Leépítés

efi99 # 2025.07.25. 10:54

Micsoda egyetértésben megy itt a kommentelés: lehet, hogy csak én maradtam le valamiről, de ez manapság úgy van az MT-ben, hogy a munkáltató azt mondja a munkavállalónak, hogy nézzen körül a többi emeleten, kopogjon be mindenhova, hogy hol van valami dolgozni való? Én még ott leragadtam, hogy a munkáltató dolga feladatot adni a munkavállalónak és ha nem tud, akkor az az ő sara, így járt.
Úgyhogy szerintem ülj nyugodtan a fenekeden, passziánszozz távmunkában, a fizetésnek ugyanúgy jönnie kell. Ha ez meg nincs ínyére a munkáltatónak, oldja meg ő a problémát.

eulimen # 2025.07.25. 05:21

én meg elutasítom őket, akkor mi van. Elég indok ez a rendkívüli felmondáshoz?
Szerintem igen. Hiszen a munkáltató foglalkoztatna (ugyanabban a munkakörben, de más "projektben"), de te megtagadod a munkát.
Ehhez képest kicsit más a felállás, ha arról megy a tárgyalás, hogy mi lenne az új munkaköröd, és azt, az arra irányuló munkaszerződés-módosítást nem fogadnád el.

hogy vissza kell fizetnem x havi fizetésemet.
Ha tanulmányi szerződéssel (nem munkaszerződés!) vállaltad a képzés munkáltatói átvállalásáért cserébe a munkaviszony bizonyos ideig történő fenntartását, és ez neked felróható okból előbb véget ér, akkor előfordulhat, hogy a tandíj időarányos részét követelni fogja a munkáltató.

a munkaszerződésemben 30 napos felmondási idő van, viszont a Mt. 15 év után 60 napot ír.
A Mt.-ben a kógens szabályok minden fejezet végén, az "eltérő megállapodások"-nál vannak felsorolva. A 15 év munkaviszony után +30 napnyi felmondási idő az alapértelmezett szabály, de a felek ettől lefelé és felfelé is eltérhetnek (a törvényben meghatározott keretek között). Még az alapértelmezett 30 napos felmondási idő sem kógens. Ha tehát a munkaszerződésedben konkrétan 30 nap van, a szolgálati időtől függetlenül, akkor 30 nap. Ha a Mt.-ben foglalt szabályra hivatkozik, és csak hivatkozza onnan a 30 napot, akkor meg a Mt. alapértelmezett szabálya az irányadó, és 30+30 nap.

amikor a munkaszerződés megkötésre került, akkor még a régi Mt. volt hatályban.
No és? Lásd az átmeneti szabályokról szóló 2012. évi LXXXVI. törvényt.
15 év alatt minden bizonnyal párszor módosult a munkaszerződésed. Az új Mt. hatályba lépése óta sosem kaptál egységes szerkezetbe foglalt szerződést?

drbjozsef # 2025.07.24. 21:20

Amennyire én tudom, a rendszer úgy néz ki, hogy meg fognak kínálni más pozíciókkal, amiket nem kötelező elfogadnom.

A munkakör megváltoztatása csak közös megegyezéssel lehetséges - ennek elutasítása miatt elvileg nem mondhatnak fel azonnalival.
Ha a munkakörödben akarnak foglalkoztatni, akkor abba viszont nem kell a beleegyezésed, arra most is szerződés alatt állsz, ha elutasítod, az a munkavégzés megtagadásának számít, és azonnalival felmondhatnak.

Ezek mellett az Mt. 53.§ szerint naptári évben legfeljebb 44 munkanapot ideiglenesen más munkakörben is foglalkoztathat a munkáltatód.

Tamaska # 2025.07.24. 20:54

Amennyire én tudom, a rendszer úgy néz ki, hogy meg fognak kínálni más pozíciókkal, amiket nem kötelező elfogadnom. Kérdés, hogy ha a következő, mondjuk egy hónapban részt veszek 3 ilyen belsős állásinterjún és azokon leokéznak, én meg elutasítom őket, akkor mi van. Elég indok ez a rendkívüli felmondáshoz? Merthogy azzal, hogy elutasítom, nem szegek meg semmit.

