Állandó lakcímbejelentés


Majordomus # 2023.11.15. 20:30

Nem egyszerübb ha felhívod?

drbjozsef # 2023.11.15. 07:37

Van-e arra lehetőség, hogy egy ismerősöm új lakcímét megtudjam?

Rengeteg lehetőség van, hogy megtudd.
Ha az a kérdés, hogy a lakcím nyilvántartó kiadja-e neked, akkor főszabályként nem. Csak akkor, ha igazolod, hogy jogos érdeked fűződik az adat megismeréséhez. Mondjuk mert pert akarsz indítani ellene, vagy ilyesmi.

Van olyan lehetőség, hogy kéred a nyilvántartót, hogy küldjön neki levelet azzal, hogy kiadhatja-e neked az elérhetőségeit. Ilyet használnak mondjuk régi iskolatárs felkutatására. Ha nem akar veled kapcsolatba lépni, akkor nem fogják kiadni neked a címét. Ez persze pénzbe kerül.

vibcsi # 2023.11.15. 07:11

Tisztelt fórumozók!
Van-e arra lehetőség, hogy egy ismerősöm új lakcímét megtudjam? (tudom a korábbi címét, anyja nevét, szül.dátumát).
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2023.04.07. 09:25

Mammillaria,

Hát a választási csalást intézményesítő új lakcím rendelet óta bizonytalan vagyok, kit és hogyan lehet fiktíváltatni, tekintve, hogy aszerint már egyáltalán nem is kötelező életvitelszerűen ott élni, ahova az ember be van jelentve. Ez egy érdekes megoldás, hiszen a lakcímnek eddig ez volt a lényege. Most már az állandó és a tartózkodási cím is lényegében egy levelezési címmé változott.

Az illetékes kormányhivatal szerint a haszonélvező által benyújtott fiktívvé nyilvánítási kérelem el lesz utasítva mivel az érintett résztulajdonos.

Ebben az esetben ez a szöveg a fenti módosításig ez teljesen hülyeség volt. A haszonélvező jogosult az ingatlant használni, hasznosítani, ebbe kifejezetten beletartott, hogy meghatározza, ki lakhat ott és ki nem. A tulajdonos a haszonélvezet fennállása alatt nem rendelkezhet az ingatlan használatával, még a saját részére sem.
Úgyhogy ennek, hogy ő tulajdonos is, nincs semmilyen relevanciája a lakcímre.

https://www.kormanyhivatal.hu/…at%C3%B3.pdf

Eszerint kérd a fiktíválást.
Nem lehet lakcím fiktiválási eljárást kezdeményezni, ha a polgár a lakásban ténylegesen bent lakik, vagy csak átmeneti jelleggel tartózkodik más helyen.
Ha ez nem áll fent, akkor fiktiválniuk kell azt a lakcímet.

Mammillaria # 2023.04.07. 04:30

Tisztelt Fórumozók!

Hogyan lehet egy ingatlanra bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkező személy állandó lakcímét fiktévvé tenni?
Az illető ténylegesen nem lakik az állandó lakcímben szereplő ingatlanban. Az illetékes kormányhivatal szerint a haszonélvező által benyújtott fiktívvé nyilvánítási kérelem el lesz utasítva mivel az érintett résztulajdonos.
A Magyarország területén élő és a személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozó polgár köteles lakóhelyének címét nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni. A tartózkodási hely címe bejelenthető (a lakó-, illetve a tartózkodási hely bejelentése a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés), vagy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 26/A. §-ban meghatározottak szerint valamely jogosultság feltételeként bejelentendő. Ha a lakcímbejelentésre költözéssel összefüggésben kerül sor, a bejelentést a beköltözéstől vagy a kiköltözéstől számított 3 munkanapon belül kell megtenni.
A fíktív lakcímű illető nem tett eleget a fenti jogszabálynak. Hogyan lehet elérni hogy a tényleges adatokat tartalmazza a lakcímkártya.
A hozzászólásokat előre is köszönöm.

