Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Egyesület alapítás, létrehozás

ObudaFan # e-mail 2020.04.27. 07:58

Jól értelmezed.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

linuxos # e-mail 2020.04.22. 12:31
linuxos # e-mail 2020.04.22. 09:28

A 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet már tartalmazza a beszámoló új határidejeként a szeptember 30-át.

Ha jól értelmezem, akkor tényleg elég augusztusban vagy szeptemberben közgyűlést tartani, ahol a beszámolót el tudja fogadni a tagság. Addigra csak túl leszünk már ezen a járványon.

Jól értelmezem?

linuxos # e-mail 2020.04.16. 11:19

Most az előbb mondta Gulyás Gergely miniszer a kormányinfón, hogy a bevallás, beszámoló beadási határideje idén szeptember 30., és a rendelet napokon belül megjelenik.

linuxos # e-mail 2020.04.14. 19:31

Könyvvizsgálói, könyvelői körökből származó infó, hogy hamarosan megjelenik egy olyan kormányrendelet is a témában, ami már a szeptember 30-i új határidőt is tartalmaznia fogja.

Nem tudom ki mit tud/gondol erről, de ha így lesz, akkor talán érdemes azt a pár napot kivárni, s akkor talán felszáll a füst.

ObudaFan # e-mail 2020.04.13. 13:40

Valóban az következik a rendeletből, hogy el kell fogadni május 31-ig a beszámolót.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

oligaliga # e-mail 2020.04.13. 12:39

linuxos

Pont ezt mondtam, hogy nincs benne. Olvasd el még egyszer, amit írtam: „tarthatsz írásbeli szavazást, aminek a szabályait a Ptk. és a korm. rendelet szabályozza. Ez azt jelenti, hogy személyre szóló szavazólapokat küldesz minden tagnak, akik legalább 15 napot kapnak a szavazásra, majd a visszaérkező szavaztok alapján kell megállapítani először a szavazás érvényességét, majd az eredményét.

Obudafan összefoglalójából:
Lényeges eltérés a Ptk. fent ismertetett 3:20. § (1) bekezdésében foglalt szabálytól a rendelet azon rendelkezése, hogy a jogi személy döntéshozó szervének

  1. ülése a tag elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével történő részvételével tartható meg, vagy
  2. határozathozatalára – ha a jogi személyre vonatkozó törvényi előírás az ülés tartása nélküli döntéshozatalt nem zárja ki – az ügyvezetés kezdeményezésére ülés tartása nélkül is sor kerülhet, akkor is, ha a jogi személy létesítő okirata e lehetőségekről és annak feltételeiről nem, vagy e rendeletben foglaltaktól eltérően rendelkezik.

Tehát a rendelet szerint már nem szükséges az, hogy a fenti lehetőségeket a létesítő okirat tartalmazza és részletesen szabályozza.

Minden egyéb esetben, tehát

  • ha ugyan 5 fő alatti a taglétszám, de a fenti rendelkezésekkel mégsem biztosítható a határozatképesség, vagy
  • 5 és 10 fő közötti taglétszám esetén ha a szavazatok többségével rendelkező tagok nem kérik a fenti szabályok alkalmazását, illetve
  • 10 fő feletti taglétszám esetén az ügyvezetés nem kezdeményezi a döntéshozó szerv döntéshozatalát,

a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásáról,az adózott eredmény felhasználásáról és a döntéshozó szerv hatáskörbe tartozó, azonban a jogi személy törvényes működésének fenntartásához, a veszélyhelyzet miatt kialakult helyzet kezeléséhez szükséges, valamint az ésszerű és felelős gazdálkodás körében felmerülő halaszthatatlan ügyekben – az alábbi korlátozásokkal – a jogi személy ügyvezetése határoz.

linuxos # e-mail 2020.04.13. 10:06

Lehet, az én figyelmem kerülte el, de én nem láttam a rendeletben a beszámoló új határidejeként a szeptember 30-i dátumot.

Még mindig nem tudom igazából, mit tegyünk.

Ha jól értem, a veszélyhelyzet fennállásáig közgyűlést tartani nem lehet (nem lehet összejönni személyesen 15-20 főnek).

A mi alapszabályunk nem teszi lehetővé a távszavazás, online szavazás stb. megtartását. Tehát csak személyes jelenléthez kötött közgyűlést tarthatnánk, amit most ugye ki tudja meddig, nem lehet összehívni.

Online közgyűlést gyakorlati okok miatt sem tudnánk tartani, mivel több olyan idős tagunk van, akiknek ehhez nem áll rendelkezésre technika (számítógép, internet, skype stb.)

Szóval kicsit 22-es csapdájának érzem.

Lentebb már kérdeztem. Tegyük fel szeptember 7-ére összehívjuk a közgyűlést (feltéve, hogy addigra túl leszünk a járványon, a rendkívüli helyzeten, mindenen). Ott elfogadjuk a beszámolót, amit szeptember 30-ig beküldünk az OBH-nak. Akkor jogilag rendben járunk el? Származhat ebből később bármilyen hátrányunk? Hatóság legyen a talpán, amelyik ebben a rendkívüli helyzetben pontosan tudja, mi szabályos és mi nem, ráadásul ebben a helyzetben méltányosnak sem tartanám a parttalan büntetést, egyéb szankciókat.

A mindössze 3 fős elnökségünk még a kijárási korlátozás előtt ülésezett (ehhez a kormányzati vírustájékoztató honlaptól kértem és kaptam állásfoglalást, kvázi engedélyt e-mailben és telefonon). Ott elfogadtuk a tagság elé kerülő beszámolót, amit már "csak" a közgyűlésnek kellene jóváhagynia.

