Illetékek, kiskkorú testvér

ObudaFan # 2006.05.16. 22:36

Nem kell félteni a közjegyzőt, meg fogja oldani a helyzetet. :)
Ha még nincs kitűzve tárgyalás, és minden érdekelt megállapodik, akkor meg nem is kell megtartani a hagyatéki tárgyalást.

A jogi érdeket meg legalább valószínűsíteni kell.

borzer # 2006.05.15. 21:58

Feltenném még azt a pluszkérdést, ami felvetődött bennünk.

5. Ki vehet részt a hagyatéki tárgyaláson?

http://www.budapest13.hu/…l/ugyintezes?…

A fenti linken sok mindent megtaláltam, elsősorban azt, hogy kinek kell ott lenni, de csak egyetlen olyan mondatot találtam, ami arról szól, hogy ha valaki mindenáron el akar menni, az ott lehet-e:

"A tárgyaláson olyan érdekelt is megjelenhet, aki idézést nem kapott."

Ha jól fejtettem vissza, akkor azok az "érdekeltek", akik örökösi, hagyományosi, hitelezői stb. minőségben vannak jelen. Tehát örökölnek, vagy az elhunyt tartozott nekik, tehát mindenképp valamifajta rendezetlen anyagi ügyük van. Jól értem?
Hitelező tudtommal nincs, végrendeletről sem tudunk, tehát ha senki nem nyújt be semilyen papírt, akkor csak a feleségem és a húga lehet jelen?

Az egész csak azért érdekel, mert egy rémhírterjesztő, "kavaró", idősebb ismerős kijelentette, hogy ő jelen szeretne lenni a tárgyaláson, és majd "beleszól". Sületlenségeket beszél már hetek óta, ezért nem lenne értelme, ha ő is ott lenne.
Meg persze ez alapján én, a férj sem lehetek ott, ami annyiból rossz, mert a két "lány" nem igazán ért a számok nyelvén, de nem hiszem, hogy ebből komolyabb gond lenne. Egyébként is lehet fellebbezni.

Na, azt hiszem, most mindent megkérdeztem, ami a fejemben van!

borzer # 2006.05.15. 21:28

ObudaFan: Köszi a választ!

1a: "Az nem lesz nagy összeg." - Jó hír.

1b: Úgy látom, itt két dologra is felelsz.

Jármű: Ha mondjuk 1400 cm3-is a járgány (max ennyi), akkor (1400 x 15ft) x 2 -> 42e ft lenne? Ha igen, az igazán nem sok...

1c: 1b-nél ugye erre is van utalás. Ha jól értem, akkor az autón, ruhán szokásos mértékű személyes tárgyain túli tárgyak összegzett áértékét kell számolni. Ez pedig nálunk talán el sem éri a 2x 300 ezret.

1d: Azt hiszem, értem, bár nem írtam le jól a kérdést. Azt nem is gondoltam, hogy a 2.5 százalékot nem kell kifizetni, hanem arra gondoltam, hogy ha utána eladnánk, és a feleségem részéből vennénk egy telket vagy kipótolva egy házat, akkor az elméletileg adó és költségmentesen menne, ugye?
Mindenesetre jól elbénáztam, összekevertem az illetéket a jövedelemadóval, köszi a javítást!!

2. Ez megerősíti azt, hogy a kiskorúnak is ki kell fizetni az illetéket előbb-utóbb. Ez a kedvezmény viszont teljesen új hír nekem, ha jól értem, akkor mivel már 3 évvel a határidő előtt nem is tudnánk kifizetni, maximum csak a 2x10 % kedvezményt kapnánk meg. Ez nagyon jó, de persze messze áll az illetékmentességtől (amit egy-két hozzánemértő ismerős gondol), és persze ennyi kedvezményért értelmetlen lenne trükközni, még akkor sem, ha egyébként nem érdekelne minket, hogy ennek csalás-szaga van.

