Tisztelt Hozzáértők!
Következő a kérdésem: Feleségem házasságkötés előtt örökölte a ház 5/12ed részét. Házasságkötés után a maradék 7/12et különvagyonomból megvásároltam, ez így szerepel az adásvételi szerződésen is. Bejegyezve fele-fele arányban lett. Kérdésem, hogy osztozkodáskor a ház fele vagy a 7/12ed része az enyém?
Közös, vagy külön vagyon
Ha ajándékozás jogcímén ruháztad át, és a házasság nem miattad romlott meg, akkor ajándék visszakövetelése címén visszakérheted.
Tisztelt ügyved ur! Kerdesem az lenne,hogy a felesegemmel valas elött vagyunk,az ingatlant nem a hazassag alatt,es nem is a hazassag elötti együtteles alatt szereztük! Az en tulajdonom volt mar a megismerkedesünk elött is,hitelmentes! A problemam az hogy a hazassag alatt a nevere irattam,kerdesem,hogy mi jarhat neki az ingatlanbol?????? Valaszat elöre is köszönöm!!
Ha a különvagyonod teljes egészében a törlesztőrészletekre lett fordítva és nem az eredeti vételárra, akkor a ráfordítások felét követelheted, a lakás pedig 50-50% közös vagyon.
T.Ügyvéd urak/hölgyek!
Felteszem itt is a kérdésemet,mert lehet,hogy ide jobban illik,mint ahová tegnap írtam,és itt kapok rá választ!
Érdeklődni szeretnék,hogyha válunk,és vagyonmegosztásra kerül a sor,akkor hogy számol a bíróság? A lakást anno hitellel tudtuk megvásárolni,ami mára már ki van fizetve. Közben volt több előtörlesztésünk is a rendes havi törlesztőrészletünkön kívül.Ebből 1 alkalommal- kb.5-6 évvel ezelőtt- több milliós betörlesztés,amit én örököltem,abból származott.Ez gondolom különvagyon.De hogy kell számolni vele? Elfelezzük a lakást(én szeretnék benne maradni) a jelenlegi piaci érték felét neki adom,és az akkor betett összeg felét kérhetem vissza a Tőle,vagy mivel a CHF-es hitelre jelentősen többet kellett visszafizetni,ezért az összes befizetett összeget kell arányosítani a csak általam betettel? Vagy más a megoldás?
Természetesen azóta a lakás is pár millióval kevesebbet ér,mint anno amennyiért megvettük.
Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!
Abból a hétből semmi se közös. Ha nem is kellett több az építkezéshez, akkor az egész ingatlan különvagyon. Ha további 800 ezer is benne van kölcsönből, akkor kb. 1:11 lehet a közös tulajdon aránya.
Ha ebből indulunk ki, akkor az ajánlatod szvsz túl gáláns, ő meg elég nagy barom, hogy nem csapott le rá.
Tisztelt Kovács Béla Sándor:)
A telek 2,2 millió volt azon kívűl maradt 5 millió abból építkeztünk így jön ki a 7 millió:) kerekítve .
azt nem tudom, hogy ebből a hétből mennyi a külön vagyon? mert a telket a házasság előtt vettem a házat már a házasság után építettük, a maradék pénzből és ahoz vettünk fel 800 000ft ot . amiből még van hátra 352 000 ft erre mondtam, hogy az adósságok levonása után mennyit vagyok köteles adni ha mindent ki fizetünk akkor marad 9 000 000 ft én felajánlottam 3 000 000ft ot de azt mondta kell neki a fele:( erre kérnék választ és ha a pénzem amit befektettem külön vagyon e vagy nem
Ja, hogy az építkezés is a különvagyonból van? Mihez vettétek fel a kölcsönt és mennyit?
Egyébként annyit adsz neki, amennyit nem sokallasz, ő meg nem kevesli. Ha pedig nem tudtok megegyezni, akkor a bíróság úgyis szakértőt rendel ki.
Hétmillió volt a telek, házzal együtt meg csak tízmillió? Elég hihetetlen.
Szép napot:)
Segítséget szeretnék kérni,.
