Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


egyéni vállalkozás indítása

mamcika # e-mail 2015.12.08. 12:25

Kedves Hozzáértők,

Segítséget szeretnék kérni cégalapítással kapcsolatban. Méghozzá három területen. Kult, design cukrászda. Ahogy utána néztem vendéglátó ip. üzletvezetői kell hozzá. Amit viszont csak úgy tudnék megszerezni ha lenne cukrász vagy üzletvezetői képesítésem. KÉrdésem, hogy egyéni vállalkozóként nyitom, valóban kellenek-e ezek a végzettségek. Lehet-e alkalmazottam, ha igen, nekik elég-e ha megvan és nekem nincs. Felmerült, hogy ha már kult hely, mint művelődési ház, vagy ilyesmiként üzemelne. Azt egyéni váll.-ként lehet? Ahhoz milyen végzettség kell? :)A másik, vásárban termékek (nem saját ) árusítása. Szintén ugyanez, oda viszont ker. üzletvezetői kell, elvileg megalapozva eladói végzettséggel. VAlóban csak így lehet árulni? Itt is alkalmazottal kiváltható-e? Harmadik a street food. Ahhoz is kell üzeletvezetői? Ezeknél a kötelező papíroknál leakadtam, hogy mit milyen papírral lehet, és mi az amit feltétlenül nekem meg kellene szereznem, hogy bármit is tudjak csinálni. Nagyon nem találtam sehol komplett tájékoztatót erre. Köszönöm

Beatrix 1977 # e-mail 2015.08.21. 16:33

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő! Vállalkozás indításán gondolkodom, de egyáltalán nem tudom hol kezdjem. Először szeretném körüljárni a dolgot, hogy egyáltalán működhet-e ez Magyarországon, vagy már az engedélyezések is olyan drágák, hogy nem éri meg.

Tehát, olyan Magyarországon nem kapható termékeket forgalmaznék, melyeket Olaszországban pl. lehet kapni. Van ottani rokoni kapcsolatunk is, ha segítség kellene. Ezek a termékek, babáknak való kekszek, tészták, üveges "bébiétel", többféle hal, nyúlhús, lóhús, bárányhús.

Első körben webáruházban gondolkodok. De nem tudom ki adhat segítséget ahhoz, hogy behozhatom-e, hogyan látom el magyar felirattal, milyen vállalkozási formát igényel, hány helyen kell engedélyeztetni, bejelenteni, milyen tárolási formát kell kialakítanom...stb.

Hol kezdjem egyáltalán az elindulást, hogy lássam, megéri-e belevágni vagy sem.

Nagyon várom a válaszát, köszönettel: Dezső Árpádné

AndieK # e-mail 2015.08.12. 13:53

Média-Marketing cég, vállalkozások részére irodai társbérletet kínál, teljes szolgáltatással, elegáns V. kerületi címen. Saját íróasztal vendég székkel, titkárság, telefonhasználat, WIFI, takarítás, nyomtatási és scannelési lehetőség, lobby használat, és tárgyaló használat beosztás alapján. Biztosítjuk a cégcsoporthoz tartozást, amely a weblapon saját aloldal fenntartására, rendszeres marketing tanácsadásra, és médiaszereplésre ad lehetőséget ingyenesen. Jobb mint egy Coworking munkahely, mert az ingyenes szolgáltatások mellett, itt fogadhatja ügyfeleit pluszköltségek nélkül. Az ár teljes rezsivel együtt, 40.000 + Áfa számlásan. Egy havi kaució + tárgyhó szükséges. Érdemes sietni, mert hamarosan betelik a lehetőség. Jelentkezni: biggnewsnetwork@gmail.com, érdeklődni: 0620-534-3192 hétköznap 09-16-ig.

zgyuri71 # e-mail 2014.11.19. 23:23

Sziasztok
Egyéni vállalkozóként szeretnék fordítással foglalkozni. Gondolom kell hozzá szakirányú végzettség. Nem Magyarországon születtem, így az adott nyelven érettségiztem. Ez elég ahhoz hogy az engedélyt kiváltsam? Azaz az érettségi bizonyítvány (lefordítva). Vagy mi kell még az engedélyhez?

huntah #   2014.10.11. 22:39

Ja, elvileg kell.
Legközelebb kérd az adataid pontosítását, de azért nem szokás kidobni egy ilyen kis formai hibás számlát. Az áfát attól még elszámolhatod. Kérdezz meg egy könyvelőt, látott-e valaha olyan vállalkozást, amelyiknek minden bejövő számláján volt adószám...