Ha az azonnali hatályú felmondás a legrosszabb, ami történhet, az részemről teljesen oké. Én inkább az ilyen kártérítési dolgoktól tartottam, hogy vissza kell fizetnem x havi fizetésemet. Viszont egy kérdés a jogászoknak: a munkaszerződésemben 30 napos felmondási idő van, viszont a Mt. 15 év után 60 napot ír. Ez kógens szabály? Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy amikor a munkaszerződés megkötésre került, akkor még a régi Mt. volt hatályban. Szóval a kérdés: ha kizárjuk a rendkívüli felmondás esetét (t.f.h. a munkáltatóm akármilyen okból, de nem fogja azonnali hatállyal megszüntetni a munkaviszonyomat), akkor 30 vagy 60 nap a felmondási időm?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.24. 20:03

Meg fogsz lepődni. Ha úgy látják jónak, akkor felmondanak neked.

Azt szeretné. Csak aztán nehogy azonnali hatályú legyen.

eulimen # 2025.07.24. 18:52

az a munkavállaló, aki nem végzi el a munkáltató által adott feladatokat, igen könnyen (és gyorsan) a kapun kívül találja magát.
Se végkielégítés, se felmondási idő, csak az azonnali hatályú munkáltatói felmondás.
Ha neked most az a harci feladatod, hogy találd meg, hol lehetsz a cégen belül hasznos, akkor ha ezt elhumákolod, szabotálod a munkát, és akkor jöhet a Mt. 78. szakasz (1) b).
Biztos ennek is utánaolvastál már, mit jelent.
Ez az "így".
Vagy elkezdenek kiszorítani a komfortzónádból: idióta főnök, zavaros feladatok, teljesíthetetlen határidők. Ha megtörsz, felmondasz.
Ez az "úgy".
Persze kibújt a szög a zsákból: már tudni véled, hogy kevesebb homeoffice-szal jár új projekt, tehát nem tetszik.
Bocsika, de a homeoffice nem valamiféle kivívott jog, hanem a munkavégzésnek egyoldalúan a munkáltató által meghatározott formája.

drbjozsef # 2025.07.24. 18:51

Mit tehet a cég (törvényes keretek között), ha erre én azt mondom, hogy én nem akarok más munka után nézni, ha úgy látják jónak, mondják fel a munkaviszonyomat?
Meg fogsz lepődni. Ha úgy látják jónak, akkor felmondanak neked. Az egy teljesen törvényes lépés.

Mi ebben az esetben a számomra legkedvezőtlenebb lehetséges jogkövetkezmény?
Megszűnik a munkaviszonyod.

Tamaska # 2025.07.24. 17:44

@eulimen:

"Ugye tudod, mi lesz ennek a hiperpasszív magatartásnak a következménye?" Nem. Mi?

Dakota megfigyelés: Ok. Az így, meg az úgy bővebben?

@Kovács_Béla_Sándor:

Munkakör: A. Helyettesíts be egy tetszőleges létező munkakört. Lehet, hogy én voltam túl felületes a Mt. átpörgetésekor, de én nem láttam benne konkrét munkaköri megnevezéseket. Szóval, miért lényeges információ ez?

Munkavégzés helye: egy budapesti telephely. Kb. 10 éve van lehetőség távmunkában dolgozni heti n napot, ahol n >= 2 és <= 5. 2 nappal indult, aztán sokáig 5 nap volt, utóbbi időben elvileg megint be kéne járni heti egyszer, de nem járok be (nem is lenne értelme, mert mindenki akivel együtt kell(ett) dolgoznom valamilyen távoli vagy kevésbé távoli országban végzi a munkáját).

B munkakör: még nem ismert. Ezzel kapcsolatban valószínűleg lesz majd kérdésem várhatóan néhány héten belül, amikor majd ismert lesz.

B munkakör munkavégzési helye: minden bizonnyal ugyanaz a budapesti telephely, heti p nap távmunkával, ahol jó eséllyel p < n. A távmunka munkaszerződés módosítás után lett bevezetve, és emlékeim szerint a munkáltató egyoldalúan bármikor visszavonhatja, bár ha az új projekten se lesz senkihez bemenni az irodába, akkor szerintem továbbra sem fognak foglalkozni vele, hányszor járok be.

