adnánk a húgnak az őt megillető résznél (szóbeli kívánság volt, papír nincs róla, 1-2 ismerős mondta, hogy hallották tőle, de igazán biztosan nem tudjuk). Lemondani hivatalosan viszont nem szeretnénk arról az összegről sem, mert akkor rögtön zárolódna a pénz, és pont így nem tudnánk belőle adni neki 18 éves kora előtt.
3. Jól tudom, hogy a magánnyugdíjpénztárba befizetett összeget kifizetik az örökösöknek? Ha igen, akkor hasonló elbírálás alá esik, mint a takarékbetét? (Vagy esetleg automatikusabb a kifizetése?)
3. Tudtok bármilyen egyéb költséget, amire még számítani kell? Nem felejtettem el valamit?
4. Az ügyek menetét lehet-e vajon gyorsítani? Az apánál fél év elteltével volt hagyatéki tárgyalás. Nálunk ezekben a hetekben kérik be a leltárra a papírokat (1 bő hónap elteltével). Időben, gyorsan beadunk/beadtunk eddig mindent. Sejtem, hogy az apa halálánál nem kapkodtak az ügyintézéssel, de most ha minden szóba jöhető örökös úgy akarja, ugye várhatóan nem kell fél évet várni? Azért érdekes a téma, mert most nyár előtt a mi egykeresős, 4 tagú családunk kosztpénzéből fizettük a temetést és minden egyéb költséget és a húg megélhetése miatt fél év alatt a kiadásaink akár 4-500 ezer fölé is mehetnek.. Nem igazán szeretnénk addig száraz kenyéren élni :)
Egyelőre ennyi, ha valami még eszembe jut, kiegészítem a kérdéseket.
Előre is köszi a választ!