KFT felszámolás


Attila70 # 2010.05.18. 12:35

Kft tulajdonosa és ügyvezetője vagyok. Sajnos a cég felszámolás alatt van 2009. november óta, mivel egy számlát nem tudtam kiegyenlíteni, mert nekem sem fizettek a megrendelőim. Az üzletet 2009. decemberben be is zártam és a tevékenységet abbahagytam. Közben külföldön találtam munkát és pár napon belül kéne utaznom. A kérdésem az lenne, hogy felszámolás alatt átadhatom e az ügyvezetői tisztséget másnak és az új ügyvezetővel is megtörténhet e a felszámolás, vagy mindenképp én kellek hozzá? Esetleg nem is kell új ügyvezető és én sem kellek hozzá, elég ha a könyvelő leadja kért adatokat. November óta felénk sem nézett a felszámoló (azt sem tudom ki az) és lassan az éhezés fenyeget, ha nem megyek el dolgozni. Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel: Attila

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.18. 12:43

Mióta a felszámolást elrendelték, te már nem vagy ügyvezető, pontosabban nem vagy törvényes képviselője a cégnek. Ha az iratanyagot, vagyont átadtad a felszámolónak - épp ideje lenne - akkor rád már semmi szükség.

pazs # 2010.05.18. 12:45

Attila70: ha megy a felszámolás és van is felszámoló, akkor te bizony már nem is vagy ügyvezető, a felszámoló képviseli a céget és jár el a nevében. Neked csak együttműködési kötelezettséged van (de azért ne dobj ki semmit, ami a kft-del kapcsolatos irat), az viszont általában írásban működik, úgyhogy ha egyébként a postádat átveszed és reagálsz a kéréseire, nyugodtan elmehetsz bárhova.
KBS: 2 perc :)

Attila70 # 2010.05.18. 12:58

Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Én átadnám, ha tudnám kinek és mit kell átadnom. Ezt honnét tudhatom meg? Szeretnék már túl lenni rajta. Most, hogy megtudtam nem vagyok ügyvezető november óta felmerült még egy kérdés. Bár az üzletet bezártam, de volt pár munkám, amikről írtam számlát és ki is fizették. Ez nagy baj? Előre is köszönöm a választ. Attila

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.18. 13:00

Ezt honnét tudhatom meg?
A cégjegyzékből. Ha esetleg megmondod a cég nevét, akkor tőlünk is.

Attila70 # 2010.05.18. 13:55

Kedves Kovács Béla Sándor.

E-mailben elküldtem a cégadatokat.

Üdvözlettel és köszönettel: Attila

laczkó # 2010.05.30. 04:43

Sziasztok! Átnéztem a topikokat, de nem találtam választ a kérdésemre,így kérdezek. Gyeden vagyok, és tegnap tudtam meg, hogy a cég aminek egyben tagja és alkalmazottja is vagyok, felszámolás alatt áll nem rég óta. Ketten voltunk tagok a volt párommal, ő az ügyvezető, a cég már a tavalyi mérlegkor is erősen mínuszos volt (előtte jól ment, csak aztán elmentek a megrendelők). Azt olvastam valamelyik topikban, hogy a felszámolás költségei kft. esetén 300-500 ezer Forint közé tehetőek. A cégnek biztos, hogy semmi pénze, vagyona nincs, ebben az esetben nekem is kell fizetnem a felszámolásért? Vagy ki fizet ilyenkor? Ha fizetnem kell, azt figyelmebeveszik, hogy nekem járna végkielégítés és szabi megváltás? Ezekre tényleg van állami garancia? Bocs, a sok kérdésért, de egész éjszaka alig tudtam aludni a hír miatt, és kissé ideges vagyok, mert semmi infoval nem rendelkezem a hogyan továbbról!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.30. 07:57

Nem. Senki (illetve van egy alap erre). Igen, van bérgarancialap.

Dr.Attika # 2010.05.30. 08:27

Kedves "laczkó"!
A cég vélhetően Kft. A korlátozott tagi felelősség miatt önnek semmilyen fizetni valója nem keletkezik. Az, hogy tegnap tudta meg a felszámolás tényét, az azt jelzi, hogy vagy nem volt elérhető az ügyvezető taggyűlési meghívójára vagy a taggyűlési határozaton aláhamisították az aláírását. Javaslom ennek járjon először utána és ezt követően gondolkozzon azon, hogy kap-e végkielégítést.

laczkó # 2010.05.30. 12:39

köszönöm a segítséget! A végkielégítés, elsősorban azért izgatott volna, hogy akkor abból egyenlítettem volna ki a felszámolás költségeit (persze ha egyébként erre van állami garancia és érvényesíthető, akkor nyilván nem fogom visszautasítani 12 évnyi tényleges munkavégzés után). Nem taggyűlés döntötte el - de sajnos a volt párommal nem lehet normálisan kommunikálni már - hanem valaki megindította a cég ellen, de majd hétfőn megprobálok utána érdeklődni.

elmax # 2010.06.02. 22:23

Elnézést, ha hosszú lesz.