Szóval tényleg nem tudom, mit tegyünk ebben a helyzetben, ami jogilag sem lenne kifogásolható.

*

Áldott húsvéti ünnepeket kívánok!

ObudaFan # e-mail 2020.04.12. 12:59
oligaliga # e-mail 2020.04.10. 20:45

A Korm. rendelet szerint tarthatsz írásbeli szavazást, aminek a szabályait a Ptk. és a korm. rendelet szabályozza. Ez azt jelenti, hogy személyre szóló szavazólapokat küldesz minden tagnak, akik legalább 15 napot kapnak a szavazásra, majd a visszaérkező szavaztok alapján kell megállapítani először a szavazás érvényességét, majd az eredményét.

A beszámoló elfogadásáról, az adózott eredmény felhasználásáról és a döntéshozó szerv hatáskörbe tartozó, azonban a jogi személy törvényes működésének fenntartásához, a veszélyhelyzet miatt kialakult helyzet kezeléséhez szükséges, valamint az észszerű és felelős gazdálkodás körében felmerülő halaszthatatlan ügyekben az ügyvezető dönt. Ennek feltétele, hogy az írásbeli és az elektronikus eszköz útján se tudjon az egyesület közgyűlést tartani (pl. a létszám nagysága miatt), és az, hogy a szavazatok 25%-át meghaladó részesedéssel rendelkező tagok a döntés meghozatalát megelőző írásbeli véleményükben legalább a szavazatok 51%-át elérő mértékben a határozati javaslattal szemben nem tiltakoznak. (egyesületnél ez nem teljesen elképzelhető)

Ebben az esetben a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig közgyűlést kell tartani, ahol a beszámolóról döntenek a tagok.

linuxos # e-mail 2020.04.10. 17:42

Ez nekem, a nem jogásznak kissé nehezen érthető szöveg.

Online közgyűlés megtartása nem olyan egyszerű olyan egyesületeknél, ahol esetleg több nagyon idős, számítógéppel vagy internettel nem rendelkező tag van. Egész egyszerűen gyakorlatilag nem kivitelezhető.

Szóval, most mi is a teendő? Mikor kell/lehet közgyűlést tartani és hogyan?

Tegyük fel szeptember 7-ére összehívjuk a közgyűlést (feltéve, hogy addigra túl leszünk a járványon, a rendkívüli helyzeten, mindenen). Ott elfogadjuk a beszámolót, amit szeptember 30-ig beküldünk az OBH-nak. Akkor jogilag rendben járunk el?

Köszönöm!

oligaliga # e-mail 2020.04.10. 17:33

102/2020 Kormányrendelet

linuxos # e-mail 2020.04.10. 16:03

Hányas számú rendeletet keressem?

Köszönöm!

oligaliga # e-mail 2020.04.10. 12:50

Hát igen, ez nem egészen az, amiről a bejelentésben szó van.

ObudaFan # e-mail 2020.04.10. 11:26

Viszont úgy látom, nem a bejelentett szabályok irányadóak, hanem bizonyos esetekben távolléti szavazást ír elő a rendelet, más esetekben az ügyvezetés dönt a beszámolóról és ezt majd a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül jóváhagyja a közgyűlés.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2020.04.10. 11:12

Megjelent a Magyar Közlönyben.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

linuxos # e-mail 2020.04.09. 13:40

Még nem láttam az erről szóló rendeletet.

oligaliga # e-mail 2020.04.08. 09:11

A bejelentés erről szólt, de mindenképpen várd meg a rendeletet, ami erről szól. Abban olyan részletek is lehetnek, amikről nem beszéltek, de fontos lehet.

linuxos # e-mail 2020.04.08. 09:02

Igaz, hogy az OBH-nak küldendő beszámoló beadási határidejét május 31-ről szeptember 30-ra változtatták a rendkívüli helyzetre való tekintettel?

jmart #   2020.03.31. 10:09

Nincs ügyvédi ellenjegyzés. Köszönöm szépen!

ObudaFan # e-mail 2020.03.31. 09:40

Ha nem ügyvédi ellenjegyzéssel készül, hanem csak két tanúval, akkor szerintem nem kötelező.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

jmart #   2020.03.31. 08:09

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy az egyszerűsített egyesületi nyilvántartásba vétel vagy változásbejelentés esetén kötelező-e szignóval ellátni az alapszabály, tagjegyzék, közgyűlési jegyzőkönyv, jelenléti ív minden oldalát.
Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2020.03.29. 13:20

A beszámolót a közgyűlésnek kell elfogadnia, ott meg legfeljebb a megismételt közgyűlés tud 3 fővel határozatképes lenni, de eleve megismételt közgyűlésre játszani meg nem szabályos.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef #   2020.03.27. 14:17

linuxos,

A következő hetek biztos hogy nehezebbek lesznek, nem a javulás várható még. A rendeletek egyelőre 15 napra hozhatóak, csak ezért az április 11. Ebből szerintem még július sem lesz...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

linuxos # e-mail 2020.03.27. 13:36

Ez igaz. Én a tegnapi állapotnak megfelelően írtam le az előbbieket. Holnaptól lép érvénybe a kijárási korlátozás, tehát mi tegnap még időben, szerencsésen összeülhettünk. Ha jól figyeltem, a kijárási korlátozás - egyelőre - április 11-ig szól. Onnan még messze van május, akkor akár össze is ülhetnek a közgyűlések.

Persze itt most ki lát előre hetekre? Itt napról napra változhat a helyzet és vele együtt a jogi szabályozás is.

Köszönöm a kiegészítését, József!