Birtokvédelem

anura # 2025.10.22. 20:53

Efi99 „egyből ledobja az agyuk a láncot“... ez nagyon jó! Erre érdemes befizetni. Recece mi menjünk, hozzuk a hegesztőt, a fúrót meg a „kombinátfogót“ és legyünk „bátorak“. Döntöttem, köszönöm a sok segítséget, majd beszámolok.

recece # 2025.10.22. 18:47

Hasonló cipőben járok csak annyi a különbség,hogy az én barom szomszédom a másik szomszédnak biztosított szolgalmi útként használt részre nyitott kaput . Úgy ,hogy neki nincs se szolgalmi joga se egyéb oka,hogy az én telkemet használja.

efi99 # 2025.10.22. 17:06

De most tényleg az lesz a legnagyobb probléma, amikor tetten ér a rendőr, hogy egy tolózárat teszel a kapura, hogy belefúrsz? Mikor kiderül, hogy azért, mert a szomszéd csak úgy odatett egy más telkére nyíló ajtót, és random átrohangál azon ámokfutni a macska után, egyből ledobja az agyuk a láncot és a szomszéd felé fognak fordulni pár égető kérdés erejéig.

drbjozsef # 2025.10.22. 10:20

Azt meg egyáltalán nem tudom felfogni, hogy készít egy kaput az engedélyem nélkül
Jogellenesen.
Én is ezt tenném. Hegesztés.

anura # 2025.10.22. 10:11

Én értelek, csak lehet, nem tudtam pontosan leírni és így nem érthetitek mit is akarok tudni. A 30 cm széles fal közepén húzódik a vas kerete a régi drótkerítésnek. A telekhatár nem a fal felém eső része, hanem pontosan ez a keret a fal közepén. Földhivatali térképen tisztán jelölve van, hogy a háza fala után megtörik a határvonal és (feléje) beljebb fut a telekhatár. Ezért esik a 15 cm párkány már az én telkemre, és ezért gondoltam rudat ráerősíteni vagy egy téglát rábetonozni, hogy az ajtó nyitását akadályozzam. Mint írtam, falacska tövében van az egzotikus kertem ahova nem férnek karók és drótkerítés. Ha egy egyszerű, szokványos kerítés kérdés volna, ide sem jöttem volna kérdezni. És itt megköszönöm nektek, hogy léteztek, hogy kérdezhettem, és hogy ti segítőkészen álltatok hozzám. A házat 18 éve így vásároltam, a 65 cm magas falacska tetejére forrasztott vas keretben lévő drótkerítéssel. Az akkori magyar szomszédok jóváhagyásával én anno körbekerítettem az egész telkemet, az ő „jobboldalukkal“ együtt 120 m hosszan. Csak ezt a kis darabot hagytam ki elöl, mert ez akkor még jó állapotban volt. Ez a német 1 éve jött ide, a nyelvén közel anyanyelvi szinten tudok beszélni (nem nyelvi nehézség miatt értetlenkedik). A hivatali ügyeiben is kapott tőlem már sok segítséget. Béke is maradhatna, csak ebben az egyoldalúan saját érdekű kapu ügyben ragad magához hatalmat és minden vélt jogot, ami nem illeti meg. Nyilván, ameddig bírom, próbálom meggyőzni, de már a türelmem végén járok, különösen mióta a „macskpánikos“ helyzetben kitörte a karómat, feltépte az ajtót amin majdnem átbukfencezett tőle hozzám a járáskorlátozott nénike lábat törni a telkemen. Azt meg egyáltalán nem tudom felfogni, hogy készít egy kaput az engedélyem nélkül úgy, hogy az én oldalamon szándékosan ne teszi kezelhetővé, ill. zárhatóvá.

drbjozsef # 2025.10.22. 07:07

anura,

Még mindig nem teljesen érted.

a saját párkány részemre saját telkemre teszem.

Ezt én nem értem. Úgy érted, a régi kerítésalap? Aminek a fele szerinted a tied?
Ha igen, akkor rosszul érted.

