Beltag halála

szavill # 2007.07.03. 19:22

Meg sem tudok szólalni.
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2007.07.03. 19:18

A felét igen.

szavill # 2007.07.03. 19:16

A ház fele az enyém, felét a férjem fia örökli, arra nekem haszonélvezetem lesz.
Anyámnak meg az egész házra haszonélvezete van már 11 éve.

Ugye a házat nem árverezhetik el a fejünk felül?

ObudaFan # 2007.07.03. 19:10

Akkor a sor végén álló hitelezők rosszul járnak, kivéve, ha volt hagyatéka a beltagnak, mert ha volt, akkor arra is végrehajtást vezethetnek.

szavill # 2007.07.03. 19:07

Köszönöm a választ.
Ha mindent elárvereznek, és ennek ellenére mínusz összeg jön ki, akkor a mínuszt ki fizeti?

ObudaFan # 2007.07.03. 19:03

A cég.
Mivel felszámolás esetén árverés van, az itt elért összeget éri.

szavill # 2007.07.03. 19:01

Kedves ObudaFan!
A rengeteg adminisztratív terhet ki fizeti?
Ki állapítja meg, hogy a raktáron lévő be nem épített anyagok mennyit érnek?

ObudaFan # 2007.07.03. 18:18

Kedves Dr. P. Ha visszaolvasol, te is rájösz, hogy nem ez volt a probléma.

Ha nem lesz alég a végelszámoláshoz a cégvagyon, akkor felszámolják a céget. Ez a legrosszabb megoldás minden szempontból, pl. rengeteg adminisztratív terhe van.

szavill # 2007.07.03. 18:14

Köszönöm a válaszokat.
Én már mondtam a férjem fiának, hogy vegye át Õ a céget, és én nem kérek Tőle semmit, de ez sem felet meg Neki.

Azt nem tudom, hogy mi lesz,ha mégsem lesz elég a BT vagyona a végelszámoláshoz?
Van pénze a BT-nek az OTP-ben, van egy cégautó, és vannak be nem épített anyagok.
Azért nem akarok én lenni a végelszámoló, mert nincs anyagismeretem. A férjem fia meg a BT-nél dolgozott.

De mi lesz, ha mindez nem elég a végelszámoláshoz?
Akkor mi fog történni?

Dr.P. # 2007.07.03. 14:26

azért mondhatta az ügyvéd, hogy meg fog szűnni a cég, mert korábban valóban emlegették, hogy 2007. szeptemberéig módosítani kell a társasági szerződéseket. most ezt kitolták 2008. júliusig. a 6 hónap valóban igaz. nekem az utóbbi időben 2 ilyen bt módosításom is volt. egyszerűen ki kell jelölni az új beltagot, esetleg a jegyzőkönybe belírni, hogy a beltag halála miatt került erre sor. halotti anyakönyvi kivonat másolatát csatolni kell. a vagyoni betétről rendelkezni kell. ki kell adni az örökösnek. mindezt azonban ügyvéd csinálja, úh. neked csak el kell menni egy ügyvédhez, és kérni a módosítást.

ObudaFan # 2007.07.03. 13:17

Akkor lépjen be beltagnak a fiú, te pedig kültagnak. Ebben az esetben viszont ő felvállalja a korábban keletkezett atrtozásokat is, hiszen nem vagy köteles hozzájárulni, hogy a társasági szerződés ettől eltérő rendelkezést tartalmazzon. Ha a cég jól működik, még ez is jobb, mint a végelszámolás.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.07.03. 09:21

Hasonló esetben hozott bírósági határozat (EBH 2002. 661) szerint: a betéti társaságból kilépő tagot nemcsak a tagsági viszony alatt keletkezett vagyoni szaporulat, illetve az általa rendelkezésre bocsátott vagyoni betét illeti meg, hanem az elszámolást - a felek eltérő rendelkezése hiányában - a társaság teljes vagyonára nézve kell lefolytatni. Az elszámolásnál a vagyon forgalmi értékét kell irányadónak tekinteni.
Ahogy elmondtad a társaság vagyoni helyzetét, hatalmas összeget nem követelhet rajtad. Vagy ha szerinte ennyit ér, akkor add el neki te a vagyoni betétedet.
A 3 hónap sajna stimmel, mondjuk az egy dolog hogy a cégbíróság ilyen esetekben csak úgy értesül, ha bejelenti vki.