wers # 2020.09.17. 09:29

Szerintem csak értesítési címet. Webes ügysegéddel a személy saját egyoldalú nyilatkozatait teheti meg. Tartózkodási helyhez kell a szállásadó is. (még akkor is ha a személy maga a szállásadó, azt ellenőrizni kell)

rigoz # 2020.09.17. 09:06

Tartózkodási hely bejelentéséhez be sem kell menni. Webes ügysegéddel is lehet.

wers # 2020.09.17. 07:53

Nem teljesen világos. Hol akarnak élni? Ott lesz a lakóhelyük. Mellé be lehet jelenteni tartózkodási helyet bármelyik kormányablaknál.

Nem tervezik azt, hogy véglegesen Ausztriába költöznek.

Ha Ausztriában lenne az állandó lakcímük, mellette lehet-e Magyarországon a tartózkodási helyük?

Ez így nem cseng össze.

Őszikék57 # 2020.09.17. 07:12

Kedves Fórumozók!
A kérdéseket megbízásból teszem fel.Egy fiatal házaspárról lenne szó.

Előzmények:
Férj osztrák állampolgár, Ausztriában dolgozik, van egy gyermekük, aki Ausztriában született, osztrák állampolgár (vagy kettős) és Ausztriában laknak jelenleg. A határhoz nagyon közel. A családi pótlékot a férj kapja Ausztriából. A hölgy magyar állampolgár, jelenleg GYES-en van a gyermekünkkel, és várják a második babájukat. A hölgy munkahelye Magyarországon van és van Magyarországon egy közös ingatlanuk.
Nem tervezik azt, hogy véglegesen Ausztriába költöznek.

Kérdéseik:
Ha Ausztriában lenne az állandó lakcímük, mellette lehet-e Magyarországon a tartózkodási helyük?
Amennyiben lehetséges ez, akkor azt hol és milyen formában kell intézni?

A családi pótlék összege változik-e akkor, ha igen akkor mennyi lenne, abban az esetben, ha Magyarországra költöznek?

Válaszotokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.07.25. 15:53

Mónika0219,

Családi házaknál nemigen van olyan költség, ami a lakók számától függene.

Társasházakban a közösség szabályozhatja, hogy bizonyos költségeket milyen alapon kell fizetni : négyzetméter, lakók száma, ezek kombinációja, esetleg valami teljesen más.

Ha társasházba jelentkeznél be, nézd meg a házirendet és az SZMSZ-t.

Esetleg ha a nagymamád bérlő, akkor a bérleti szerződés rendelkezhet vagy akár meg is tilthat mások odaköltözését (és így oda bejelentkezést).

Máshol tökmindegy.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.25. 12:58

Ezt mi honnan tudhatnánk?

Mónika0219 # 2020.07.25. 11:26

Szervusztok!

Nekem egy kicsit bonyolult kérdésem lenne felétek.

Az állandó lakcímemet szeretném megváltoztani és bejelenteni magam a nagymamámhoz. Ő egyedül él már pár éve özvegyként.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha megtörténik az átjelentkezés, akkor a nagymamám eddig helyzetét ezt mennyire befolyásolná? Itt pl. olyanokra gondolok, hogy esetleg több lenne a szemétszállítási díj, kommunális adó vagy ehhez hasonló hivatalos dolgok.
Tudnátok nekem segíteni és elmondani milyen változások következhetnek be a lakcím változást követően? (mind a nagymamán vagy az én szempontomból)

A válaszotokat előre is köszönöm és remélem tud nekem segíteni valaki, mert elég sürgős lenne!

További szép napot mindenkinek!

Üdv,
M.

wers # 2020.01.09. 05:06

mert nem tudom pontosan, hogy onnantól kezdve milyen jogokhoz jut az ingatlanon.