Adott egy termelő cég (kft,) ahol sok a tartozás, elfogyott az alapanyag és üres kassza, így pár hete leállt a termelés, üzemi dolgozók haza lettek küldve. A márciusi fizetést se kaptuk még meg teljesen...van akinek már kajára sincs pénze, nemhogy villanyszámlára.

Most megindította az ügyvezető (résztulajdonos is egyben) a felszámolást. A többség rendkivülivel felmond, hogy mielöbb kaphassa a munkanélkülit. Mi irodisták bizonytalan vagyunk, az ügyvezető is javasolja, hogy tartsunk ki, várjuk meg amig a felszámoló küld el.

Kérdéseim:

Ha a cég/ügyvezetés teljesen együttműködik a felszámolóval, minden optimális... mi a lehet a legkorábbi időpont, hogy pénzhez (elmaradt bérek) jutunk? 1 hónap? Vagy több?

Én történetesen decemberig szóló határozott idejű szerződéssel rendelkezem. A munkaügyis szerint én jártam a legjobban, mert majd egy összegben megkapom erre az időszakra a fizetésemet. Ha pl. a felszámoló kirúg jővő héten és pl. szeptemberig felszámolja a céget, akkor is így van?

Az üzemieknek nem kell, de páran már az irodaik közül se jönnek be. (Nagy a káosz, senki nem mond semmi biztosat.) Nekünk is elfogy a munka lassan. Mi is otthonmaradhatunk vajon? Vagy lehet, hogy a felszámoló ere hivatkozva felmondhat?

Köszönöm a türelmet és a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.03. 06:35

A határozott idejű szerződés is megszűnik a munkáltató törlésével, de akkor ki kell fizetni a munkavállalónak a hátralévő időre járó átlagkeresetét.

Nem valószínű, hogy egy most induló felszámolás még az idén befejeződjön.

andrew53 # 2010.06.03. 06:54

Üdv! Lehet nem a legjobb helyen probálkozom, nem tipikus talán a kérdésem, de remélem adtok rá választ. Van egy kft-nk, amit szeretnénk végelszámolással megszüntetni. Cégünk az egyik tag ingatlanjában működött, ahol a bérleti díj fejében, beruházásokat végzett. 4-5 évvel ezelőtt megcsappant a bevételünk és nem tudtuk folytatni a beruházásokat (sem). Viszont egy rakat (kb. 3 millió Ft értékű) építőanyag megmaradt, amik zömében 2005-ben és 2006-ban lettek vásárolva. A cég mínuszos, vállaljuk a pótbefizetést, hogy végelszámolhassunk. Ezt a mínuszt tudná korrigálni az is, ha ezeket a részben "bedöglött" építőnyagokat értékesítenénk. Csak az a dilemmánk, hogy ezeket milyen áron lehet értékesíteni? Cement, járólap, ragasztók, festékek, részben használhatóak, részben nem, hiányosak, bontottak vagy az eredeti céljukra már nem használhatóak. Ha kb. 30%-os áron eladjuk az problémás lehet vagy sem, egy ellenőrzés során? Végül is mintegy 1M Fthoz jutna a cég.
Lécci segítsetek sürgős lenne!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.03. 07:13

A hatósági árakat valami húsz éve eltörölték. Annyiért adod a cuccot, amennyiért akarod, no meg tudod.

De tényleg, szerinted ki szólna abba bele, hogy mennyiér adja el egy társaság az anyagait?

andrew53 # 2010.06.03. 07:49

Kösz kbs! Azt nem tudom, ki a fenét érdekelné, ezért is kérdeztem. Per pillanat az a cég érdeke, hogy bevételhez jusson, és azzal, hogy az egyik tag megvásárolná 3ad áron, sztem jól járna a cég, egy csomó anyag már egyáltalán nem használható. Van egy tag, akinek ez nem tetszik (de persze ő nem akarja megvásárolni még ennyiért sem) és ő jött azzal, hogy az ügyvédje szerint ez alapot fog szolgáltatni gazdálkodás rendjének a megsértéséhez, és a végelszámolás során úgy is bele fognak kötni az ellenőrzéskor (nem tudom kire gondolt cégbíróság, apeh?), mert ez így "több, mint gyanús", hogy 3 milliónyi anyagot 1 milliórt adunk el, és ezzel szerinte a cégnek kárt okozunk. Csak ezért gondoltuk, hogy problémás lehet az ügy. Szerinted, akkor eladhatjuk 1 millióért?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.04. 07:23

Nos, a tag - vagy az a hitelező, akinek a követelése esetleg nem elégül ki - valóban emelhet kifogást, akár pert is indíthat. (A "gazdálkodás rendjének megsértése" persze nettó hülyeség.) Akkor valóban fontos, hogy az értékesítés reális értéken történjen. (Ami nem szükségképpen a könyv szerinti érték.)

