végrehajtás kérdések


Imre1977 # 2017.05.30. 06:19

Köszönöm a gyors válaszokat!

"Vadsuhanc" Önnek van igaza a levelet az Intrum Justitia küldte.Hála istennek még soha nem kaptam hasonló levelet,gy nem igazán vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal.Én már legalább 22 éve elköltöztem onnan,de azt tudom,hogy kb.10 éve már nem volt áram a házban,így a tartozás is legalább annyi ideje áll fenn.Nagyon elkeserítő,hogy örököltünk egy omladozó,elhanyagolt házat (mert édesanyám 2 hete halt meg ) ami tele van jelzálog és azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalommal,amelyek 1986 óta halmozódnak,önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjoggal és mindenféle közüzemi tartozással.Az egész ingatlan ha ér 400.000 Ft-ot,míg az eddig kiderült tartozások már a 900.000 Ft-ot is meghaladják.
Köszönöm a tanácsot és utána járok,hátha már van ami elévült.

Vadsuhanc # 2017.05.30. 05:35

Imre1977

Ahogyan Grave leírta nem ártana tisztáznod, hogy ki keresett meg. Erősen gyanítom, hogy egy követeléskezelő ( Intrum, EOS, MKK stb. ) és nem végrehajtó. A végrehajtó kizárólag tértivevényes levélben keres meg.

Grave válaszához még annyit tennék hozzá, hogy nem ártana tudni azt sem, milyen közüzemi tartozásról van szó mert azt sem lehet kizárni, hogy az a követelés elévült.

Grave7 # 2017.05.29. 21:37

Olyan nincs, hogy "végrehajtó társaság", se "végrehajtó cég" - el kéne olvasni, hogy mi van az iratok fejlécében és a borítékon (Végrehajtói Iroda, bírósági végrehajtó).

.
@harmankardon: A bíróságnak meg kell állapítania (jogerős végzéssel), hogy akitől a kedvezményes ajánlatot kaptad, az valóban az eredeti végrehajtást kérő jogutódja, mert a végrehajtó csak ebben az esetben fogadhat el bármilyen nyilatkozatot tőlük.
Ezt a banknak kellett volna intéznie azzal, hogy már korábban értesíti a beolvadásról (ha valóban ez történt - te írtad ezt a szót) a végrehajtót és/vagy a bíróságot (+igazolja részükre).

.
@Imre1977: Kifizetheted azt amit "saját részednek" gondolsz, de az örökséged erejéig a teljes tartozásért felelsz (egyetemlegesen a többi örökössel). Ha kifizeted az egész tartozást, testvéreidtől követelheted az arányos részek megtérítését.

Imre1977 # 2017.05.29. 19:20

Jó estét!
Szeretnék segítséget kérni. Ma kaptam a végrehajtótól egy fizetési felszólítást,melyben 3 éve elhunyt édesapám közüzemi tartozásának rendezésére szólítanak fel.Telefonáltam a végrehajtó cégnek és közölték velem,hogy a tartozást 4 testvéremmel együtt örököltük.Mondtam,hogy akkor én kifizetem a rám eső 1/5 részt,mert a testvéreim nem valószínű,hogy valamit is tenni fognak az ügyben.Közölték,hogy erre nincs lehetőség.
Ez valóban így van? Akkor ha ők nem hajlandóak fizetni,akkor az én adósságom is csak tovább fog halmozódni?
Előre is köszönöm a választ!

