jogi személyiségű és nélküli társaság


ObudaFan # 2012.12.05. 20:44

Igen, tervben van, hogy a kkt-k, bt-k jogi személyek lesznek.

bibipp # 2012.12.05. 18:34

Hűű...
Köszönöm szépen, hogy foglalkoztál a kérdéssel. Csak azt nem tudom, hogy akkor miért a kétféle elnevezés, ha még a jogszabály is igazából azt mondja, hogy ugyanazt "tudják"...
Lehet, majd a szokásos jogszabály alkotási dömping valamelyik következő turnusában átírják ezt is...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.05. 18:15

Pontosan így van. Ahogyan törvény fogalmaz: „A jogi személyiség nélküli gazdasági társaság is jogképes cégneve alatt, jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, így különösen tulajdont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető.
Amire azért egy jogász felüti a fejét, hogy akkor mit is jelent az, hogy nem rendelkezik jogi személyiséggel.

bibipp # 2012.12.05. 18:01

Akkor igazából"csak úgy hívjuk", hogy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság?
De ugyanúgy lehet például pert indítani a bt. ellen is, mint a kft. ellen? Akkor sem a bt. tagokat perlik, hanem a céget? És elsősorban a cég áll helyt a tartozásaiért? (Csak utána veszik elő a beltagot)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.05. 17:28

Amim különbség van a gyakorlatban a bt. meg a kft. között, az nem a jogi személyiség illetve annak hiány miatt van.
Tulajdonképpen kérdés is, hogy miért nincs a bt.-nek jogi személyisége, ha gyakorlatilag van neki.

bibipp # 2012.12.05. 15:10

Igazából azért szeretném megérteni, mert az iskolában foglalkozunk a vállalkozásokkal. Hogyan lehet céget alapítani, mi kell hozzá, mi történthet a fenállás alatt. Persze tudom, menjünk ügyvédhez. :)

De lehet a témához kapcsolódóan előadást tartani és szeretnék összeállítani egy anyagot és attól tartok, ha nem értem, amit mondok úgyis lesznek, akik jószándékkal (is) kérdeznek. Inkább jogi oldalról szeretném a témát megközelíteni, mint gazdasági szempontokból. Arra ott vannak akik majd közgázra akarnak menni :)

bibipp # 2012.12.05. 13:14

El tudja nekem magyarázni valaki, hogy a jogi személyiség nélküli és jogi személyiséggel rendelkező táraságok között mi a különbség a gyakorlatban?
Azt összeraktam, hogy jogi személyiséggel rendlekezik a kft. és rt., nem rendelkezik a kkt. és bt. De a bt-ben is van olyan személy, aki csak korlátozottan felel a cég tartozásaiért... Próbáltam ezen a vonalon indulni... Mesze járok?

Még felmerült a kérdés, hogy, ha bt. székhelyet módosít, akkor alá kell írni minden tagnak a módosított tárasági szerződést vagy nem? Azt megtaláltam, hogy a tárasági szerződést csak az alapításnál kell minden tagnak aláírni, de a bt. székhely változtatását kivételként említette az a leirat, csak nem tudom miért.