Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


egyéni vállalkozás indítása

wers #   2019.11.25. 06:12

ha sport vagy játék kategóriába sorolom. Van ötletetek milyen TEÁOR-ba lehetne ezt beletenni

Ez nem kívánságműsor. Főleg nem ötletelés kérdése. Oda kell sorolni, ahova tartozik, márpedig a játék is és a sportszer is nevesítve van. Nem véletlenül.

Ha rosszul ötletelsz, majd a nav kijavít, de az sokba szokott kerülni, a kormányhivatal pedig megtiltja a tevékenységed folytatását végzettség nélkül.

Pexeo # e-mail 2019.10.28. 08:48

Szép napot mindenkinek!

Egyéni vállalkozást szeretnék létrehozni; utána olvasgattam, viszont én kettős állampolgár vagyok, de külföldön élek, Mo.-on jelenleg maximum ideiglenes lakcímet tudnék bejelenteni, TAJ számom az van.
Az lenne a kérdésem, hogy KATA-s egyéni vállalkozáshoz ténylegesen csak a rendes bejelentett magyar lakcímmel rendelkező indíthat vállalkozást?
Székhely az tudom, hogy kell, viszont azt megoldanám székhelyszolgáltatással.
Örülnék, ha valaki tudna ezzel kapcsolatban válaszokat adni.
Előre is szépen köszönöm! ????

wers #   2019.10.15. 07:47

khhhmmmm

jól vagytok?

drbjozsef #   2019.10.15. 07:22

A KRESZ esetén igazad van, ott a "kell" azt jelenti, de máshol nem feltétlenül, lásd szinonímaszótár ("szükséges", "indokolt"). Ahogy nálam sem. De mondom, nem baj, hogy nem érted, nem várja el senki tőled.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.10.15. 07:03

De ha csak idézünk a KRESZ-ből (ami akkor a kedvenced volt a félremagyarázás témakörben), ott amikor azt írják, hogy „a kerékpárosnak az út mellett haladó kerékpárúton kell közlekednie”, akkor az szerinted lehetőség vagy kötelezően betartandó szabály?

Okoska, inkább feküdj vissza még aludni, mert nem elég kockás a fejed! :-D

Szomorú örökös #   2019.10.15. 06:57

Maradjunk a jogi részénél! Ez nem nyelvtani fórum! :-D És a kérdező valóban nem adószakértőt keres, hanem tanácsot kért laikusként, hogy mi kell egy egyéni vállalkozás elindításához.

Tehát a könyvelő nem kell, csak egy lehetőség azok számára, akik elvesznek a jog útvesztőiben.

drbjozsef #   2019.10.15. 06:41

Sz.ö.

Bár megígérted, hogy minden kommunikációt beszüntetsz, már ott írtam, hogy hiszipiszi, nem is tévedtem. Ahogy most sem.

A magyar nyelv árnyalatai nem való mindenkinek, aki azt se tudta felfogni mi a különbség a "lehet" és a "szabad" között, attól egyáltalán nem várom el, hogy értse a "kell" és a "kötelező" közötti jelentésbeli eltérést.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.10.14. 20:32

drbjozsef

a kérdező nem adótanácsért jöt.

Szomorú örökös #   2019.10.14. 19:40

Most komolyan, a kérdező kérdéseiből itt bárki képes lenne arra következtetni, hogy ne lenne szüksége könyvelőre?

Én csak erre a mondatra reagáltam:

Felhívsz egy könyvelőt, aki úgyis kelleni fog

Ez alapból hazugság, mert egy szimpla egyéni vállalkozó számára ez nem kötelező.
A fenti mondat pedig ezt tükrözte nagyon hamisan.
Az már más kérdés, hogy a kérdezőnek valóban szüksége lesz rá.

drbjozsef #   2019.10.14. 19:09

Most komolyan, a kérdező kérdéseiből itt bárki képes lenne arra következtetni, hogy ne lenne szüksége könyvelőre? Ahogy én nézem ezt a hozzáértést, ettől sokkal több és alapfokúbb segítségre is szüksége lesz...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.10.14. 19:08

wers

Tudom, hogy felejtős, boltnál nem nagyon éri meg.

wers #   2019.10.14. 18:36

KATA felejtős, itt sok az újraforgalmazott érték

wers #   2019.10.14. 18:35

minimum üzletvezetői végzettség, HACCP, a helyiségnek is meg kell felelnie. Önkormányzat, ANTSZ vagy ahogy most hívják.

Szomorú örökös #   2019.10.14. 17:50

wers

Könyvelő nem biztos, hogy kell

Ez egészen pontosan így van!
Csak azok foglalkoztatnak könyvelőt, akik arra sem képesek, hogy saját maguk vezessék a pénztárkönyvüket, vagy beadják elektronikusan a saját havi és éves bevallásaikat, esetleg azok, akik nem akarják vele az idejüket elcseszni, inkább odaadják másnak. Nekem ez még a korábbi időkben is működött könyvelő nélkül, amikor még nem KATA-s voltam. Mellesleg nagyon sok olyan sztoriról hallottam, amikor épp a könyvelő miatt büntették meg az adózót. :-O

Szomorú örökös #   2019.10.14. 17:47

Jutka70

Ha nem kifejezetten kereskedelmi vállalkozást akarsz indítani - sajnos a bolt az - ráadásul alkalmazottad se lesz és eligazodsz a jogszabályok sűrűjében, akkor az se fontos, hogy könyvelőd legyen, csinálhatod magad is. Főleg ha KATA-s vállalkozó vagy, akkor különösen egyszerű a könyvelés, mivel csak a bevételi számláidat kell felvinni egy egyszerű nyilvántartásba, az adóbevallás meg kb. 2-3 oldal max.. Nekem sincs könyvelőm, szolgáltató vagyok. Bárki bármit állít mást, az kamuzik. Egyedül akkor kell kötelezően könyvelőt foglalkoztatnod, ha cég vagy, mert az már kettős könyvelés.

