egyéni vállalkozás indítása


wers # 2021.04.22. 04:45

Mesélj, te hogyan csináltad?

:) és még a nap is süt végre

drbjozsef # 2021.04.22. 03:49

A kérdező eladó-boltvezető, és lágyfagylaltgépes büfét tervez. Mesélj, te hogyan csináltad?

Szomorú örökös # 2021.04.21. 16:33

wers

Úgy saccolom, mivel (gondolom) kész porból készül az a fagyi

Azért erre ne vegyél mérget. Egy igazi jó cukrász saját maga állítja össze.

wers # 2021.04.21. 16:15

Remélem a kérdezőnek is, nekem nem elhanyagolható, ha neked.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.21. 09:58

[Tetszik]

wers # 2021.04.21. 04:56

Az önkormányzattól, a HACCP tanácsadón keresztül a KEMKIK-ig mindenkitől kérdeztem,

A vállalkozói tevékenység nyilvántartásával, felügyeletével ill. egyéb maceráival a nav foglalkozik. Leginkább ők látják, melyik tevékenységhez milyen végzettség kell. Máshol nem áll rendelkezésre megfelelő adatbázis. Még mindig.

Úgy saccolom, mivel (gondolom) kész porból készül az a fagyi, megfelelő ehhez a végzettséged.

Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy ne otthonról a websegéddel indítsad a vállalkozást, hanem személyesen. Azt kérdés lehet neked, hogy az a "saját udvar" neked 1/1 tulajdon, vagy van tulajdonos társ is, mert akkor tőle vinned kell egy használati hozzájárulást is.

Trissy # 2021.04.20. 15:49

Tisztelt Jogi Fórum/ozók!

Egy lágyfagylaltos bódé nyitását tervezem, de már ott elakadtam, hogy milyen végzettség szükséges hozzá. Eladó+boltvezetőim van. Az önkormányzattól, a HACCP tanácsadón keresztül a KEMKIK-ig mindenkitől kérdeztem, és egyre érdekesebb válaszokat kaptam. Az önkormányzat nem tud segíteni, a HACCP-s tanácsadó vendéglátó-eladói végzettséghez kötné, a KEMKIK meg cukrász/pék végzettséghez. Beszéltem egy hasonló cipőben járóval, neki a HACCP-s tanácsadója azt mondta, ha hideg eljárással készül a fagylalt, elég az eladói végzettség.
Szóval bonyolult a helyzet, és még csak azt sem tudom, kitől kellene érdeklődni, aki pontosan be tudja határolni.
A bódé saját udvarban áll, de az utcára fogom kiadni a lágyfagylaltgépben összekeveredett fagylaltot egy ablakon át. Tehát nem cukrászdát nyitnék, nem helyben fogyasztható fagylaltot árulnék, és nem is én főzném.
Tudnátok segíteni?
Köszönöm!

wers # 2020.10.07. 06:02

alapvetően marhaságnak tartom ezt a szakképzettséghez kötött tevékenység felvételt.

Naaaaaa, ez még viccnek is rossz.

Mellesleg én nem nagyon tudom besorolni a gépészlakatos szakmát. Vagy gépész vagy lakatos esetleg géplakatos. Mellesleg szerintem a kerti bútorokhoz leginkább szerkezetlakatos kell. Ott lehet még kérdés, hogy kell-e tervező is vagy elég a kivitelezői végzettség. (de nem menjünk bele)

Szomorú örökös # 2020.10.07. 05:54

wers

Én úgy értettem a kérdést, hogy az édesapja végzettsége megfelelő-e, nem az apa személye.

Igen, arra vonatkozott, viszont ha az egyfajta lakatosi végzettség nem elég fémipari termék előállításához, akkor ott már komoly gondok vannak a hivatali alkalmazottnál.

Én immáron 18 éve vagyok fő tevékenységemben hivatalosan zenei előadóművész vállalkozó úgy, hogy mindössze zeneiskolai bizonyítványt tudtam bemutatni a vállalkozás indításakor. Igaz akkor már minimum 3 éve önálló tevékenységet végző adószámos magánszemélyként végeztem ugyanazt. A végén beírták és annyi!

Nem mellesleg alapvetően marhaságnak tartom ezt a szakképzettséghez kötött tevékenység felvételt. Ugyanis aki tudja, az úgyis csinálja - és meg is fizetik érte - aki meg nem tudja, az tanítja vagy elmagyarázza. :-D :-D :-D

wers # 2020.10.07. 05:36

Én úgy értettem a kérdést, hogy az édesapja végzettsége megfelelő-e, nem az apa személye. Lehet én értettem félre.

Szomorú örökös # 2020.10.07. 05:31

rebootingmylife

édesapámat alkalmaznám, mint szakmailag kompetens(ebb) személyt. Fémvázas kertibútorokat szeretnénk gyártani és értékesíteni. Én közgazdász vagyok ő pedig gépészlakatos.....mindenképp kell valamilyen végzettség, vagy szakirányú alkalmazott ehhez?