1. Összegzés. Ezek az illetékek nem valami eszeveszett összegek. Mármint ahhoz képest, hogy a legelvadultabb rémisztgető ismerős 2-3 milliós károkról beszélt a húgnak, amit "az állam elvesz tőled". Ha számolom, hogy mondjuk a kb. 9 milliós részére 2.5 %-ot fizet, akkor összesen csak 225 ezer az összes illeték. Ez egy nagyságrendnyi túlzás (tévedés?), ami eléggé komolytalanná teszi a "tanácsot".

Köszi az eddigieket, még írok egy kérdést, ami előjött, de másik hozzászólásban.

ObudaFan # 2006.05.15. 19:39

1a: Az nem lesz nagy összeg.
1b, c: Gépjármû, pótkocsi öröklése és ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármû és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese. Gépjármû tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértéke a hajtómotor hengerûrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 15 forint, az 1890 cm3-t meghaladó hengerûrtartalmú személygépkocsi és az 500 cm3-t meghaladó hajtómotor lökettérfogatú motorkerékpár esetén minden megkezdett cm3-e után 20 forint. A kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott gépjármû esetén az illeték mértéke a hajtómotor teljesítményének minden megkezdett 1 kW-ja után 600 forint. Wankel hajtómotorral üzemelô gépjármû esetén az illeték mértéke a kamratérfogat minden megkezdett cm3-e után 30 Ft. Ha a hagyatékban, ajándékban, gépjármû, illetôleg pótkocsi is van, ennek értékét az egyéb hagyaték, ajándék tiszta értékének kiszámításánál figyelmen kívül kell hagyni. Mentes az öröklési illeték alól: az egy örökösnek jutó ingóörökség 300 000 forint forgalmi értéket meg nem haladó része. Viszont az értékhatár megállapításánál a más címen illetékmentes ingóságot, továbbá az örökhagyó gépjármûvének, pótkocsijának értékét, ruházatát és a személyes használatra szolgáló szokásos mértékû vagyontárgyait figyelmen kívül kell hagyni.

1d: Dehogynem, akkor az eladás után nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

2. Érdemes tudni, hogy a kiskorú örökös az öröklési és az ingatlan-nyilvántartási eljárási illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg. E fizetési határidô lejárta elôtt a tartozás annyiszor 10%, de legfeljebb 70% kedvezménnyel fizethetô meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítik azt.

borzer # 2006.05.15. 00:44

Sziasztok!

A mi ügyünk valószínűleg nem túl bonyolult, a megoldást is tudni vélem a legtöbb kérdésre, de szeretném, ha rábólintanátok a válaszokra, vagy szólnátok, ha hülyeséget írok.

A feleségem apukája 5 évvel ezelőtt meghalt. Bő 1 évvel később az anyukája a kiskorú húggal együtt másik lakásba költözött, hogy ki tudják fizetni a feleségemet és megszabaduljanak a háztól, amit nem tudtak fenntartani. Az eladásból a feleségem 1/6 -od részt kapott (az özvegyi haszonélvezeti jog miatt nem 1/4-et), viszont a húg 400e ft hátrányba került volna, ha a kisebb lakásban 1/6 részt kap, ezért 1/4 -et kapott a gyámhivatal nyomására (így 400 ezerrel többet kapott a részénél :) ).

Az ügy most vált bonyolultabbá, amikor az anya is meghalt. A húg egy éven belül nagykorú lesz, addig a feleségem vállalta a gyámságot - ő a legalkalmasabb és a legközelebb is ő áll a húgához. Az anyagi oldalról viszont néhány ismerős ijesztget minket: rengeteg az illeték, így-úgy mondjunk le egy részéről a húg javára stb. Mondanom sem kell, nem igazán tájékozottak a témában.

