Kedves szakértők, birtokvédelemmel kapcsolatos a kérdésem. Szeretném elhárítani az „életveszélyt”, amit én annak gondolok. Megtehetem-e akkor is, ha azzal a szomszéd tulajdonát képező, ám engedélyem nélkül épített kapujába bele kell fúrni. A szomszéd háza hátsó fala a telekhatáron van. A ház fala és az utcai kerítés közötti kb. 2,70 m szakaszon egy 65 cm magas téglafalon öreg drótkerítés állt, szintén telekhatáron, ami kicsit már rozoga volt, a ház sarka mellett ki lehetett bontogatni. Engem nem zavart így ez a kerítés, ennek kivételével az egész 2100 nm telkemet én elkerítettem. Az új szomszédom, egy külföldi tulajdonos, kibontogatta a drótkerítést, hogy a háza falának festéséhez ne kelljen az utcán át körbejárkálnia. Én nem voltam otthon, míg egy nem tulajdonos családtagom rábólintott az ötletére. Ő úgyis csinál ide kerítést a 3 macskája miatt. Csinált is egy fém kerítést a telekhatárra, a régi helyére, annak keretébe, ami jól néz ki. De csak addig örültem, míg ki nem vágódott egy szélviharban a kerítésből egy ajtó a telkemre nyílva. A szomszéd már külföldön volt. Vastag karót vertem le a fal tövébe, amitől a kapu innentől kb. 30 cm résnyire nyílt már csak, és csapódott a leásott karónak. Ezen a felém nyíló kapun csak egy tolózár volt az ő oldalán, nálam semmi, ezért sem vettem észre korábban a kaput. Kérdőre vontam, itt kapunak helye nincs, nem adtam engedélyt. Ő úgy értette egyik családtagomat, hogy tehet ide kaput tennie, de oké, le fogja zárni. Ekkor pánikhangulat kerekedett nála, és kért, hogy hadd jöjjön át azonnal, mert elszökött a macskája. Oké, de az utcai kapu felől jöjjön, mert az illegális kaput én a végleges lezárásig blokkoltam. Gondoltam, jön, megfogja a macskát, ami tényleg nálunk volt, és hazaviszi. Jött is, de egyenesen nekirohant a karómnak, kitörte, kitárta az illegális kaput és közölte, hogy a macska itt fog hazajönni, mert megfogni nem lehet, csak a kapun át hazakergetni. Majd hátra futott a kertembe macskát kergetni, amikor a másik szomszédja, idős magyar asszony, szintén pánikban loholt utána és át akart jönni a kitárt illegális kapun. Azért figyeltem fel mert kiabálta magyarul, hogy jövök. Időben kapcsoltam, át ne jőjjön, kiáltottam rá. A szomszéd oldala fel van töltve, ott kevésbé magas, míg nálam 65 cm-mélységbe ugrott volna. Sérült volna meg az én telkemen gondolom, a felelősség engem terhelt volna. A macskastory után a szomszéd diadalmasan jelentette, hogy az ő tolózárjára tett egy lakatot és ezzel a téma meg a kapu lezárva, ne zaklassam tovább a témával. Közöltem, hogy vagy zár és lakat az én oldalamra is, vagy behegeszti a kaput. Mindkettőt megtagadta, mondván, hogy neki a háza fala és a macskája miatt kell úgy, ahogy van, az övé, ő majd zárja. A párbeszéd Whats Appon történt mindent elmentettem. Nem szívesen háborúznék, illetve védekeznék hatóság beavatásával, mert a családtagjaim között is háború törne ki az engedékeny segítőkész békét akaró nem tulajdonosok között és közöttem. Gondoltam hívok egy lakatost, és valamilyen módon lezárjuk az oldalamat. Ez viszont fúrással fog járni, mert a fém kapun semmi fogás, semmi lehetőség. Van ehhez jogom? Köszönöm.
Birtokvédelem
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Címkék
adatvédelem
adózás
alapjogok
Alkotmánybíróság
alkotmányjog
bíróság
büntetés-végrehajtás