harmankardon # 2017.05.29. 18:11

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretném a segítségét kérni,mert tanácstalan vagyok az ügyemmel kapcsolatban.
Korábban(lassan 3 éve) egy személygépjármű hitelemből fakadóan végrehajtási eljárás alá kerültem,és a végrehajtást kérő bank a végrehajtó segítségével a munkabérem 33%-át vonta.
A végrehajtást kérő bank beolvadt egy másik bank csoportba,és a beolvadást követően kaptam egy levelet az "új" banktól amiben magukat jogutódnak tüntették fel, a levélben az állt,hogy kedvezményes zárási ajánlatot kínálnak fel számomra, amiben eltekintenek a fennálló teljes hátralék követelésétől,ha befizetem az általuk engedményezett összeget,és a feltételek teljesülése esetén a szerződés zárásra kerül,további követelésük nem lesz felém,a végrehajtási eljárás, munkabér letiltás megszűnik.
Ezek után bőven határidőn belül éltem a kedvezményes zárási ajánlattal,befizettem egyben az összeget ( több száz ezer forintot), és bízva a szavukban azt reméltem,hogy a befizetés után 1-2 héten belül lekerülök a végrehajtási eljárás alól,megszűnik a több éve fennálló munkabérem tiltása.
Az összeg befizetése óta viszont már eltelt több mint egy hónap,és kérdésemre a végrehajtó elmondása szerint azért nem tudja a letiltást megszüntetni,mert a jogutód bank és a korábban végrehajtást kérő bank nem küldött meg részükre erről hivatalos dokumentumot amit a bíróság állított ki.
Jelenleg a végrehajtó iroda "sos"-ként kezeli az ügyem,és a korábbi papírjaimat,amiket kaptam a jogutódtól,amiben a kedvezményes zárási ajánlat szerepel,valamint ezek feltétel nélküli teljesítése részemről megtörtént,megküldték a bíróságnak,hogy ők küldjék meg feléjük a végzést,mely után véglegesen megtudják szüntetni a végrehajtási eljárást.

Nyugtasson meg legyen kedves ,hogy ha már megfizettem a jogutódnak a kedvezményes zárási ajánlatban meghatározott összeget,akkor a bíróság ezek után jóváhagyja ,és megküldi a végrehajtó társaságnak a hivatalos iratot,mely alapján a letiltás azonnali hatállyal megszűnik.
A végrehajtó társaságnál dolgozó munkatárs azt mondta,nyugodjak meg,nem lesz semmi akadálya annak hogy megszüntessék az eljárást,hiszen az összeget megfizettem,csak a bíróságot kell megvárni ,hogy részükre meg küldjék a végzést.......csak az a helyzet,hogy annyira nem bízom már senkiben....nem akarok ráfaragni ,hiszen befizettem az összeget,és szó nem volt eddig arról a jogutód szerint,hogy eddig fog elhúzódni az ügyem.......miután teljesítettem a feltételeket,és nem akarom ,hogy az legyen ,hiába fizettem,továbbra sem szűnik meg a végrehajtási eljárás.

Válaszár előre is köszönöm szépen!

Vadsuhanc # 2017.05.29. 15:18

A poén az egészben, hogy ez az engedményezésről szóló értesítés még mindig nem nekem szól, aki teljesítek, hanem az öt éve elhunyt édesapámnak ( nevünk azonos majdnem ) akinek a kölcsönhöz egyébként semmilyen formában nincs köze.

Qva ideges lettem, de megint rájöttem, nem fogok innentől szólni, hanem a letiltást hagyom ( egyébként jogos ) jegyzem mennyi megy a banknak.

Az engedményesnek fogalma nincs kitől és mit követel és milyen végrehajtási eljárás van folyamatban.

Tudom nehéz elhinni, de ma meggyőződtem róla.

gerbera317 # 2017.05.29. 15:00

Miért nem mindjárt azt üzeni meg az adóson keresztül a végrehajtónak, hogy a követelés már nem áll fenn? Höhöhö.
Az adósnak az a kötelezettsége áll fenn, hogy a végrehajtó felhívására fizesse meg a tartozását, nem is akárhová: a végrehajtó kezeihez.

Vadsuhanc # 2017.05.29. 14:41

Tisztelt gerbera317!

Az elrendelt végrehajtásban ( adós jövedelméből 33 % tiltanak ) az adóst értesíti az engedményes, hogy a követelés " már az övé ". Az adósnak van-e bármilyen kötelezettsége a jogutódlás bíróság által történő megállapításáig?