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.10.11. 22:06

kell a számlára az adószám.

longest # e-mail 2014.10.04. 15:03

Kedves Többiek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kaptam ma egy Egyszerűsített gépi számlát (Tesco) és bár megkapták minden adatom, csak a nevem és címem került a számlára.

Egyéni, ÁFÁ-s vállalkozóként megfelel így, vagy e.v. megjelölés és adószám nélkül nem tudom a könyvelésbe rakni?

szalay.m #   2014.06.13. 20:26

Tisztel hozzáértők!

Anyukám nyugdíjas, szeretne azonban nyugdíj kiegészítésként masszírozni, el is végzett egy komolyabb tanfolyamot. De jogilag, adóügyileg hogyan tudná megoldani, hogy legális legyen? Egy Bt-ben kültag, de a beltag nem akar erre TEÁOR számot kérni (profilba pedig illeszkedne, alapból egészségügyi szolgáltatásokat végez a cég), meg "nagyon megdobná az adózást" ha anyukám is kapna számlatömböt, számlázna. Ki kell váltani az egyéni vállalkozóit? Nincs nyugdíjasoknak valami kedvezmény? Nem hozna nagy bevételt, hiszen kiszámíthatatlan mennyi vendég lenne, lehet, hogy az egyik héten senki, a következőn meg 5, aztán megint senki...
Mi a legegyszerűbb megoldás? A cél csak annyi, hogy ne nyaggathassa a NAV.

mooonika # e-mail 2014.06.07. 16:23

Tisztelt Jogi Fórum!
A következőben szeretném kérni a segítségét. Gimnáziumi némettanárként végeztem. Az élet a fordítás/tolmácsolás gyakorlata felé vitt, ezzel foglalkozom három éve. Eddig úgynevezett hetes adószámmal(=szellemi szabadfoglalkozású magánszemély) számláztam, a sok járulékos költség miatt nem mertem kiváltani a vállalkozóit. A hetes adószámot azonban sok cég/fordítóiroda nem ismeri, ezért félnek tőle, és nem fogadják el. Sokkal több munkám lehetne vállalkozóként dolgoznék, és mostanra úgy döntöttem, belevágok, KATA-sként. Megjött az önkormányzattól a visszaigazolás, de sajnos egy tájékoztató kíséretében, amelyben felhívják a figyelmemet, hogy a fordítás/tolmácsolás szakirányú végzettséghez kötött tevékenységek, ezért legyek szíves befáradni az igazoló dokumentummal az önkormányzathoz. Hát eléggé elkeseredtem, de több dolgot nem is értek. 1.)Két konkrét embert is ismerek név szerint, akik nemrég -kb. egy éve- váltották ki ugyanerre, és tőlük nem kértek ilyet, ők nem kaptak ilyen levelet. Akkor hogy is van ez? Az egyik embernek kell, a másiknak nem??? 2.) A hetes adószám kiváltásakor a NAV (akkor még APEH) dolgozójával együtt kerestük ki és írtuk be a TEÁOR számokat, akkor és ott nem mondták, hogy kellene, és nem is kértek semmiféle végzettséget. Vállalkozóként is ugyanezekkel a TEÁOR számokkal dolgoznék. Akkor hogy is van ez? Ugyanaz a tevékenység 7-es adószámmal végezhető, vállalkozóként viszont végzettségköteles? A 7-es adószám zavarosban halászás. Senkinek se jó! Én fehéríteni szeretném a tevékenységemet, de úgy látszik nem hagyják! Az önkormányzatnál vagy NAV-nál már rá sem merek kérdezni, mert a végén még engem büntetnek meg, hogy eddig is végeztem ezeket a tevékenységeket magánszemélyként. S végül 3.) Az interneten két linket találtam, ahol fel vannak sorolva a szakirányú végzettséget igénylő tevékenységek. Az egyik az Önöké, a másik: http://archive-hu.com/…ys%C3%A9gek/ Egyik listában sincs benne a fordítás/tolmácsolás. Nem fordulhat elő olyan esetleg, hogy az önkormányzat tudja rosszul? De akkor sem értem, hogy másoktól miért nem kérték, és tőlem igen. Kérném szépen a segítségét, Köszönettel: Mónika

kakszi # e-mail 2014.05.09. 16:21

Jó napot kívánok mindenkinek!