A kerítés valakinek a tulajdona. Aki építette, aki kifizette.
Ha ez a szomszéd, akkor nem tehetsz rá semmit, nem fúrhatsz bele, nem hegesztheted, nem érhet hozzá semmid az engedélye nélkül. Az, hogy a határon van, ezért a fele nálad-fele nála, attól még ahhoz nem nyúlhatsz. Az egy kerítés, és nem a tied.

a farúd, amely kicsit hozzáér a házfalához, vagy csak a régi közös vas keret láncolása a kapu alatt három helyen?
Lásd fent.
A házfalához nem érhet semmi. Ez nem kérdés.
A "régi közös vas keret" esetén megint az a kérdés, hogy az kinek a tulajdona. Azt te vagy a te jogelődöd építette-fizette? Esetleg te vagy a jogelődöd IS közösen az akkori szomszéddal? Ha igen valamelyikre a válasz, akkor babrálhatod te is.

anura # 2025.10.21. 20:30

Köszönöm, pont macskaajtót javasoltam én is, amikor kértem, hogy vagy tegyen zárat az én oldalamra is, és mindketten zárjuk le az általam nem engedélyezett kaput, vagy ha nem, hegesztesse be. A kapu alatti 65 cm-magas falacska tövében egy földbe vert karókra feszített drótkerítés elvileg megakadályozná, hogy a kapu felém kinyíljon, de ez tönkretenné a falacska tövében lévő, 20 éves egzotikus növényeimet (pl. a nagy királypáfrányt), amit korábban már majdnem elpusztított. Lehetséges megoldásaim talán; 1. A 15 cm-es beugró kis párkányába faltól faltig befeszíteni egy vastag rudat, ez a rúd az ő házfalát érintené egy pici helyen, viszont megakadályozná a felém nyíló ajtó kinyitását.2. Ha nem feszíthetem be a rudat, a kapu alatti kb.3 cm résen át itt-ott elérve a régi közös vas keretet, ahhoz láncolnám a rudat három ponton, ilyenkor csak a közös keret sérülhetne. 3. Betonozással 1 téglát helyezni a kapu aljához, a kis párkányra, ezzel fizikailag útban lenni a nyitásnak, ez jogilag tiszta lehet mivel a saját párkány részemre saját telkemre teszem. A faluban szokásjog szerint a jobb oldalon kertelünk (tehát ő kertelhet), de ő mindenképp cserélni akarta a régi drótkerítést a macskái miatt. Melyik a jobb az esetre ha közben rendört hívna rám míg ott matatok: a farúd, amely kicsit hozzáér a házfalához, vagy csak a régi közös vas keret láncolása a kapu alatt három helyen? Így próbálnám megőrizni az eredeti állapotot, de mégis blokkolni a kaput átjáróként.

efi99 # 2025.10.21. 18:59

Nem értem ezt a sok tötymörgést. Nagyjából 117 lehetőség van arra, amivel el lehet torlaszolni egy kaput úgy mindenféle fúrkálás nélkül, hogy azt aztán többé 2 centinél jobban kinyitni ne lehessen. Aztán akkor soha többé ott átjönni nem tud és problem solved.
118. megoldásként pedig még mindig vághat rá alul a szomszéd egy 15cmx15cm-es lyukat, ahol a macsek vissza tud menni. Hab a tortán, ha az le van fedve és csak egyik irányba nyílik, nyilván feléje.

drbjozsef # 2025.10.21. 16:22

(Mert azért azt se felejtsük el, hogy a kerítés az rendben van, de a kapu ott teljesen jogellenes a beleegyezésed nélkül. Határeset az, hogy "valaki" beleegyezett, de ha felszólítod a megszüntetésre, és nem tette meg, akkor magára vessen.)

drbjozsef # 2025.10.21. 16:21

Nem és nem.

Nemcsak a saját telkeden kell állnia, de a más tulajdonát (!) nem érintheted.
Egyébként ez a kerítés melyik oldal? Kinek KELL itt kerítést építenie a TÉKA szerint?

Önálló alap, saját oszlopok. Sajnos ez ilyen. Ekkor nincs kérdés : ehhez minden további nélkül jogod van.