Ma beszéltem az engedményessel és azt mondta jelentsem be a végrehajtónál az engedményezést. Nem nevettem hangosan....

drbjozsef # 2017.05.29. 13:30

... és azon túl, a jogutódokat is.

gerbera317 # 2017.05.29. 11:12

Nincs ilyen. A végrehajtást kérő akár élete végéig is üldöz(tet)heti az adósát. Szépen is néznénk ki, ha ennek lenne valami időkorlátja.

elfmage999 # 2017.05.29. 08:41

Tehát akkor nincs ilyen?

Csak az elévülés.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.29. 07:20

Ha időről időre megszakítják az elévülést, akkor nyilván nem évül el.

elfmage999 # 2017.05.28. 20:35

Van valami korlátja a végrehajtási eljárásnak?

Úgy értem, ha nem évül el, mert a vh kérő folyamatosan újabb vh cselekményeket generál (megfizetve a szüneteltetések utáni újraindulások költségeit).

Megszűnhet ilyenkor a végrehajtás valami határnapon?
Valahonnan a 10 év volt a fejemben.

nandy # 2017.05.25. 20:41

2012. januárjában történt a becsérték közlése.

Grave7 # 2017.05.25. 20:39

@nandy: Mennyire évekkel korábban? A gerbera317 által javasolt, Vht. 140. § (8) bek. szerinti lehetőség csak a 2012.09.01-et követő becsértékközlésekre vonatkozik.
De ha a piaci ár olyan magas, akkor (településtől függően) valószínűleg lesz bőven érdeklődő és a licit következtében piacihoz közelebbi áron fog elkelni az ingatlan.

gerbera317 # 2017.05.25. 09:36

Esetleg időben kérni kellett volna a Vht. 140. § (8) szerinti eljárást? Ha még belül vagy a 15 napon, akár most is kérheted.

nandy # 2017.05.25. 09:23

Sziasztok!
Ingatlan árverés esetén (Vht.), ha a becsérték évekkel korábban lett megállapítva, most a végrehajtó azon az áron tűzte ki az árverést, mit lehet tenni?
A megállapított becsérték 7,5 MFt, miközben a jelenlegi piaci ár azon a környéken 14 MFt.

gerbera317 # 2017.05.25. 09:05

Nem terjeszthető ki. A különbözetre új (másik) végrehajtás elrendelését kell kérni, és majd akkor kell megvizsgálni, hogy az elévülhetett-e. Szerintem elévülhet (de ezt csak megérzés, nem tudom alátámasztani).

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.25. 08:39

Ez két különböző kérdés.

liszkás # 2017.05.25. 04:58

Tisztelt Szakértők!

Ha a jogerősen megítélt pénzösszegnek csak egy meghatározott részére kérem a végrehajtási lap kiállítását az elévülési időn belül, akkor létrejön-e az elévülés megszakadása a fennmaradó összegre is? Magyarán: kiterjeszthető-e később a teljes ítéleti összegre a végrehajtás?

Vadsuhanc # 2017.05.23. 14:15

Tisztelt gerbera317!

Off
Első dolgom, hogy szeretném megköszönni Neked, hogy hónapok óta a munkád mellett a hülye kérdéseimmel is foglalkozol. Tudom, hogy néha értetlen vagyok és leírok 100 mondatot is, aminek nincs értelme és pont azt az egy szót nem, ami megkönnyítené a válaszod. Azt is tudom, hogy néha pontatlan kifejezéseket használok a figyelmeztetésed ellenére is, és ezért köszönöm a türelmed.
On

A behajtott költségekkel tényleg nem foglalkozom. Őszinte vagyok a lakás sem érdekel csak legyen vége az ügyeknek. Próbáltam felvenni a kapcsolatot a bankkal is, de közben engedményezték a tartozást.

A záradék törlése iránti kérelmemet elutasította a közjegyző a Törvényszékhez fordultam. ( 2,5 hónapja érkezett hozzájuk a fellebbezésem )

Teljesen igazad van, megvárom az eredményt és addig csendben törlesztek mivel az engedményes engem még nem értesített és a bíróságtól sem jött végzés a jogutódlás megállapításáról.