xdri # e-mail 2014.04.02. 08:54

A főállásod mellett "kvazi másodállásban" is nyithatsz egyéni vállalkozást!
www.drhalasz.eoldal.hu

acridity # e-mail 2014.03.28. 07:39

Jó reggelt, a segítségeteket szeretném kérni:

Szeretnék egy egyéni vállalkozást,de van bejelentett munkahelyem,amit egyenlőre még nem szeretnék feladni,hiszen a biztost a bizonytalanért nem kockáztatnám.
Mi a teendő?
Mi a legjobb megoldás? EV, Kft, Bt......stb.
Köszönöm a válaszokat.

xdri # e-mail 2014.03.27. 09:44

A vállalkozóknak ajánlom:http://www.drhalasz.eoldal.hu/…vesztoi./a-v

nandy #   2014.03.23. 23:12

Legelső lépés: keress egy könyvelőt!!

Utána az illetékes önkormányzatnál, ÁNTSZ-nél érdeklődhetszt az engedélyek, feltételek iránt.

Pályázatokkal kapcsolatban leginkább pályázatíró szakemberek tudnak segíteni (induló vállalkozásnak, saját tőke nélkül nem sok esélye van...)

laskul # e-mail 2014.03.22. 15:15

Tisztelt Fóumozók!

A párommal szórólap terjesztéssel szeretnénk foglalkozni vállalkozás formályában. Évekkel ezelőtt alkalmazottként dolgoztunk már ezen a téren, meg van hozzá a szükséges ismeretünk a megyénkben.
Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg valaki tudna-e segiteni ennek az elinditásában, hogy merre induljunk? Valamilyen végzettségre van szükség?

G.Tamás # e-mail 2014.03.21. 10:10

Tisztelt szakértők.

A szándékom a párommal közös kisvállalkozás nyitása. Főként cukrász és helyben sütött péktermékek forgalmazása lenne a cél. Érdeklődnék, hogy ehhez milyen lehetőségeim adottak úgy, hogy kezdő tőke még nem áll rendelkezésre. Esetleg pályázatokkal lenne-e esélyem. A helyszín Budapest, körülbelül 8-10 négyzetméteres helység.

Végzettségem egyetemi diploma műszaki logisztikusként, bár ez nem tudom mennyire befolyásolja a vállalkozás létrehozását. Teljes mértékben pályakezdő vagyok.

Kérdéseim:

  • Mi lenne az első lépés, hogy elindítsam a vállalkozást?
  • Milyen cégformában lenne érdemes ezt a vállalkozást megnyitni?
  • Milyen engedélyek szükségesek hozzá?
  • Körülbelül mekkora tőke elegendő ehhez?
  • Milyen pályázati lehetőségek adottak?
JULCSI55 # e-mail 2014.03.17. 16:17

Üdvözlöm.
Masszőrként szeretnék vállalkozást indítani.
A mi saját ingatlanunkban egy külön helységben csak erre a célra berendezett szobában.
Milyen formában érdemes ezt elkezdeni?EVA,KATA?
A másik kérdésem hogy én a férjem által -aki kint külföldön dolgozik-biztosított vagyok társadalombiztosításban.Magam után nem kell fizetnem alanyi jogon jár ez a feleségnek minden EGT tagállamban használhatom.Ezt belehet-e valahogy csatolni a vállalkozásba vagy ettől elesem és fizetnem kell?
Köszönöm

tamas.sz # e-mail 2014.03.03. 13:07

Tisztel hozzértők,
Azt szeretném kérdezni, ha bt beltagja vagyok és megkezdem a végelszálszámolást akkor már lehetek EV: vagy csak ha a végelszámolás lezajlott?

Illetve ha másra iratom a BT-t akkor lehetek azzonnal (1-2nap) EV. vagy van valami átfutási ideje?

Köszönöm szépen előre is!
Sz.Tamás

rebi012 # e-mail 2014.01.16. 10:54

Szia stanito! Küldök egy kis segítséget arra az esetre, ha vállalkozásodat egyenesen Németországban alapítanád meg! Ez a cég mindenben tud neked segíteni, a dolgok jogi vonatkozásaival kapcsolatban is:) Sok sikert! http://nemetcegalapitas.net/index.php

Krisztina0907 #   2012.09.19. 01:19

Elnézést és még egy kérdés, kiváltotta ugye párom a vállalkozóit az illetékes okmányirodánál, kapott ügyfélkaput, lejelentettem a 12T1041-esen ügyfélkapun keresztül, megvan a kamarai regisztráció, kell még valahova lejelenteni, vagy bejelenteni?Az okmány irodánál nem voltak éppen segítőkészek...Köszönöm erre is a választ ha kapok:-)

Krisztina0907 #   2012.09.19. 01:14

Kedves Fórumozó társak!

