Felmondási idő letöltésére kötelezés

efi99 # 2025.07.28. 17:59

Nem mész be vagy iszol egy páleszt meló előtt/alatt, másnapra kirúgnak.

eulimen # 2025.07.28. 16:28

...ha azonban az okozza a tüneteket, hogy a munkáltató nem megfelelő egyéni védőeszközt biztosít, azt viszont nem az üzemorvos fogja megoldani.
Mert még az is előfordulhat, hogy a savas/lúgos/... vegyszertől mindenkinek kisebesedne a keze, ezért olyan védőeszközre (kesztyűre) lenne szükséged, ami teljesen ellenáll a vegyianyagnak.
Ezt a munkavédelmi megbízottnak / EHS osztálynak tudnád jelezni.

eulimen # 2025.07.28. 15:35

Jeleztem a HR.en, a problémát.
üzemorvos látott már? Ha az üzemorvos alkalmatlannak minősítene, akkor attól a naptól kezdve a munkáltatód nem foglalkoztathatna a munkakörödben. Ha ekkor, ebben a helyzetben sem tudnak más munkakört felajánlani, akkor a munkáltató a Mt. 66.§ (2) alapján a munkvállaló képsségével összefüggő okból, rendes felmondással szüntetné meg a munkaviszonyodat.
Jelentkezz az üzemorvosnál (a munkahelyen szokásos eljárási rend szerint (HR/felettes/közvetlen üzemorvos/...) soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálatra. Természetesen úgy, hogy a friss tüneteket akkor ott tudod magadon produkálni, ami adott esetben azzal jár, hogy ahhoz fel kell venned a munkát.

Már arra is gondoltam, hogy egyszerűen nem megyek be és inkább rúgjanak ki.
Ha nincs anyagi veszítenivalód, ez is egy opció.

BP92 # 2025.07.28. 15:14

Sziasztok!
A munkahelyemen sajnos allergiás lettem egy vegyianyagra. Jeleztem a HR.en, a problémát. Nem tudnak biztosítani képzettségemnek megfelelő munkát, ahol nem érintkezek az anyaggal. Fel szerettem volna mondani, és jelentkezem több helyre ahol semmilyen egészségügyi veszély nem állna fent. Az egyiken szinte azonnal kezdhetnék is. A munkáltatóm ragaszkodik 2 hónap felmondási idő ledolgozásához. Én viszont világossá tettem, hogy nem tudok így ott dolgozni (sebesre marja ki az anyag a kezem, a védőkesztyű pedig átnedvesedik egy idő után). Mit tehetek? Jelenleg táppénzen vagyok. Már arra is gondoltam, hogy egyszerűen nem megyek be és inkább rúgjanak ki. Nem kockáztatom az egészségem még 2 hónapig...