Meg sem tudok szólalni.
Köszönöm a választ.
Beltag halála
A felét igen.
A ház fele az enyém, felét a férjem fia örökli, arra nekem haszonélvezetem lesz.
Anyámnak meg az egész házra haszonélvezete van már 11 éve.
Ugye a házat nem árverezhetik el a fejünk felül?
Akkor a sor végén álló hitelezők rosszul járnak, kivéve, ha volt hagyatéka a beltagnak, mert ha volt, akkor arra is végrehajtást vezethetnek.
Köszönöm a választ.
Ha mindent elárvereznek, és ennek ellenére mínusz összeg jön ki, akkor a mínuszt ki fizeti?
A cég.
Mivel felszámolás esetén árverés van, az itt elért összeget éri.
Kedves ObudaFan!
A rengeteg adminisztratív terhet ki fizeti?
Ki állapítja meg, hogy a raktáron lévő be nem épített anyagok mennyit érnek?
Kedves Dr. P. Ha visszaolvasol, te is rájösz, hogy nem ez volt a probléma.
Ha nem lesz alég a végelszámoláshoz a cégvagyon, akkor felszámolják a céget. Ez a legrosszabb megoldás minden szempontból, pl. rengeteg adminisztratív terhe van.
Köszönöm a válaszokat.
Én már mondtam a férjem fiának, hogy vegye át Õ a céget, és én nem kérek Tőle semmit, de ez sem felet meg Neki.
Azt nem tudom, hogy mi lesz,ha mégsem lesz elég a BT vagyona a végelszámoláshoz?
Van pénze a BT-nek az OTP-ben, van egy cégautó, és vannak be nem épített anyagok.
Azért nem akarok én lenni a végelszámoló, mert nincs anyagismeretem. A férjem fia meg a BT-nél dolgozott.
De mi lesz, ha mindez nem elég a végelszámoláshoz?
Akkor mi fog történni?
azért mondhatta az ügyvéd, hogy meg fog szűnni a cég, mert korábban valóban emlegették, hogy 2007. szeptemberéig módosítani kell a társasági szerződéseket. most ezt kitolták 2008. júliusig. a 6 hónap valóban igaz. nekem az utóbbi időben 2 ilyen bt módosításom is volt. egyszerűen ki kell jelölni az új beltagot, esetleg a jegyzőkönybe belírni, hogy a beltag halála miatt került erre sor. halotti anyakönyvi kivonat másolatát csatolni kell. a vagyoni betétről rendelkezni kell. ki kell adni az örökösnek. mindezt azonban ügyvéd csinálja, úh. neked csak el kell menni egy ügyvédhez, és kérni a módosítást.
Akkor lépjen be beltagnak a fiú, te pedig kültagnak. Ebben az esetben viszont ő felvállalja a korábban keletkezett atrtozásokat is, hiszen nem vagy köteles hozzájárulni, hogy a társasági szerződés ettől eltérő rendelkezést tartalmazzon. Ha a cég jól működik, még ez is jobb, mint a végelszámolás.
Hasonló esetben hozott bírósági határozat (EBH 2002. 661) szerint: a betéti társaságból kilépő tagot nemcsak a tagsági viszony alatt keletkezett vagyoni szaporulat, illetve az általa rendelkezésre bocsátott vagyoni betét illeti meg, hanem az elszámolást - a felek eltérő rendelkezése hiányában - a társaság teljes vagyonára nézve kell lefolytatni. Az elszámolásnál a vagyon forgalmi értékét kell irányadónak tekinteni.
Ahogy elmondtad a társaság vagyoni helyzetét, hatalmas összeget nem követelhet rajtad. Vagy ha szerinte ennyit ér, akkor add el neki te a vagyoni betétedet.
A 3 hónap sajna stimmel, mondjuk az egy dolog hogy a cégbíróság ilyen esetekben csak úgy értesül, ha bejelenti vki.
Akkor tanács szempontjából itt a kör bezárult.
Csak azt konzultáltam meg a könyvelővel, amire a jogász azt mondta, hogy ez a könyvelőtől kérdezzem.
Tisztelet teljes javaslatom, hogy ilyen kérdésekben ne a könyvelővel, hanem jogásszal konzultáljon!
Köszi a választ.
Eredetileg én szerettem volna beltag lenni, és valakit kerestem volna kültagnak.
De a férjem fia most valami hatalmas összeget akar rajtam követelni akkor, ha átveszem a céget. Nekem viszont nem ér a cég esetleg csak valami csekély összeget. Én nem értek hozzá, mert eddig egyáltalán nem foglalkoztam vele, de megkonzultáltam a könyvelővel, és az általa elmondottak alapján, a cég vagyona éppen csak elég lesz a végelszámoláshoz.
Abben az esetben ha a céget folytatnám (mondjuk nem szűnt volna meg) miért kellene fizetnem neki valami nagyobb összeget?
Emiatt vagyok most gondolkodóban.
Ha gyorsan kötnék egy új társasági szerződést, és utána a férjem fia előáll a követeléseivel, nincs kedvem a pereskedéshez.
Akkor lehet, hogy jobb ha mégis megszűnt a cég.
Ki az a meggondolatlan ember, aki ilyen helyzetben "beltagságot" vállal?
Ebben viszont van logika. Szerintem a lehető leggyorsabban keress egy beltagot, és jelentsd be, ebben az esetben nem lesz különösebb probléma szerintem, mert a cégbíróság feleslegesen nem fog végelszámolót kijelölni azért, hogy aztán majd jelentsd be, hogy mégis inkább folytatja a cég.
Ha mégsem, akkor viszont a cégbíróságnál jelenstd be, kit szeretnél végelszámolónak.
Köszi a választ.
Azt mondta az ügyvéd, hogy mivel nem módosítottuk a szerződést, így a régi GT szerint szünik meg a cég, azaz 3 hónap alatt.
Akkor szerinted még nem szűnt meg?
- Valószínűleg augusztusban, de amit leírtál, hogy mit mondott a kolléga, az annyira logikátlag, hogy szerintem nem ezt mondta. Ha pedig nem ezt, akkor mondhatott valami olyasmit, ami miatt esetleg már mégis megszűnt, vagy nem sokára meg fog.
- Ha lesz végelszámoló, akkor még nem szűnt meg a bt, mert a végelszámolás ideje alatt még létezik a cég. Egyébként viszont a legfőbb szerv - aminek most egyedüli tagja vagy - választja a végelszámolót.
Kedves Jogdoktorok!
Férjem ezév februárban meghalt. Õ volt a BT-nk beltagja , én meg a kültagja. Férjem első házasságából született fia alkalmazott volt a BT-ben. Õ az egyedüli örökös. A hagyatéki tárgyalás július közepére van kitűzve. A közjegyző szerint a cég 6 hónap múlva szűnik meg , ha addig nem lesz új beltag, tehát augusztus közepén. Beszéltem egy ügyvéddel , aki viszont azt mondja, hogy már meg is szűnt a cég. Ugyanis mi 2003-ban kötöttük a szerződést, de az új GT szerint nem módosítottuk. A férjem 2006 júliustól már nagyon beteg volt, sugárkezelésekre járt, szerintem nem is tudta, hogy módosítani kellene.
- Azt szeretném tudni, hogy most megszűnt már a cég, vagy csak augusztusban fog megszűnni?
- Ha megszűnt a BT, akkor kérhetem-e , hogy ne én legyek a végelszámoló, hanem a férjem fia?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02