A segítségüket szeretném kérni, vagyis inkább megerősítést, hogy jól számolunk-e a fizetendőkről!
Pécsiek vagyunk és nagyon nehéz itt elhelyezkedni, de páromnak végre sikerült munkát találnia.. Egyéni vállalkozóként fog vagyonőrködni.Nem szeretnénk könyvelőt is alkalmazni, mert igy is horibilis járulék és adó, és egyéb kiadások járnak, amik után alig marad valami jövedelme. Megerősítést szeretnék csak kapni, hogy ezeket a járulékokat kell kifizetnie minden hónapban, mert valóban hihetetlennek tűnik sajnos:-(
Tehát:
Átalány adózást választottuk, és alanyi adómentességet. A vagyonőri szakképesítés, vagyis a munkaköre miatt a garantált bérminimum után kell elvileg fizetni ami 108.000Ft.- ?!
SZJA: 17.280Ft
Nyb Al. egy.váll-t kifizetot terh. köt. : 10.800Ft.-
Eü.biz.,mero-pj, egy.váll-t kif. terh. köt. : 13.770.-
Szociális hozzájárulási adó: 32.805 Ft

Ezek összesen 74.655Ft.-havi járulék és adó fizetendők...rettenetes...páromnak maximum 130.000Ft-nyi bruttó bére lesz +,- 10.000Ft(függ a havi óraszámtól, amennyit épp mennie kell).Azaz megmarad 56.000Ft-ja és ezért mindennap kell mennie szünet nélkül ráadásul! Örülünk, hogy végre sikerült egyáltalán munkát találnia, igy természetesen elfogadjuk hogy nem leszünk "gazdagabbak" ettől, de tapasztalatlan lévén örülnék ha valaki lenne olyan segítőkész és megerősítene a számításomban, vagy kijavítana ha valamit rosszul tudok. Előre is nagyon szépen köszönöm!

tuzmano # e-mail 2012.09.08. 21:49

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő.
Lehetőségem volna sírkövekkel foglalkozni,állítás,pótlás,takarítás,értékesítés.
Sajnos nincs rá szakmám,se sírköves,se kőfaragó semmi ilyen,csak szakértelmem,mert foglalkoztam régen vele.Volna-e lehetőségem valamiféle vállalkozási formában ebbe belefogni,mert számlaképesség nélkül nem merem elkezdeni.

Tisztelettel és köszönettel várom válaszukat!

Dzsozé # e-mail 2012.08.15. 17:10

Tisztel Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni Önöktől.
A párom rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal amiben vagyonvédelem van. Most jelenleg szeretne kivenni egy vállalkozást "italboltot" és azt szeretné üzemeltetni úgy hogy neki nincs hozzá szakmai végzettsége, de az alkalmazottnak akit alkalmazna annak van. Lehetséges e ez így vagy mi a teendő.???
lehetséges e szakmai végzettség hiányában ezt megvalósítani?

xdri # e-mail 2012.08.09. 10:27

Az egyéni vállalkozó nem a TEÁOR-ból válogat, hanem az
Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékéből/ÖVTJ/.
Ha nem gyárt akkor elég csak a forgalmazást, kereskedést választani.
Egyébként az Önkormányzatok Okmányirodái-ahol intézi az egyéni vállalkozói engedély kiadást minden lényeges kérdésről tájékoztatják.

www.drhalasz.eoldal.hu

Korana10 # e-mail 2012.08.08. 14:05

Segítséget szeretnék kérni!
Szeretném elindítani egyéni vállalkozásomat, de tanácstalan vagyok a TEAOR számokkal kapcsolatban!
Vállalkozásomban babaruhákat szeretnék gyártatni és webáruházban értékesíteni őket! Mivel nem én varrom a ruhákat, hanem bérvarrással készíttetem, nem tudom milyen tevékenységet kéne felvennem! Gyártó leszek? vagy forgalmazó? Illetve azt is hallottam, hogy a webes értékesítéséhez nem kell semmilyen végzettség, csak a megfelelő TEAOR szám felvétele! De úgy gondolom, hogy e mellé még szükség lenne vagy gyártói vagy forgalmazói tevékenység igénylésre!
Illetve, ha kérnek végzettséget ezen tevékenységek végzéséhez, akkor elegendő a varrodával kötött szerződés bemutatása?

Előre is köszönöm a segítséget!

További szép napot!