Felmondás


Drazsé1 # 2014.01.28. 14:57

A következőkben szeretnék segíteséget kérni olyan jogász kollégától, aki már találkozott hasonló vagy ezzel analóg esettel.

Kgfb szerződésemet szabályszerűen, a felmondási idő betartásával felmondtam év végére (mivel az adott biztosítónál emelkedett volna a díjam). A felmondást a biztosító által kifejezetten felmondás céljára megadott faxszámra küldtem el.

2 munkanappal később felmondást kaptam a biztosítótótól is levélben. Hivatkoztak a kgfb törvény (2009 évi LXII) 5.§. 4 bek.-re miszerint
(4) Az a biztosító, amely a szerződést a biztosítási időszak végére felmondta vagy a szerződés a biztosítási időszak alatt díjnemfizetés miatt szűnt meg, az üzemben tartónak a szerződés megszűnését közvetlenül követő biztosítási időszakra vonatkozó ajánlatát nem köteles elfogadni.

Ha a következő évre náluk kötöm meg a szerződést, akkor más tarifa lett volna érvényes, és így ez lett volna a legelőnyösebb megoldás számomra, de a biztosító írásos kérdésemre azt válaszolta, hogy a fenti törvényszakasz
alapján elutasíthatják az ajánlatomat és ezt meg is fogják tenni.

Megírtam nekik, hogy mivel én már előttük felmondtam a szerződést, az ő felmondásuk érvénytelen és joghatást nem tud kiváltani. Válaszukban azt írták, hogy ezzel nem értenek egyet, a biztosítónak az ügyféllel egyenértékű joga van a szerződés felmondására, függetlenül attól, hogy melyik felmondás érkezik be előbb.

Mivel ezek után nem akartam náluk próbálkozni és ezzel függő jogi helyzetbe kerülni, kénytelen voltam drágábban megkötni a szerződést máshol.

Az lenne a kérdésem, hogy találkozott-e valamelyikötök olyan esettel amikor egy felmondott szerződést akart valaki felmondani, mivel eltérő jogkövetkezmények lehetnek attól függően, hogy ki mond fel előbb. Esetleg ha valaki tud ilyen bh-ról stb.

Előre is köszönöm.

guba" # 2014.01.28. 17:02

A felmondás a szerződés egyoldalú megszüntetése.
A felmondott szerződést ezért már nem lehet újra felmondani.