A hagyatéki vagyon egy 10-15 millió értékű lakásból+garázsból áll (amin a húgnak van 1/4 résznyi bejegyzett része), plusz egy 1.5 m körüli autó, és kb 2 millió forintnyi pénz bankokban (devizaszámla és folyószámla).
Tervünk szerint nyitnánk a húg nevére egy számlát, eladnánk az autót, a lakást, és számára egy kisebb, olcsóbb lakást vennénk. Ha jól sejtem, akkor a lakás értékének 3/8 -ad része járna a feleségemnek, 5/8-ada a húgának.
Valószínű már az 5/8-ad is elég lenne egy lakásra, a maradékot bankba raknánk neki.

Kérdéseink a következők lennének:

1. Az illetékekről:

1a: A takarékbetétek örökléséről több helyen írták/írtátok, hogy illetékmentes. Viszont itt valahol írta valaki, hogy kell jegyzői díjat fizetni rájuk. Ez ugye nem valami vészes összeg (max 1-2 % ?)
Egyébként jól tudom, hogy ha a gyerekek a bankszámlákhoz meg lettek volna jelölve kezdeményezettként, akkor mindenféle eljárás és pluszköltség nélkül automatikusan megkapnák a részüket?

1b: Az autóra, ha jól olvasom 11% lesz az illeték. Annyit nem értek, hogy a 300 ezer forint kedvezmény örökösönként értendő, vagy az autó értékéből kell levonni? Tehát 300 vagy 600 ezer lenne illetékmentes? És vajon mindenhol van jegyzői díj? (Tehát itt is?)

1c: Az ingóságokkal kell-e foglalkozni? Nincs igazán nagy érték, gyakorlatilag a bútorok, könyvek és egy-két minimális szintű műszaki cucc.

1d: A lakásnál úgy látom 2.5 % lesz az illeték. (Jól tudom?) Ha az eladás után a húg a teljes részét lakásba tenné, és a feleségem telekbe vagy másik lakásba/házba fektetné (nem tudom, mennyi időn belül, 1 év?), akkor ugye nem kell a vagyonszerzés után illetéket fizetni?

2. Magyarázzák nekünk, hogy érdemes lenne így-úgy lemondani a másik javára, mert úgy jobban járnánk (mármint ha ő aztán visszaadná). Viszont úgy tudom, hogy a kiskorúnak sem illetékmentes az öröklése, csupán halasztva van 18 éves koráig.. Tehát ugyanannyit kell végül fizetnie neki is. Ugye így van?
Másrészt meg az anya kívánsága szerint többet adnánk a húgnak az őt megillető résznél (szóbeli kívánság volt, papír nincs róla, 1-2 ismerős mondta, hogy hallották tőle, de igazán biztosan nem tudjuk). Lemondani hivatalosan viszont nem szeretnénk arról az összegről sem, mert akkor rögtön zárolódna a pénz, és pont így nem tudnánk belőle adni neki 18 éves kora előtt.

3. Jól tudom, hogy a magánnyugdíjpénztárba befizetett összeget kifizetik az örökösöknek? Ha igen, akkor hasonló elbírálás alá esik, mint a takarékbetét? (Vagy esetleg automatikusabb a kifizetése?)

3. Tudtok bármilyen egyéb költséget, amire még számítani kell? Nem felejtettem el valamit?

4. Az ügyek menetét lehet-e vajon gyorsítani? Az apánál fél év elteltével volt hagyatéki tárgyalás. Nálunk ezekben a hetekben kérik be a leltárra a papírokat (1 bő hónap elteltével). Időben, gyorsan beadunk/beadtunk eddig mindent. Sejtem, hogy az apa halálánál nem kapkodtak az ügyintézéssel, de most ha minden szóba jöhető örökös úgy akarja, ugye várhatóan nem kell fél évet várni? Azért érdekes a téma, mert most nyár előtt a mi egykeresős, 4 tagú családunk kosztpénzéből fizettük a temetést és minden egyéb költséget és a húg megélhetése miatt fél év alatt a kiadásaink akár 4-500 ezer fölé is mehetnek.. Nem igazán szeretnénk addig száraz kenyéren élni :)

Egyelőre ennyi, ha valami még eszembe jut, kiegészítem a kérdéseket.

Előre is köszi a választ!