Elévülés

gerbera317 # 2016.03.29. 14:12

Nem az érvek fogynak, hanem hülyülök: egyszerűen nem értem a közlendődet. De tény, nem tagadom, elég xarnak találom a stílusodat.

Vh-ügyes # 2016.03.29. 14:02

ha kifogysz az érvekből, a stilisztika mögött kezdesz "bújkálni"?

gerbera317 # 2016.03.29. 13:45

Tehát, kérem a TUDHATÓSÁGOT, majd rámutatok... nini egy új - eddig nem közölhetett - TÉNY...

Ez egy mondat akar lenni?

Vh-ügyes # 2016.03.29. 13:37

Mikor beadok egy okiratot a kezelőirodán, az egyik példányra bélyegzőt ütnek s visszaadják nekem...
Miért teszik ezt?
Az tény, hogy a keresetet benyújtottam... de tény az is, hogy mert érkeztető bélyegző van rajta, ezért TUDHATÓ IS, hogy a keresetet benyújtottam...
A TUDHATÓSÁG is TÉNY!

Ha vh perről beszélünk (Pp.368.§ a.) vélhetően lefolyt a Vht.41.§ szerinti eljárás...
Az elismerés nyilván elmaradt...

Tehát, kérem a TUDHATÓSÁGOT, majd rámutatok... nini egy új - eddig nem közölhetett - TÉNY...

A Pp. 213.§ (3) szerint: „Ha a keresettel érvényesített jog fennállása és a felperest ennek alapján megillető követelés összege (mennyisége) tekintetében a vita elkülöníthető, a bíróság a jog fennállását ítélettel előzetesen is megállapíthatja (közbenső ítélet). Ebben az esetben a tárgyalás a követelés összegére (mennyiségére) vonatkozóan csak a közbenső ítélet jogerőre emelkedése után folytatható.”

Bár az idézett jogszabály, jogalap és mennyiség esetére ad ajánlást, azonban a jogalap és jogkövetkezmény esete, tökéletesen azonos problematika!

A jogalkotó szándéka napnál világosabb...

gerbera317 # 2016.03.29. 11:46

Ez nem KBS régi nótája, hanem a tied. KBS nótája az, hogy perújításkor vagy végrehajtás megszüntetése iránti perben nem lehet olyan körülményre hivatkozni, ami az előzményeljárásban is közölhető lett volna.
Hiába sugallja (szerinted) a Pp. 229. §, hogy más tényalapból (t.i. elévüléssel) megtámadható egy már ítélt dolog, ha a Pp. másutt ennek a lehetőségét kizárja azzal, hogy ha ez a más tényalap az előzmény során hivatkozható volt, akkor kellett volna felszólalni, és utólag már nem lehet.
A filmekben, esketési jelentekben látni-hallani, hogy a pap félig tréfásan felhívja az egybegyűlteket, hogy akinek valamilyen ellenvetése van a megkötendő frigy ellen, az most szóljon, vagy hallgasson örökre. Nos, ez a kis tréfa rém komoly: ez egy ősrégi eljárásjogi alapelv kiterjesztése a családjogra. Ugyanígy van az elévüléssel is: aki elévülést szimatol, a szóljon akkor, a jogérvényesítés során, vagy pedig hallgasson örökre. És a Pp. 260. § (2), 368. § el is hallgattatja rendesen, hiába a "más tényalap".

Vh-ügyes # 2016.03.29. 00:56

Pici78

KBS "régi nótája" a Pp.229.§ (1) szerint "A keresettel érvényesített jog tárgyában hozott ítélet jogereje kizárja, hogy ugyanabból a tényalapból származó ugyanazon jog iránt ugyanazok a felek – ideértve azok jogutódjait is – egymás ellen új keresetet indítsanak vagy az ítéletben már elbírált jogot egymással szemben egyébként vitássá tehessék."

azonban:
A jogszabály nem azt mondja, hogy az „ítélt dolog vitássá nem tehető” hanem, hogy „ugyanazon tényalapból nem...”
Ha lenne a fizetési meghagyásban elévültségre vonatkozó „tényalap” akkor – mint minden egyéb tartalmi elemet - hivatalból kellene figyelembe venni!
Az elévültséget pedig – amennyiben nem valamely jogvesztő határidőről van szó - hivatalból figyelembe venni nem lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.28. 12:37
  1. Az általános elévülés 5 év.
  2. Te hol látsz olyan egybefüggő, ötéves időszakot, amikor az elévülést egyszer sem szakították meg?
Gyöngy888 # 2016.03.28. 11:14

2004. ápr.30ig kellett volna Ft hitelt visszafizetni.
Állás nélkül nem ment. 2006-ban mondták fel, majd 2007-ben egy másik bank megvette a követelést.
2009-ben indult vérehajtás, mivel volt vállalkozói számla valószínűleg küldték az azonnalit minden évben.
2011. májusban foglalták le a lakást.
Mivel sehol nem találtak semmi jövedelmet, árverésre készültek. Erre valamiért nem került sor eddig.
2013. nov.-ben nyugdíjba mentem , szerencsére ezt csak 2015 szept.-ben
fedezték fel, akkortól vonják a nyugdíjamból amit lehet.
Azt hittem, hogy így árverezni már nem fognak.
Kiírtak árverésre.
A kérdésem : A 10 év elévülés 2014.április 30-án nem áll fenn ?
Létezik, hogy a halálomig sem évül el, ha a végrehajtó
minden évben tesz valamit, pl. azonnalit küld a bankszámlára, ahol nincs bevétel soha ?
Fontos lenne a válasz, ugyanis, ha nem évül el soha
, akkor be tudok menni az eszközkezeltbe.