Megjegyzés a hitetlenkedéséhez: minden úgy igaz, ahogy leírtam. Olyat, hogy "fizet a semmiért" én biztos, hogy nem mondtam. Keressek munkát a belső munkaerőpiacon, felmondást nem kaptam, jövő hónap elején ki fog derülni, hogy fizetést kapok-e, de nem látom okát, hogy miért ne kapnék.

Továbbra is várom az 1-es kérdésemre a választ tőled is, eulimentől is vagy bárkitől. Köszönöm az eddigi válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.24. 16:27

Még mindig nem jó a tényállás, és így a kérdések sem igazán.

Akkor majd én kérdezek.

• Mi a munkaköröd a szerződésed szerint? (Én olyan munkakört, hogy A, nem ismerek.)
  • Hol van a munkavégzés helye a szerződésed szerint?
  • Mi az a munkakör, amelyben a munkáltató most foglalkoztatni akar? (Olyan munkakört sem ismerek, hogy B.)
  • Hol van a munkavégzési hely, ahol a munkáltatód most foglalkoztatni akar?

(Azt, hogy azt mondta a munkáltató, hogy keress valami munkát - és ő addig fizet a semmiért - őszintén szólva nem nagyon hiszem.)

eulimen # 2025.07.24. 16:20

Csak jó lenne, ha ők mondanának fel és nem nekem kéne.
nem kívánom elenni KBS kenyerét, de ezek olyan magas labdák, amiket még nekem, a nemjogásznak is illik lecsapnia...
Hát hiszen megkaptad a munkáltatói utasítást, hogy mit csinálj a munkabéredért! Keress új melót cégen belül!
Még nem álltál neki keresni, tárgyalni?
Figyu, ez pont olyan, mint amikor a gyári melósnak azt mondják, hogy álljon be a másik szalagra, és csinálja a munkaállomás szerinti feladatot. Á de neki ehhez nincs kedve, inkább csak sétálgat a szalag mellett, munkaidőben, és arról ábrándozik, hogy bárcsak visszakerülhetne a 2-es sorra, de azt most bontják a karbantartók, viszik Kínába...
Ugye tudod, mi lesz ennek a hiperpasszív magatartásnak a következménye?

én nem akarok más munka után nézni, ha úgy látják jónak, mondják fel a munkaviszonyomat?
Többen mondjuk ugyanazt, de még mindig nem érted meg.
Te nem a projekttel kötöttél munkaszerződést, hanem a munkáltatóddal.
A munkáltatónak az a szerződéses kötelezettsége, hogy munkát adjon neked. Ennek a tényállás alapján maradéktalanul eleget tesz most is, és ha találsz új projektet, azután is.
Neked meg az a dolgod, hogy a munkáltató által rád bízott feladatokat elvégezd. Most az, hogy találj új projektet, azután pedig az, hogy dolgozz benne.
Itt egyedül te vagy a bot a küllők közt...

A munkakör a munkaszerződés része. Azt nem lehet egyoldalúan módosítani, csak közös megegyezéssel. Aki viszont nem fogadja el az új, felkínált munkakört, attól így vagy úgy, előbb vagy utóbb mindig megválik a munkaáltató, ez régi népi dakota megfigyelés...

Tamaska # 2025.07.24. 15:48

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

@Kovács_Béla_Sándor:

Tényállás: valamivel több, mint 15 éve lettem munkavállaló a cég egyik szervezeti egységénél. Nemrégiben felettesem jelezte, hogy ennél a szervezeti egységnél már nincs szükség a munkámra, és jelenleg nem is dolgozom, de a fizetésemet kapom és felmondani sem mondtak fel (én sem mondtam fel). Felettesem azt az utasítást adta, hogy kezdjek el aktívan keresni egy olyan szervezeti egységet a cégen belül, ahol szükség van munkaerőre. Ennek mikéntjére van egy belső szabályzat.

Kérdéseim:

1. Mit tehet a cég (törvényes keretek között), ha erre én azt mondom, hogy én nem akarok más munka után nézni, ha úgy látják jónak, mondják fel a munkaviszonyomat? Mi ebben az esetben a számomra legkedvezőtlenebb lehetséges jogkövetkezmény?
  2. Ha eddig "A" munkakörben dolgoztam és azt az utasítást kapom, hogy kezdjek el "B" munkakörben dolgozni (tehát nemcsak más szervezeti egységnél, hanem más munkakörben is), anélkül hogy lőtte közös megegyezéssel módosítanánk a munkaszerződést, akkor milyen következő lépést lát célszerűnek?