Önmagában a lakcímbejelentés nem keletkeztet jogokat. Ebben a tekintetben nincs különbség, hogy lakóhelyet vagy tartózkodási helyet jelent-e be.

sabee1 # 2020.01.09. 01:01

Tisztelt Fórumozók!
Segítségre van szükségem.
Előjáróban el kell mondjam, hogy egy kiadó lakás egyedüli tulajdonosa vagyok és eddig ragaszkodtam ahhoz, hogy csak ideiglenes lakcímre jelentkezzen be a bérlő (ezt nem is tilthatnám). Ódzkodom attól, hogy állandó lakcímre engedjek bérlőt bejelentkezni, mert nem tudom pontosan, hogy onnantól kezdve milyen jogokhoz jut az ingatlanon. Kérdéseim: 1. Kell-e tartanom ettől?; 2. Létezik-e olyan központi elektronikus rendszer, amelyből naprakészen lekérdezheti az arra jogosult (tulajdonos), hogyan áll az ingatlanon a lakcím bejelentkezés?
Amiért fontos az állandó - ideiglenes kérdés, hogy egy olyan budapesti kerületben van kiadva, ahol fizetni kell a közterületi parkolásért. Most egy ingatlanostól azt az információt kaptam, hogy kb. 2 éve életbe lépett egy olyan jogszabály, amely lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy a korábban állandó lakcímre bejelentkezni engedett személy azonnali és minden indoklás, engedély nélküli törlését. Ezzel kapcsolatban csak az a bajom, hogy nem gondolom, hogy a központi rendszerben bárki is létezhet állandó lakcím megjelölés nélkül. Tehát elképzelésem szerint ezt csak úgy lehetne kivitelezni, hogy az érintettel együtt intézem, akinek meg kell adnia egy másik állandó lakcímet. De nyilván, ha a tulajdonos azonnal törölni szeretné, akkorra már elmérgesedik a viszony és az érintett nélkül tenné ezt meg. Kérdéseim: 1. Valóban létezik ez a lehetősége a tulajdonosnak?; 2. Van-e értelme a bérleti szerződésben kikötni a következőt (nem vagyok jogász, a megfogalmazás saját): „A Tulajdonos hozzájárul, hogy a Bérlő az ideiglenes lakcímmel járó jogokon felül az állandó lakcímmel járó jogok közül csak a kedvezményes éves parkolási engedélyhez való jog illeti meg.”…Tisztában vagyok vele, hogy nem tilthatom a többi jogot, de tulajdonosként így meg tudom határozni azt, hogy szerződést szeg, ha megpróbál az ingatlanon más állandó lakcímmel járó jogával is élni.
Ott van ennek jelentősége, hogy lényegesen kevesebbet kell fizetni az állandó lakcímmel rendelkező lakóknak az adott fizetőövezetben, mintha csak ideiglenesre lenne bejelentkezve. Sajnos eddig nem találtam a fenti jogszabály nyomát a neten, de el tudom képzelni, hogy létezik. Viszont addig kételkedem, amíg több forrás ezt meg nem erősíti.

Csuklósbusz # 2019.12.01. 12:16

Ezzel kezdték, a tulajdonos részéről.

Nade utánna tőlem mint bejelentőtől is kérték hogy én is nyilatkozzam hogy beengednek költözni.. :-)

A másik érdekes hogy kérik a tulajdoni lapot. De minek ha azzal kezdik hogy ők lekérik a legfrissebbet?

wers # 2019.11.29. 07:44

Kért hozzá egy külön büntetőjogi nyilatkozatot hogy hozzájárulnak és kész.

Na végre. Ezzel kellett volna kezdeni. Bár megoszlanak a vélemények, de túl van ez rendesen lihegve.

Szerintem, ha mégsem járul hozzá a lakás használatához valamelyik akkor a használatot kell elsősorban megtámadni, nem a lakcímbejelentést. Hiszen annak célja azt nyilvántartani, ténylegesen ki hol lakik.