11 éve vagyunk házasok, most válunk úgy néz ki .
A házasságunk előtt nekem volt egy kis házam, a párom oda költözött hozzánk,200 000 ft ból fel újítottuk amit közösen fizettünk vissza . és eladtam a házat 7 000 000 ft - ért abból vettem egy telket a házasság kötés előtt és arra építkeztünk abból a pénzből amit a házért kaptam, ez az új ház is csak az én nevemen van. Nem tudom ,hogy lesz a vagyon megosztás, mi számít külön vagyonnak.Nem akarom ki semmizni, mennyit kell neki adom? ,mi a közös ebből a házból?: Erre a Házra lenne vevő 10 millió ft-ért, van rajta kb 1 millió tartozás, ha azt ki fizettük a vétel árból, mennyit kell oda adnom neki? Van egy 12 éves kislányunk is , aki velem marad .Én most már súlyosan fogyatékos mozgáskorlátozott lettem. kérem mielőbbi válaszát aki tud segíteni. köszönöm.
Tisztelt Szakértő,
az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Házasságkötésünk előtt a férjem örökölt egy telket, mely a nevére is került. Házasságkötésünk után a telket eladta és az abból befolyt összeget egy lakás vásárlására fordítottuk, melynek 50-50%-ban vagyunk tulajdonosai. Sajnos válásra fog sor kerülni közös megegyezéssel és a közös megegyezésben a lakás sorsát is rendezni szeretnénk. A kérdésem a következő: az az összeg, amely a férjem telkének az értékesítéséből származott és a lakásvásárlásba fektettük, az a férjem külön tulajdona vagy közös tulajdonnak számít? Tehát amikor arról az összegről egyezkedünk, hogy a férjem mennyivel is vásárolna ki a közös lakásunkból, akkor van-e joga a férjemnek azt mondani, hogy nekem azzal az összeggel kevesebb jár, amit ő belefektetett a lakásba?
Válaszát előre is köszönöm és további szép napot kívánok
Köszönöm a gyors választ.
Nem kötelezhetik.
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Amennyiben nekem szól a válasz.
Akkor ha jól értem:
Nem: kötelezhetik.
Igen: származhat ebből kellemetlensége
A házassági szerződés emiatt nem érdemes, általánosságban viszont nem árt.
Jól értettem?
Köszönöm
Nem; igen; emiatt fölösleges, amúgy soha nem árt.
Kedves fórumozók!
A következő kérdésben kérnék segítséget. Nősülni készülök. A házassággal ugye vagyonközösség jön létre. Évekkel ezelőtt felvettem a házamra hitelt, amiből még van pár év. Amennyiben megnősülök és valami miatt nem tudnám fizetni a hitelt, kötelezhetik e a feleségemet a hitelem törlesztésére? Származhat e neki ebből bármilyen kellemetlensége? Megoldás lenne e erre a házassági szerződés? Mindenképpen szeretném elkerülni, hogy az én terhemet az ő nyakába tegyem.
Előre is köszönöm.
durward, _szerintem_ ez birtokháborítás, de legalább egy olyan bíróságot tudok, amelyik szerint még ha nincs elhelyezve a gyerek, akkor is azt visz el a közös ingatlanból a szülő a "gyerek érdekére" hivatkozva, amit akar. akár a másik szülő különvagyonát is.
úgyhogy nem tudlak semmivel sem biztatni, vélhetően ezt bebuktad...
Köszönöm a választ.
Ez elég elszomorító. Elmondhatom,hogy a saját feleségem rabolt ki és még csak felelősségre sem vonják.
fabia
Itt nagyon úgy tűnik, hogy az egész különvagyon, az ő szüleinek a leírás alapján nem lehet követelésük.
A rendőrség meg fogja szüntetni az eljárást, házastársi közös vagyon esetén semmit nem csinálnak.
Kedves fórumozók!
Azt szeretném kérdezni,hogy mit tudok tenni abban az esetben ha a feleségemnél helyezték el a gyerekeket ideiglenesen. Ő amíg dolgoztam megjelent a lakásban (ami 1/1 az én nevemen van,házasság alatt került a tulajdonomba)egy idegennel és elvitte azokat az ingóságokat,amiket a sajátjának gondolt?