@eulimen:

Nem "puffogok" se a folyóson se máshol. Nincs bennem harag. Próbálom átgondolni a lehetőségeimet és aztán egy döntést hozni. Az egyébként jó kérdés, hogy az új projekt, amit elém raknak jogi szempontból jelenteni fog-e munkakör módosítást vagy nem. Mivel viszont valószínűtlennek látom, hogy olyan projektet tudnának elém tenni, aminél ne találnék jobbat más cégeknél, ezért valószínűleg nem sokáig leszek a cég alkalmazottja. Csak jó lenne, ha ők mondanának fel és nem nekem kéne. Ez minden.

Majordomus # 2025.07.24. 14:48

Itt sajnos nem a ketrec rázza a majmot.
Nem szivességet teszel hogy dolgozol.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.24. 13:30

"Projekt, HR..." Nem tudom, tudod-e, hogy ezeket a kifejezéseket a Munka törvénykönyve nem használja, nem ismeri. Sőt, a munkajog se. El tudod mondani a tényállást ezek nélkül? Magyarul?

eulimen # 2025.07.24. 13:16

én nem akarok másik munkakört
munkakör =/= projekt, bármit is jelentsen ez utóbbi.
Ha másik projektet választanál, a munkaköröd attól nem fog változni, ha jól értem a tényállást.

A régi projekten akarok maradni,
Fordítva tetszik ülni a döglött lovon. Ha a munkáltató úgy látja, hogy a régi projekt nem hoz annyi pénzt, nem ad annyi melót, hogy eltartsa a korábbi állományt, akkor te cigánykereket is hányhatsz a HR vezető előtt, attól még a projekt pénzügyi mutatói egy jottányit sem lesznek jobbak.

Nekem úgy tűnik, hogy arra játszanak,” vs. „Mi történik, ha azt mondom a HR-esnek,
Nekem meg úgy tűnik, hogy eddig sem a HR-en, sem a vezetődnél nem érdeklődtél még, hogy ennek mi a reális esélye.
Nosza, kérdezd meg!
Akár hiszed, akár nem, az a munkáltatónak sem jó, hogy hetekig bujkálsz a "naaa, találtál új projektet?" kérdés elől, egy asszertív elutasító válasszal lehet, hogy a te életed is könnyebb lesz.

El tudják érni törvényes úton, hogy megússzák a munkáltatói felmondást és az azzal járó jogkövetkezményeket?
Igen. Például meggyőzéssel, kifárasztással, megtévesztéssel esetleg fenyegetőzéssel rábírnak a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére.
Vagy amíg magadban puffogsz és durrogsz a folyosón, kiprovokálják, hogy ilyen-olyan fegyelmi vétséget találjanak nálad, ami a céges szabályzat szerint alkalmas lehet a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetésére.

Tamaska # 2025.07.24. 10:50

Kedves Fórumozók!

Több, mint 15 éve kerültem a céghez, ahol jelenleg is alkalmazásban állok. Leépítés miatt lekerültem a projektemről, de nem mondtak fel. Így most átmenetileg egy központi költséghelyen vagyok és a HR azt akarja, hogy aktívan kezdjek el magamnak másik projektet keresni cégen belül. A probléma az, hogy én nem akarok másik projektre menni. A régi projekten akarok maradni, vagy ha ezt a cég nem akarja, akkor tegyenek le elém egy munkáltatói felmondást.

Nekem úgy tűnik, hogy arra játszanak, hogy én mondjak fel, vagy hogy "közös megegyezéssel" szűnjön meg a munkaköröm, hogy megússzák a 2 hónapos felmondási időt, plusz a 4 hónapos végkielégítést, amit fizetniük kell.

Kérdésem, hogy mit csináljak? El tudják érni törvényes úton, hogy megússzák a munkáltatói felmondást és az azzal járó jogkövetkezményeket? Mi történik, ha azt mondom a HR-esnek, hogy én nem akarok másik munkakört hanem a régit akarom (merthogy arra lettem felvéve), vagy ha már nem kellek, akkor mondjanak fel?

Bármilyen tanácsot szívesen fogadok!