Jutka70 # e-mail 2019.10.14. 17:02

érte, pl egy falusi kis vegyes boltot akarok csinálni, kell hozzá eladó végzettség? esetleg felszolgáló pincér jó e? és a helyi önkormányzatnak is bele kell egyeznie hogy boltot nyithassak?

wers #   2019.10.14. 15:43

ügyfélkapu, aztán igazolnod kell, hogy a folytatott tevékenységhez megfelelő végzettséggel rendelkezel-e. A bejelentett székhelyről is kell igazolás, hogy folytathatod-e ott a tevékenységet.

Könyvelő nem biztos, hogy kell

drbjozsef #   2019.10.14. 14:00

Jutka70,

Felhívsz egy könyvelőt, aki úgyis kelleni fog, fogsz egy tízezrest, és elmész hozzá egy órás tanácsadásra. Ott megtudod a lényeget. Ha szerencséd van, konyít az adózáshoz is, de ez elvileg egy adótanácsadó feladata, ami több tízezresbe fog kerülni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jutka70 # e-mail 2019.10.14. 11:10

Üdv, azt szeretném kérdezni mi szükséges egy egyéni vállalkozáshoz? Hogyan kell elkezdeni, kinek kell az engedélye stb..

Berci2006 # e-mail 2019.05.31. 22:25

Sziasztok! Szeretnék egy kis hozzáértéssel kérni. Egyéni vállalkozó vagyok. A korm.hiv. arra akar kötelezni,hogy regisztrálnomkell a Z illetékes kamaránál az építőipari kivi telezői névjegyzêkbe. Kisebb gyengeáramú munkákat végzek,de még véletlenül sem építési területen. Az Ét tv. semmilyen része(tevékenység fogalma, szereplők, jellemzők,stb.) nem azonosulnak a munkámmal. Kinek van igaza,esetleg miként érvelhetek velük szemben?

wers #   2019.05.24. 13:21

Ennyi sok ismeretlen

És még fel sem sorolt minden kockázatot. Pl. azt hiszi könyvelést végez, azután folyamatosan bővíti a tevékenységi kört....

Vagy könyvelést végez, de pl.:

hirdető: Kft, bt, egyéni vállalkozások könyvelését vállalom, 15 év tapasztalat

érdeklődő: 2 x 2 = mennyi?

hirdető: mennyi legyen?

érdeklődő: akkor várom az irodámban

drbjozsef #   2019.05.24. 13:14

Kérdezgetős,

Ennyi sok ismeretlen, ennyi bizonytalanság, és még egyáltalán gondolkozol rajta, hogy megengedd?
Én nem tenném.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.05.24. 11:14

Nem túl szerencsés, főként nem ajánlott a valóságtól eltérő bejelentés. Miért nem azt a címet jelenti be, ahol ténylegesen folytatja a tevékenységet?

Kérdezgetős # e-mail 2019.05.24. 10:45

Tisztelt Fórumozók!

Hasonló kérdést találtam a fórumot átnézve, de mégis szeretném feltenni a saját kérdésemet, mivel több dolog nem tiszta számomra.
Egyéni vállalkozó ismerősöm szeretné a székhelyét a tulajdonunkban lévő lakásba bejelenteni (székhely használatához való hozzájárulási nyilatkozattal, mivel az ő lakcíme más településen van). A kérdésem sokrétű: nekem/nekünk van-e bejelentési kötelezettségünk azzal kapcsolatban (pl.: NAV, önkormányzat, stb.), hogy a lakásunkba egy vállalkozás "költözött"? A nyilatkozat megléte egyenlő azzal is, hogy itt "szívességi" használatról van szó és ebből nekünk bevételünk nem keletkezik? A későbbiekben jár-e valami hátránnyal, hogy be van jelentve egy vállalkozás hozzánk, gondolok itt akár hitelfelvételre, vagy a lakóházban kiszabott közös költségre, stb.? Mi történik ha az iparűzési adót nem fizetik rendesen? A székhelyként megjelölt címen mi követelhet? Ezt egy korábbi hozzászólásban látta: „Az ingóságok közül ami vélhetően a cégé, azt foglalhatja a végrehajtó.” Ez hogyan állapítható meg? Illetve később visszavonható ez a nyilatkozat a székhely használatáról?
Előre is köszönöm a segítséget!

benkovacs # e-mail 2019.03.05. 10:56

Tisztelt Fórumozók, hozzáértők!

Kezdő vállalkozás esetén az ügyfélszerzés nagyon fontos, ám a neten rengeteg infó kering, hogy mit lehet, mit nem lehet tenni ezen témában.

Érdeklődni szeretnék, hogy egy adott cég honlapjáról, a "kapcsolat" menüpont alól beszerzett e-mail címre (pl. info@xyz.com) küldhető-e előzetes beleegyezés nélkül az egyéni vállalkozást reklámozó eDM anyag? Amennyiben igen, úgy tartalmilag van valami megkötés? (biztosítani kell annak a lehetőségét, hogy elálljanak a további ilyen jellegű megkeresésektől?)

Előre is köszönöm a segítséget! :)