Még egyszer nagyon szépen köszönöm válaszaid és hozzám való hónapok óta tartó türelmedet.

gerbera317 # 2017.05.23. 13:29

Jó. Anyu ellen a vh-záradékot törölték, mivel azt a törvény megsértésével állították ki (halott ellen nem lehet végrehajtást elrendelni). Az a végrehajtás olyan, mintha nem is lett volna.
De a te vh-záradékodat miért fogják törölni szerinted? Mire hivatkozással kérted azt? És miért a törvényszék vizsgálja ezt? A vh-záradékot annak kell törölnie, aki kiállította: ha a bíróság, akkor ugyanaz a bíróság (és ez járásbíróság szokott lenni, nem törvényszék), ha közjegyző, akkor ugyanaz a közjegyző.
Ha mégis törlik a te záradékodat is, akkor az engedményes kénytelen lesz új végrehajtás elrendelését kérni. És erre a kérdésed az, hogy azt sikerrel támadhatod-e elévülésre hivatkozva, ha jól értem.
Ahogy írod, a záradék törlése esetén "addig végzett eljárási cselekmények hatályukat vesztik, az eljárás költségei a végrehajtást kérőt terhelik". Csakhogy nálad van egy folyamatos letiltás. A behajtott összeggel mi lesz? A vh-okirat visszavonása/törlése ugyanis csak annyi, hogy visszavonják/törlik. Pont. A rendelkező rész soha nem tartalmazza, mi legyen a költségekkel vagy a már behajtott összegekkel. A gyakorlat szerint ilyenkor ki-ki bukja, amit belefizetett.
De nem is ez a kérdés, hanem hogy elévülhetett-e a követelés. Mert ha az addig végzett eljárási cselekmények hatályukat vesztik, azok következményei fennmaradnak (amit levontak, az nem jár vissza) és ezek a teljesítések valljon elévülést megszakító eseménynek számítanak-e.
Hát, nem tudom. De ne is agyaljunk ezen addig, amíg ki nem derül, hogy egyáltalán törlik-e a te záradékodat. Szerintem nem fogják.
És nem "engedményezett", hanem engedményes!

Vadsuhanc # 2017.05.23. 08:40

Tisztelt gerbera317!

Édesanyám és én egyetemleges adósok vagyunk. A bank mindkettőnk ellen végrehajtást kezdeményezett ezelőtt hat éve. ( közjegyzői záradék )

Az ellenem folyamatban lévő végrehajtásban jövedelmem 33 % jelenleg és tiltják.

Édesanyám végrehajtási ügyében a záradék jogerősen törölve lett, mivel már annak elrendelésekor is halott volt.

Az én végrehajtási ügyemben is kérelmet terjesztettem elő végrehajtási záradék törlése iránt, amely jelenleg a Törvényszéken van elbírálás alatt.

A bank most a követelését engedményezte. Erről édesanyámat értesítette ( 10 éve halott ) engem viszont nem.

A kérdésem arra vonatkozott, hogy amennyiben az ellenem folyó végrehajtásban is törlésre kerül a végrehajtási záradék és a jelenlegi jogosult ismét végrehajtást kíván kezdeményezni ellenem a követelés miatt hivatkozhatom-e elévülésre, mivel a szerződés felmondása és a záradék törlése között hat év eltelt és hatályos végrehajtási cselekmény nem történt a záradék törlése miatt ?

gerbera317 # 2017.05.23. 07:38

Nem lehetne elölről kezdeni a témát? Már nem tudom követni, ki kicsoda, mi micsoda. De tényleg. De van egy olyan sanda gyanúm, hogy csak a fingot turmixolod, és a probléma nem valódi.

Vadsuhanc # 2017.05.22. 16:58

Gondolom a másik adós ellen ( én ) nem lehet eljárás indítani, mivel ellene(m) már folyamatban van ugyan ezen tartozásra ( mint egyetemleges adós ) egy végrehajtási eljárás.

A Vht. alapján úgy emlékszem nem lehet egy tartozásra egy adós esetén több végrehajtási lapot kiállítani, de azért még utána nézek.

Azt megértettem, hogy az elévülést egyetemleges adósok esetében külön-külön kell vizsgálni. AZ én ügyemben a végrehajtási záradék törlésére irányuló kérelmem jelenleg a törvényszéken van.