Vagy beleállsz a vitába, amiből akár per is lehet.
Vagy nem a jogi utat keresed. Én ezt persze nem javaslom, de ha olyan szemtelen, ami már kiverné a biztosítékot, akkor én a saját oldalamról úgy lehegeszteném a kapuját, mint a pinty.

anura # 2025.10.21. 13:00

Köszönöm drbjozsef, érthető. A kerítés a földhivatali térkép szerint is a határon állt és áll most, az új, pontosan a korábbi drótkerítés vaskereteibe beleágyazva a 65 cm magas és 30 cm széles falacska középvonalán. Tehát a közös kerítés helyét a telekhatáron ő foglalta el. Ebből a régi vaskeretből itt-ott kilátszanak fémrészek, ahova rögzíthetném az én drótkerítésemet, ami persze ez esetben szorosan az övét takarná az én oldalamon, az én telkemen. (Ez csak akkor rongálná az ő kerítése felületét, ha erőszakkal nyitogatni akarná.) Így volna mihez rögzítenem az én új drótkerítésemet. Ugyanakkor a régi keret kilátszó részeibe feltehetően bele is kellene fúrni. De az nem az övé, abba ő is furkált, az közös volt mindig a határon. Itt két kérdés merülne fel. Fenti esetben érintheti-e szorosan az én drótkerítésem az ő fémkerítését, vagy kell közte valahány centinek lenni, szem előtt tartva, hogy a kerítéstől innen minden milliméter telek már az enyém. Másik kérdés: furkálhatjuk-e a már általa is megfurkált régi közös kerítésvázat?

drbjozsef # 2025.10.20. 15:59

anura,

A saját telkeden (tehát nem a határvonalra, hanem ha a kerítés teljesen a te telkeden áll) bármikor, bárhova építhetsz kerítést.
Ha nem akarsz hosszadalmas vitát, pereskedést, és megteheted, húzzál fel az öve elé egy olyat, ami tetszik és nincs rajta kapu.
Semmi keresnivalója a telkeden önhatalmúlag, semmilyen okból. Ha telekhatáros a háza, akkor az engedélyeddel átmehet ha javítani, vagy festeni kell a falat, vagy ilyesmi. De macskáért például nem.

anura # 2025.10.20. 14:54

Köszönöm Eulimen.

eulimen # 2025.10.20. 13:39

Jogilag hogy néz ez ki egyáltalán?

Szomszédjog (2013. évi CLXXIV.) törvény:
4. § (1) "A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény használatára az ingatlanok tulajdonosai közösen jogosultak.
(2) A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény fenntartásával járó költségek olyan arányban terhelik az ingatlanok tulajdonosait, amilyen arányban őket jogszabály vagy megállapodásuk annak létesítésére kötelezi. Ha jogszabály vagy a felek megállapodása a fenntartás kérdéséről nem rendelkezik, a költségek őket a határolt földhosszúság arányában terhelik.
(3) Ha a szomszédos ingatlanok határvonalán álló növény valamelyik ingatlan rendes használatát akadályozza, illetve kárt okoz vagy annak veszélyével fenyeget, és az érdeksérelem más módon nem hárítható el, az ingatlan tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el.
5. § Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el."

A kövek meg az ő ingóságai a te telkeden, ami ellen mindig is tiltakoztál.
Ha nem akarsz háborút, összeszeded magad.
Ha pedig beleállsz a háborúba, és a kövek odahordása óta még nem telt el egy év, valamint nem hajlandó elhordani a köveit, akkor a jegyzőnél birtokvédelmet kérhetsz, némi eljárási díjért (kívánség szerint tetézhető a kérelem azzal, ha rajtakapod, hogy engedélyed nélkül az ingatlanodon hajkurássza a macskáit).
Mondjuk önmagában ettől még nem fognak eltűnni a kövek, de a barátságotok biztosan tovább mélyül.