Most olvastam egy állásfoglalást, hogy ha több tulaj van, akkor még a bérleti szerződés sem elfogadható bizonyító erejűnek, ha nem terjed ki arra, hogy minden tulajdonos hozzájárul a lakás bérbe adásához, használatához.

(ilyen csak az okoz felüdülést a lelkemben, hogy ez a legnagyobb gondunk, egyébként minden rendben van)

Csuklósbusz # 2019.11.29. 07:33

Köszönöm a segítséget!

Ugyanaz az ügyintéző inkább megcsinálta a lakcímkártyámat minthogy válaszoljon a feltevésedre:

"írásban az elutasítás okát, megjelölve benne a pontos jogszabályhelyet, törvényszámmal, paragrafussal, bekezdéssel, alponttal, hogy miért nem fogadja be"

Kért hozzá egy külön büntetőjogi nyilatkozatot hogy hozzájárulnak és kész.

Csuklósbusz # 2019.11.22. 19:36

Eleve két tanús papírt vittem, csak a születési időponthoz csak az évszám volt megadva mert csak annyit tudni a tulajdoniról.

De most mégis, tulajdonostársnak miért is kell aláírása egy új lakóhoz? Ha nekemadja akkor sem kell az aláírásuk és ugyanúgy beköltözhetek melléjük. :-)

De itt még ez sem áll fenn, gyakorlatilag külön lakás.

Csuklósbusz # 2019.11.22. 19:32

Lehet más település kormányablakában elfogadják. De igazolást azt mondta nem tud adni, ilyen nincs. Esetleg nyújtsak be panaszt?

drbjozsef # 2019.11.22. 16:53

Csuklósbusz,

Aláírod a bejelentőt, és két tanús nyilatkozatot viszel, hogy a tulajdonosok (ide írd ide az ismert, tulajdoni lapról lekérhető adataikat) beleegyezésüket adták a bejelentéshez.

Ha másik ügyintézőhöz kerülsz, lehet simán befogadja.

Ha nem fogadja el, kérd írásban az elutasítás okát, megjelölve benne a pontos jogszabályhelyet, törvényszámmal, paragrafussal, bekezdéssel, alponttal, hogy miért nem fogadja be. Konkrétan a születési dátum kérése nem szerepel a törvényben. Szerintem. Ha nem tud ilyet adni, kérd a vezetőt.

Aztán meglátod.

Csuklósbusz # 2019.11.22. 13:13

Olyan osztatlan közös tulajdon esetén ahol fizikailag szét van választva a tulajdoni hányadok, ott igen, életszerű hogy nem tudod mikor született a másik..

wers # 2019.11.22. 05:44

Azt sem értem, hogy a tulajdonos, aki aláírta a bejelentő lapot nem tudja a tulajdonostárs adatait? Ha nem, szerintem a tulajdonostársnak kiadható az adat.

Ha az állam a tulajdonos, ott egyszerűbb a helyzet, annak biztos van vagyonkezelője. Ezek szerint bérbe adták az ingatlant. A bérleti szerződés bizonyára tartalmazza, hogy a bérlő rendelkezhet-e a lakcímbejelentésről vagy nem.

Szomorú örökös # 2019.11.22. 05:41

wers

Ha társasház, akkor hogyan lehet, hogy nincs külön lakásokra a lakcím megosztva?...Biztos társasház az?

Nem, nem biztos, sőt egyáltalán nem az:

Csuklósbusz 2019.11.21. 18:12
Papíron osztatlan közös tanya, gyakorlatban különbejáratú társasház

wers # 2019.11.22. 05:24

A tulajdoni lapon csak a születési év szerepel.
Ha társasház, akkor hogyan lehet, hogy nincs külön lakásokra a lakcím megosztva? Nem értem. Biztos társasház az?

drbjozsef # 2019.11.22. 05:20

Rajta van a tulajdoni lapon.