Leonidas # 2010.06.09. 06:47

Sziasztok!

Az alábbi kérdésben kérném a segítségeteket.

Abban az esetben, ha egy Kft. ellen felszámolási eljárás indul, akkor hogyan alakul a társaságban 25%-os részesedéssel rendelkező nem tisztségviselő tag mögöttes felelőssége és mire kötelezhető a felszámolási eljárás során? A vonatkozó jogszabályhelyek megjelöléséért külön köszönet.

Köszönöm

L.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.09. 06:50

Miféle mögöttes felelősség?

Leonidas # 2010.06.09. 07:40

Úgy értem, hogy van-e bármiféle felelőssége a Kft. tartozásaiért - Kft-ről lévén szó alapból nincs, de valami olyasmit hallottam, hogy abban az esetben, ha a követelés meghaladja az alaptőke 50%-át akkor valami mögöttes felelősség téma befigyelhet vagy mégsem?

Szóval kell-e tartania bármitől is vagy sem?

Köszönöm

nandy # 2010.06.09. 08:09

Rosszul hallottad.

Az 50% annyiban igaz, hogy...

Gt. 143. § (1) A taggyűlést - ha törvény vagy a társasági szerződés másként nem rendelkezik - az ügyvezető hívja össze.
(2) E törvényben vagy a társasági szerződésben meghatározott eseteken kívül a taggyűlést akkor is össze kell hívni, ha az a társaság érdekében egyébként szükséges. Az ügyvezető haladéktalanul köteles, a szükséges intézkedések megtétele céljából, összehívni a taggyűlést, ha tudomására jut, hogy
a) a társaság saját tőkéje veszteség folytán a törzstőke felére csökkent, vagy

  1. a társaságot fizetésképtelenség fenyegeti, vagy fizetéseit megszüntette, illetve, ha vagyona tartozásait nem fedezi.

Mögöttes felelősség leginkább akkor kerülhez szóba, ha a tag szándékosan idézte elő a cég vagyonvesztését, és ezzel sértette a hitelezők érdekeit. De ezt a szándékosságot nagyon nehéz bizonyítani, hiszen pl. egy rossz üzleti döntés, nem fizető vevő, vagy most éppen a válság miatti veszteség indokolhatja a cég fizetésképtelenné válását.

Leonidas # 2010.06.09. 08:16

Köszönöm szépen a választ:)

Kiszi # 2010.06.22. 13:36

Kérem segítsen valaki abban, hogy mi váltotta fel a 15/2009-os IM rendeletet?
A felszámoláshoz először fel kéne szólítsuk az adóst. Ennek a felszólító levélnek a tartalmi követelményeit írta le az említett rendelet, de idővel hatályát vesztette és sehol sem találok semmit a helyébe.
A Cstv.-ben ugyan úgy ott van, hogy felhatalmazza az Iü. Minisztert a rendeletalkotásra, de nincs semmi helyette, csak ez a régi, hatálytalan.

Széttúrtam a Google-t is, de semmi eredmény.

Jelenleg mik a tartalmi/formai követelményei egy ilyen levélnek???

Zorka2 # 2010.06.22. 16:19

A felszólító levélnek nincsnek formai követelményei. Elegendő, ha hivatkozol benne a ki nem fizetett számla számára, illetve arra, hogy ha x napon belül nem teljesít az adós, felszámolási eljárást kezdeményezel. Természetesen tértisen küld, hogy igazolható legyen az időpont.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.23. 11:26

illetve arra, hogy ha x napon belül nem teljesít az adós, felszámolási eljárást kezdeményezel”.
Ez sem kötelező. Persze, nem árt.

A számlának azonban a száma kevés lesz, tessék odaírni az összegét és esedékességét is, továbbá a követelés jogcímét. (Vételár, vállalkozási díj, bérleti díj stb.)

fruttika # 2011.01.18. 00:41

Sziasztok! Milyen feltételekkel és következményekkel kérhetek felszámolást az én 30 %-os tulajdonú kft-m ellen?