anura # 2025.10.20. 12:10

Köszönöm, Emulimen, így van. Nikinek meg annyit, macskaszeretö vagyok soha nem bántanék egy cicát. A kapu sajnos csak hab a tortán. Felajánlottam az átjáró megtarthatóságát a feltétellel, hogy a kapu az én oldalamról is riglizhető, kezelhető, zárható legyen, és még segítenék is macskát keresni. Nem akceptálta, az ő kapuja, ő akarja önhatalmúlag egyedül kezelni. Előzmények sorozatos károkozás lenyelve. A 20 éves egzotikus növényemet széttaposta a nyílás alatt az átugrálással, miután sérelmeztem, sorry, jövőre kinő“ -vel elintézte. Ennek utána betemette fóliával és fehér kövekkel, ahogy azt végig a fal tövében is tette önhatalmúan a telkemen. A köveket az öreg kerítésen a lyukon hordta át. A növényt még időben sikerült kiásnom, a gyom pedig gyorsan átnőtt a köveken, a fűnyíró pedig egy kis fehér követ megtalált, azt az új hő- és hangszigetelt veranda ablakomnak röpítette, ami betört. Mindezek után, békésen megkértem, hogy vigye haza a köveit. Megteszi a feltétellel, ha gondoskodom róla, hogy soha ne nőjön fű vagy gaz a háza tövében mert megrongálja a házat. Bizony fűnyírással ahogyan eddig tettem már nem tudom rendben tartani ezt a területet a szétszórt kövei miatt. Maximum gyomirtó permetezéssel. Jogilag hogy néz ez ki egyáltalán?

Niki2025 # 2025.10.20. 09:15

eulimen
Szerintem ez úgy nézett ki, hogy a külföldi szomszéd megkérdezte azt aki ott van a szomszédban, hogy ezt lehet -e , és a családtag rábólintott. A külföldi nem vizsgálta ezen túl, hogy az illető tulajdonos-e vagy csak együtt él -e a tulajdonossal.
A külföldi nem lakik ott folyamatosan, de ha ott is lakna, nem fog minden nap átrohangálni a macskája után azért , mert ez egyszer megtörtént. ( amúgy meg, miért gond, ez, letaposta a füvet, vagy kitépte a paradicsomot? )
Nem kell, hogy egyet értsünk, és vannak valóban rossz szomszédi viszonyok, de ezt a történetet nem látom annyira véresen borzasztóan, hogy bele kellene állni miatta egy " háborúba" . Lehet, hogy tök jó fej a külföldi, és holnap már együtt grillezhetnének. ( vagy megsüthetnék a macskát :-)
Mi lesz a következő lépés? Macska újra átugrik, és rakjuk ki a kertbe a mérgezett húst, mert oda is pisilt, és na ne már, ez az én kertem?

eulimen # 2025.10.20. 08:56

@Niki2025
aztán épít egy betonszegélyt szívatásból.
ennek az előzménye pedig a másik oldalról a"Törekszem a jószomszédi viszonyra = Megvan az engedélyem egy lelkes figurától (akinek kb. annyi köze van a kerítéshez meg a tulajdonviszonyokhoz, mint Pilátusnak a Credohoz), hogy tehetek oda egy kaput, és azt is mondta az illető, bármikor átmehetek a szomszédhoz."
Mennyivel egyszerűbb volt így sumákban intéznie, mint a kérdező szomszéd határozott tiltakozását egyből zsebre tennie!

Niki2025 # 2025.10.20. 08:34

Igy néz ki amikor valaki azt írja " Nem szívesen háborúznék" , aztán épít egy betonszegélyt szívatásból.

anura # 2025.10.20. 08:30

Köszönöm Eulimen, a betonszegély jo ötlet, utananezek hogy technikailag hogyan tudom kivitelezni.

Niki2025 # 2025.10.20. 08:17

anura
Elnézést, ez nem jogi válasz lesz, bár tudom, hogy ezért jöttél. Nem lehetne egy kicsit emberségesebben nézni ezt a történetet?
Épített oda valamit, amit előre megkérdezett ( honnan kellett volna tudnia, hogy nem a megfelelő személytől, hanem a családtagodtól? ) .
A kerítés vagy mi, nem néz ki rosszul, neked mégis szúrja a szemed.
Egyszer átment macskát kergetni, na bumm, és akkor mi van? Én jót nevettem volna rajta, vagy segítek a macskabefogásban.
A szomszédom ha jól értem, nem is lakik ott folyamatosan, de ha igen, vélhetőleg akkor sem minden nap átszaladni a kerteden. A macska lehet, hogy néha átmegy, aztán ahol jött, haza is talál, ügyesek ezek, megoldják.
Még az is kiderülhet, hogy a szomszédod jó fej, nem? Kérlek legyél nyitott erre a lehetőségre, és ne háborúzz feleslegesen.