Elismert követelésről van szó, de a kamatok stb. miatt kifizethetetlen, még a levonásokkal is.

Immaculata # 2016.03.22. 20:14

Hehe. A régi nóta után mit olvastál és azt hogyan értelmezed?

Ha a fizetési meghagyásban nem hivatkoztál arra, hogy a követelés elévült, hanem valamilyen hülyeséget írtál, mint amit rendszeresen is írnak, hogy nem ismerem el a követelést, vagy valami hasonlót, akkor a bíróság érdemben tárgyal. Vagyis a válaszod miatt indult el a teljes bizonyítás.

Pici78 # 2016.03.22. 20:08

Köszönöm a válaszokat. Sokkal többet nem tudtam meg, de azért mégis.

KBS
Nem ismerem, milyen régi nótáról van szó.

Én a perben már hivatkoztam elévülésre, de minden megy tovább, már készül a szakértői vélemény, tehát az ügyet érdemben tárgyalják.

Azt sem tudom, most melyik polgári törvénykönyv a mérvadó? Az ügy 2012-ben kezdődött, a FMH 2014 márc 15 után jött. Akkor a régi gondolom. De azért nonszensz, hogy nincs elévülés, mivel ez már tényleg régen volt és még mindig ez a téma. Ennyi erővel 10 év múlva is jöhetnek bármiféle követeléssel....meg 20 év múlva is.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 11:50

A régi nóta: a perben nem lehet arra a kifogásra hivatkozni, amelyre már a fizetési meghagyásos eljárásban is lehetett volna hivatkozni.

Immaculata # 2016.03.22. 10:50

Én értem, és nem is rossz a gondolatmenete.

Azt mondja, hogy a követelés elévülése 2 év.
Az elévülés után küldték neki a fizetési meghagyást. A bíró nem az esedékességtől számítja a kötelezettséget, hanem a fizetési meghagyástól, ami szerinte már elévült időben került részére megküldésre.

Dr.Attika # 2016.03.22. 10:40

Az már ne a kérdező, hanem a bíró gondja legyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 09:30

Eddig mi is értettük, Kolléga. De ami a "mi van abban az esetben" után következik...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 09:15

Semmit se lehet kizárni...

Dr.Attika # 2016.03.22. 09:15

Én értem.
Tárgyalni fogja az ügyet és ha az elévülés bekövetkezett, akkor az elévülés miatt, mivel bírói úton nem érvényesíthető követelés fogja elutasítani a keresetet a bíróság.

Sherlock # 2016.03.22. 09:01

Valaki érti?

Pici78 # 2016.03.22. 08:58

Két kérdésem is van, polgári jogról van szó. Az egyik az, hogy ha elévülési kifogást terjesztek elő egy perben, akkor lefolytatják-e az ügy érdemi tárgyalását annak ellenére is, hogy tegyük fel a követelés már elévült.Illetve az elévülés kezdő időpontja a törvény szerint az esedékesség. Mi van abban az esetben, ha a perre okot adó esemény már kétséget kizáróan fenállt az esedékesség kezdete előtt 2 évvel. (jelen ügyben két év az elévülés, speciális elévülési idő van megadva.) a bíró azt mondta, hogy a legelső fizetési meghagyás esedékességével kezdődik az elévülés, azonban mi van akkor, ha mondjuk ezt a fizetési meghagyást mondjuk 15 év múlva küldik? Akkor is az esedékességgel kezdődik az elévülés? És akkor is a 2014 márc 15 előtti polgári jogi kódex szerint kell elbírálni? Ez elég nonszensz így.

tnrita # 2016.03.07. 09:30

Nagyon szépen köszönöm válaszát!

Dr.Attika # 2016.03.07. 08:46

Tisztelt Asszonyom!
Már többször említésre került e fórumon, hogy az elévülés csak kimondottan arra való hivatkozással szünteti meg a tartozás bírósági úton történő érvényesítését. Jelen kötelem esetében a bíróság azt hivatalból nem veszi figyelembe. Ne fizessen egy fillért sem. Ha perre viszik a dolgot, akkor a perbíróság előtt annyit kell mondani, hogy "Elévülési kifogást terjesztek elő. Kérem a kereset elutasítását elévülés jogcímen." Ezután a felperesnek kell bizonyítani, hogy a cca. 20 év alatt történt az elévülést megszakító cselekmény.

gerbera317 # 2016.03.07. 08:42

Elévülhetett, de ennél több választ itt ne várj.

tnrita # 2016.03.07. 08:01

T. Cím!
Kaptam egy levelet egy behajtó cégtől, amiben az állt, hogy elég nagy összeggel tartozom, fizessem ki egyben, vagy van részletfizetési lehetőségem stb..
Nos, ez a levél az új címemre jött, de a régi asszonynevemre, amit 19 éve nem használok. Tehát, az állítólagos kölcsönt, ami még most sem éri el a 300000.-Ft-ot, kb 20 évvel ezelőtt vettem fel. Létezik, hogy még nem évült el? 10 éven belül nem kaptam erről fizetési felszólítást.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.02. 04:50

Hónap, nap?

acika # 2016.03.01. 21:14

2011-től semmilyen felszólítást nem kaptunk.

ObudaFan # 2016.02.28. 12:37

Illetve mikor volt az utolsó teljesítés, utolsó felszólítás?