Alapítvány


andus # 2022.06.01. 07:45

Üdvözlöm!

Egy alapítvány kuratóriumi tagjaként ajánlott és tértivevényes levélben elküldtem a lemondó nyilatkozatom 3 eredeti példányát (a 2 tanú nevével és lakcímével) az alapítvány címére. Nekem az a célom, hogy megszűnjön a kuratóriumi tagságom, az alapító célja az, hogy ne szűnjön meg, mert neki ez ügyintézéssel és kiadással jár. Kérdésem, hogy amennyiben - ez feltételezés csupán - az alapító azt állítja, hogy a borítékban nem voltak benne a lemondó nyilatkozatok, akkor ez esetben neki kell bizonyítania az állítását vagy pedig nekem kell bizonyítanom, hogy a borítékban benne volt mindhárom lemondó nyilatkozat, illetve hogyan tudnám bizonyítani? Köszönettel: Andrea

drbjozsef # 2022.06.01. 08:12

andus,

Ilyesmit nem lehet bizonyítani.

Ha azt állítja, hogy nem fogadja el, mert hiányos valami rajta, akkor ez könnyen bizonyítható vita esetén a bíróságon.
De azt, hogy elküldted, amellett inkább a vélelem áll, mert nem vagy hülye, hogy üres borítékot adjál fel, és érdekedben sem áll nem elküldeni a lemondó nyilatkozatodat, hiszen te pont hogy le akarsz mondani.
Ennyi erővel minden tértis levélnél lehetne arra hivatkozni, hogy "ja, üres vót, nem vót benn semmise". Nem, nem lehet, mert törvényi vélelem áll amellett, hogy az emberek nem hülyék (ez mondjuk határeset), és érdekeik szerint jóhiszeműen cselekednek.

Ha biztosra akarsz menni, közjegyzővel vagy ügyvéddel küldd meg nekik. Igaz, ez nem lesz ingyen.
Vagy menj el hozzá, két tanúval, és nyomd a kezébe. Ha nem hajlandó átvenni, akkor a két tanúval jegyzőkönyvezed ezt.