Nagyon rácsodálkoznék, ha az alkalmazottként a vállalkozásodban dolgozó édesapád nem lenne elég. Tudtommal nem kell az egyéni vállalkozónak a megfelelő végzettséggel rendelkeznie, ha alkalmaz olyan személyt, aki a tevékenység elvégzésére megfelelő szakképzettséggel rendelkezik.

wers # 2020.10.07. 04:14

rebootingmylife,

az egyetlen hiteles adatbázis erre a EV nyilvántartásnál van. Most ezt már a nav kezeli. Nem tudom, hogy most hogyan működik, lehet-e előzetesen állásfoglalást kérni, hogy a tevékenységi kör megkövetel-e végzettséget. Régebben személyesen vagy írásba (így lassúbb) lehetett az okmányirodában erről érdeklődni a vállalkozás megindítása előtt

Arra kell vigyázni, ha elindítod a vállalkozást attól a perctől az él akkor is, ha később a hatóság megállapítja, hogy végzettség hiányában meg kell szüntetni a tevékenység folytatását. Tehát a terheket erre az időre is fizetni kell.

rebootingmylife # 2020.10.06. 11:50

Kedves Hozzáértők!

Egy hobbiból kinőtt egyéni vállalkozás kezdését tervezem úgy, hogy édesapámat alkalmaznám, mint szakmailag kompetens(ebb) személyt. Fémvázas kertibútorokat szeretnénk gyártani és értékesíteni. Én közgazdász vagyok ő pedig gépészlakatos. Van-e lehetőségünk erre, vagy mindenképp kell valamilyen végzettség, vagy szakirányú alkalmazott ehhez? Ha igen, akkor mi a leggyorsabb (tisztességes!) módja a végzettség megszerzésének? Előre is köszönöm a válaszotokat!

wers # 2019.11.25. 05:12

ha sport vagy játék kategóriába sorolom. Van ötletetek milyen TEÁOR-ba lehetne ezt beletenni

Ez nem kívánságműsor. Főleg nem ötletelés kérdése. Oda kell sorolni, ahova tartozik, márpedig a játék is és a sportszer is nevesítve van. Nem véletlenül.

Ha rosszul ötletelsz, majd a nav kijavít, de az sokba szokott kerülni, a kormányhivatal pedig megtiltja a tevékenységed folytatását végzettség nélkül.

Pexeo # 2019.10.28. 07:48

Szép napot mindenkinek!

Egyéni vállalkozást szeretnék létrehozni; utána olvasgattam, viszont én kettős állampolgár vagyok, de külföldön élek, Mo.-on jelenleg maximum ideiglenes lakcímet tudnék bejelenteni, TAJ számom az van.
Az lenne a kérdésem, hogy KATA-s egyéni vállalkozáshoz ténylegesen csak a rendes bejelentett magyar lakcímmel rendelkező indíthat vállalkozást?
Székhely az tudom, hogy kell, viszont azt megoldanám székhelyszolgáltatással.
Örülnék, ha valaki tudna ezzel kapcsolatban válaszokat adni.
Előre is szépen köszönöm! ????

wers # 2019.10.15. 05:47

khhhmmmm

jól vagytok?

drbjozsef # 2019.10.15. 05:22

A KRESZ esetén igazad van, ott a "kell" azt jelenti, de máshol nem feltétlenül, lásd szinonímaszótár ("szükséges", "indokolt"). Ahogy nálam sem. De mondom, nem baj, hogy nem érted, nem várja el senki tőled.

Szomorú örökös # 2019.10.15. 05:03

De ha csak idézünk a KRESZ-ből (ami akkor a kedvenced volt a félremagyarázás témakörben), ott amikor azt írják, hogy „a kerékpárosnak az út mellett haladó kerékpárúton kell közlekednie”, akkor az szerinted lehetőség vagy kötelezően betartandó szabály?

Okoska, inkább feküdj vissza még aludni, mert nem elég kockás a fejed! :-D

Szomorú örökös # 2019.10.15. 04:57

Maradjunk a jogi részénél! Ez nem nyelvtani fórum! :-D És a kérdező valóban nem adószakértőt keres, hanem tanácsot kért laikusként, hogy mi kell egy egyéni vállalkozás elindításához.

Tehát a könyvelő nem kell, csak egy lehetőség azok számára, akik elvesznek a jog útvesztőiben.

drbjozsef # 2019.10.15. 04:41

Sz.ö.

Bár megígérted, hogy minden kommunikációt beszüntetsz, már ott írtam, hogy hiszipiszi, nem is tévedtem. Ahogy most sem.

A magyar nyelv árnyalatai nem való mindenkinek, aki azt se tudta felfogni mi a különbség a "lehet" és a "szabad" között, attól egyáltalán nem várom el, hogy értse a "kell" és a "kötelező" közötti jelentésbeli eltérést.

wers # 2019.10.14. 18:32

drbjozsef

a kérdező nem adótanácsért jöt.

Szomorú örökös # 2019.10.14. 17:40

Most komolyan, a kérdező kérdéseiből itt bárki képes lenne arra következtetni, hogy ne lenne szüksége könyvelőre?

Én csak erre a mondatra reagáltam:

Felhívsz egy könyvelőt, aki úgyis kelleni fog

Ez alapból hazugság, mert egy szimpla egyéni vállalkozó számára ez nem kötelező.
A fenti mondat pedig ezt tükrözte nagyon hamisan.
Az már más kérdés, hogy a kérdezőnek valóban szüksége lesz rá.

drbjozsef # 2019.10.14. 17:09

Most komolyan, a kérdező kérdéseiből itt bárki képes lenne arra következtetni, hogy ne lenne szüksége könyvelőre? Ahogy én nézem ezt a hozzáértést, ettől sokkal több és alapfokúbb segítségre is szüksége lesz...

Szomorú örökös # 2019.10.14. 17:08

wers

Tudom, hogy felejtős, boltnál nem nagyon éri meg.

wers # 2019.10.14. 16:36

KATA felejtős, itt sok az újraforgalmazott érték