Mindez a tudtom és akaratom nélkül történt.
A kerületi kapitányságon bejelentést tettem. A járőrök felvették a jegyzőkönyvet tételesen. Azóta nem történt semmi.
A láthatáskor a gyerekeim (kiskorúak) a sima parkettán tudtak volna csak játszani,ha nem szereztem volna egy kopott szőnyeget. Tekintve,hogy télen történt a dolog ez több mint kellemetlen. A konyhát is szinte teljesen kipakolta,csak annyi edény és tányér maradt ott,ami nem volt elmosogatva. A gyermekeim ruháiból csak a szakadtakat hagyta ott. A játékaik nagy részét is elvitte.
Nekem kell valamit lépnem?
Ez így teljesen szabályos és jogos?
Tisztelt jogi szakértők!
14.5 éve vagyunk házasok,1 kiskoru gyermekem van,most viszont válunk,és olyan kérdésem volna hogy,szüleimtől kaptam jelentős összeget ("1.8 mill") amiből fölértékeltettem és a 600ere értékelt házat megvásároltam anyósoméktól 500e ftért igy az én részem abból a házből 2/4 míg a nejemnek csak 1/4 része lett,utánna 500e ért bevezettetem a gázt ezt is a szüleimtől kapot pénzből,és eladtuk a házat,2.5 millért,ezután közösen vettünk fele fele arányban 1 lakást 2.250 eért,ezek számlatában anyósomék követelhetnek tőlem valamit mivel szerződés van a házvételről,és az én szüleim kérhetik vissza az összeget amit adtak és itt mi a külön vagyon,válaszukat várom,köszönöm
- Nem tűnik úgy, hogy itt közös tulajdonba lett volna utalva.
- Esély az mindig van, és az anyának ez a magatartása nyilván erősíti az esélyeket. Közös felügyelet csak akkor lesz, ha ebben a szülők megállapodnak.
Tisztelt jogi szakértők!
Az alábbi ügyben érdekelne a törvényes jog:
Egy öt gyermekes házaspár válik 24 év után, 3 gyermekük már nagykorú, a kisebbek 11 és 13 évesek, de mind egy háztartásban élnek.
Egyetlen nagyobb értékű ingatlanjuk az édesapa anyukája után örökölt pénzből és hitelből lett vásárolva. A hiteltörlesztést az édesapa fizeti, lévén hogy az édesanya összesen 3 évnyi munka kivételével végig otthon volt háztartásbeliként, mióta a főállású anyasági már nem jár neki, munkanélküliként. Az előző lakást jóval később sikerült értékesíteni, az ebből befolyt összeget befizették a hiteltörlesztésbe.
Mivel a válásra az anyuka néhány éve megváltozott magatartása és félrelépése miatt kerül sor (aki amúgy fél éve többségében az új párjánál tartózkodik, nem törődve többé a kiskorú gyermekeivel sem), az édesapa ragaszkodna hozzá, hogy nála kerüljenek elhelyezésre a gyerekek, az anyuka hétvégi és az iskolai szünetek felére korlátozódó láthatási jogával, illetve hogy az eddigi családi otthonból senkinek ne kelljen kiköltöznie.
Két kérdésem lenne:
- A vagyonmegosztással kapcsolatban: Ez esetben mekkora összeg jár az édesanyának? Csupán a korábbi ingatlan árának fele? Az apa különvagyonként érvényesítheti-e az örökölt összeget, amit befizetett az új ingatlanba? A törvény szerint "Nincs helye megtérítésnek, ha a kiadás a lemondás szándékával történt." A közös tulajdonba történő különvagyonból származó összeg befizetése "lemondás szándékának" tekintendő, vagy csak ha erről nyilatkozat született?
- A gyermekelhelyezéssel kapcsolatban: Van-e rá esély, hogy az apához kerülnek elhelyezésre a gyermekek, az anya közös felügyelethez való ragaszkodásának ellenére?
Válaszukat előre is hálásan köszönöm!
Az iszlám jogban sem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02