Dr.Attika # 2007.07.02. 20:37

Akkor tanács szempontjából itt a kör bezárult.

szavill # 2007.07.02. 20:35

Csak azt konzultáltam meg a könyvelővel, amire a jogász azt mondta, hogy ez a könyvelőtől kérdezzem.

Dr.Attika # 2007.07.02. 20:33

Tisztelet teljes javaslatom, hogy ilyen kérdésekben ne a könyvelővel, hanem jogásszal konzultáljon!

szavill # 2007.07.02. 20:14

Köszi a választ.
Eredetileg én szerettem volna beltag lenni, és valakit kerestem volna kültagnak.
De a férjem fia most valami hatalmas összeget akar rajtam követelni akkor, ha átveszem a céget. Nekem viszont nem ér a cég esetleg csak valami csekély összeget. Én nem értek hozzá, mert eddig egyáltalán nem foglalkoztam vele, de megkonzultáltam a könyvelővel, és az általa elmondottak alapján, a cég vagyona éppen csak elég lesz a végelszámoláshoz.
Abben az esetben ha a céget folytatnám (mondjuk nem szűnt volna meg) miért kellene fizetnem neki valami nagyobb összeget?
Emiatt vagyok most gondolkodóban.
Ha gyorsan kötnék egy új társasági szerződést, és utána a férjem fia előáll a követeléseivel, nincs kedvem a pereskedéshez.
Akkor lehet, hogy jobb ha mégis megszűnt a cég.

Dr.Attika # 2007.07.02. 20:03

Ki az a meggondolatlan ember, aki ilyen helyzetben "beltagságot" vállal?

ObudaFan # 2007.07.02. 19:50

Ebben viszont van logika. Szerintem a lehető leggyorsabban keress egy beltagot, és jelentsd be, ebben az esetben nem lesz különösebb probléma szerintem, mert a cégbíróság feleslegesen nem fog végelszámolót kijelölni azért, hogy aztán majd jelentsd be, hogy mégis inkább folytatja a cég.

Ha mégsem, akkor viszont a cégbíróságnál jelenstd be, kit szeretnél végelszámolónak.

szavill # 2007.07.02. 19:45

Köszi a választ.
Azt mondta az ügyvéd, hogy mivel nem módosítottuk a szerződést, így a régi GT szerint szünik meg a cég, azaz 3 hónap alatt.

Akkor szerinted még nem szűnt meg?

ObudaFan # 2007.07.02. 19:40
  1. Valószínűleg augusztusban, de amit leírtál, hogy mit mondott a kolléga, az annyira logikátlag, hogy szerintem nem ezt mondta. Ha pedig nem ezt, akkor mondhatott valami olyasmit, ami miatt esetleg már mégis megszűnt, vagy nem sokára meg fog.
  2. Ha lesz végelszámoló, akkor még nem szűnt meg a bt, mert a végelszámolás ideje alatt még létezik a cég. Egyébként viszont a legfőbb szerv - aminek most egyedüli tagja vagy - választja a végelszámolót.
szavill # 2007.07.02. 19:32

Kedves Jogdoktorok!
Férjem ezév februárban meghalt. Õ volt a BT-nk beltagja , én meg a kültagja. Férjem első házasságából született fia alkalmazott volt a BT-ben. Õ az egyedüli örökös. A hagyatéki tárgyalás július közepére van kitűzve. A közjegyző szerint a cég 6 hónap múlva szűnik meg , ha addig nem lesz új beltag, tehát augusztus közepén. Beszéltem egy ügyvéddel , aki viszont azt mondja, hogy már meg is szűnt a cég. Ugyanis mi 2003-ban kötöttük a szerződést, de az új GT szerint nem módosítottuk. A férjem 2006 júliustól már nagyon beteg volt, sugárkezelésekre járt, szerintem nem is tudta, hogy módosítani kellene.

1. Azt szeretném tudni, hogy most megszűnt már a cég, vagy csak augusztusban fog megszűnni?
  2. Ha megszűnt a BT, akkor kérhetem-e , hogy ne én legyek a végelszámoló, hanem a férjem fia?