eulimen # 2025.10.20. 07:57

„Megtehetem-e akkor is, ha azzal a szomszéd tulajdonát képező, ám engedélyem nélkül épített kapujába bele kell fúrni.”
Az úgy bajos. De hogy feléd nyílik a kapu? Hát akkor a saját telkeden-területeden betonszegéllyel kiékeled úgy, hogy ne tudja kinyitni.
Vacapon meg megírod neki, hogy ha még egyszer meglátod macskát kergetni a saját telkeden, az egy vastag birtokháborítás lesz.

anura # 2025.10.19. 21:45

Kedves szakértők, birtokvédelemmel kapcsolatos a kérdésem. Szeretném elhárítani az „életveszélyt”, amit én annak gondolok. Megtehetem-e akkor is, ha azzal a szomszéd tulajdonát képező, ám engedélyem nélkül épített kapujába bele kell fúrni. A szomszéd háza hátsó fala a telekhatáron van. A ház fala és az utcai kerítés közötti kb. 2,70 m szakaszon egy 65 cm magas téglafalon öreg drótkerítés állt, szintén telekhatáron, ami kicsit már rozoga volt, a ház sarka mellett ki lehetett bontogatni. Engem nem zavart így ez a kerítés, ennek kivételével az egész 2100 nm telkemet én elkerítettem. Az új szomszédom, egy külföldi tulajdonos, kibontogatta a drótkerítést, hogy a háza falának festéséhez ne kelljen az utcán át körbejárkálnia. Én nem voltam otthon, míg egy nem tulajdonos családtagom rábólintott az ötletére. Ő úgyis csinál ide kerítést a 3 macskája miatt. Csinált is egy fém kerítést a telekhatárra, a régi helyére, annak keretébe, ami jól néz ki. De csak addig örültem, míg ki nem vágódott egy szélviharban a kerítésből egy ajtó a telkemre nyílva. A szomszéd már külföldön volt. Vastag karót vertem le a fal tövébe, amitől a kapu innentől kb. 30 cm résnyire nyílt már csak, és csapódott a leásott karónak. Ezen a felém nyíló kapun csak egy tolózár volt az ő oldalán, nálam semmi, ezért sem vettem észre korábban a kaput. Kérdőre vontam, itt kapunak helye nincs, nem adtam engedélyt. Ő úgy értette egyik családtagomat, hogy tehet ide kaput tennie, de oké, le fogja zárni. Ekkor pánikhangulat kerekedett nála, és kért, hogy hadd jöjjön át azonnal, mert elszökött a macskája. Oké, de az utcai kapu felől jöjjön, mert az illegális kaput én a végleges lezárásig blokkoltam. Gondoltam, jön, megfogja a macskát, ami tényleg nálunk volt, és hazaviszi. Jött is, de egyenesen nekirohant a karómnak, kitörte, kitárta az illegális kaput és közölte, hogy a macska itt fog hazajönni, mert megfogni nem lehet, csak a kapun át hazakergetni. Majd hátra futott a kertembe macskát kergetni, amikor a másik szomszédja, idős magyar asszony, szintén pánikban loholt utána és át akart jönni a kitárt illegális kapun. Azért figyeltem fel mert kiabálta magyarul, hogy jövök. Időben kapcsoltam, át ne jőjjön, kiáltottam rá. A szomszéd oldala fel van töltve, ott kevésbé magas, míg nálam 65 cm-mélységbe ugrott volna. Sérült volna meg az én telkemen gondolom, a felelősség engem terhelt volna. A macskastory után a szomszéd diadalmasan jelentette, hogy az ő tolózárjára tett egy lakatot és ezzel a téma meg a kapu lezárva, ne zaklassam tovább a témával. Közöltem, hogy vagy zár és lakat az én oldalamra is, vagy behegeszti a kaput. Mindkettőt megtagadta, mondván, hogy neki a háza fala és a macskája miatt kell úgy, ahogy van, az övé, ő majd zárja. A párbeszéd Whats Appon történt mindent elmentettem. Nem szívesen háborúznék, illetve védekeznék hatóság beavatásával, mert a családtagjaim között is háború törne ki az engedékeny segítőkész békét akaró nem tulajdonosok között és közöttem. Gondoltam hívok egy lakatost, és valamilyen módon lezárjuk az oldalamat. Ez viszont fúrással fog járni, mert a fém kapun semmi fogás, semmi lehetőség. Van ehhez jogom? Köszönöm.