E.ON tartozás öröklése

Majordomus # 2025.07.28. 17:52

Fizesd be és felejtsd el a sztorit.

balazs8921 # 2025.07.28. 15:29

Jól el van b*szva ez is. És ha valaki elfogadja az örökséget úgy, hogy nincs tudomása egy tartozásról, akkor mi van? Miért engedik azt, hogy a hagyatéki tárgyalás után korlátlan ideig nyújtson be valaki követelést? Én adnék az ilyenre max 30 napot, aztán kész, ha addig nem jelezte, akkor már ne is jelezze. Bezzeg ha én 15 napon belül nem fellebbezek, akkor esélyem sincs többet...
Voltam az MVM-nél, természetesen nem tudtak mondani semmit, mert hogy náluk nincsenek ilyen adatok. Az ügyintéző is csak rázta a fejét, hogy ő még ilyet nem látott, hogy ennyi idő után hadakozni egy lejárt villanyszámla miatt..
Írtam az E.ON-nak e-papíron, nincs válasz. Írtam a végrehajtónak e-papíron, nincs válasz.

"Főszabály szerint a saját vagyonoddal csak kivételes esetben felelsz, szóval kár nem fog érni."

Én ezt értem, de ha be akarnak hajtani rajtam (rajtunk) 97 ezer forintot, akkor gyakorlatilag kár fog érni.
Egyébként többek közt arról sem kaptunk tájékoztatást, hogy ez a 97 ezer forint a 2011-es szerint állapot-e (szerintem igen), vagy ennyi a jelenleg követelt összeg. Az ügyintéző azt mondta, hogy szerinte ez ilyen tizenpár ezer forintos számlából ered, szerintem viszont 2011-ben volt 97 ezer forint.

Amúgy a ház egy 2021-es tulajdoni lapján látszik egy 2017-ben bejegyzett E.ON végrehajtási jog. Ez lehet, hogy ugyanaz, mint a 2011-es csak más vh számon? Merthogy apám megörökölte nagyanyámtól. Egyébként ez ki lett fizetve.

Azt sem értem egyébként, hogy sikerült megörökölnie apámnak a házat és a vele a közműveket, majd hogyan sikerült eladnunk 2021-ben a házat és átíratni a közműveket az új tulajdonosra úgy, hogy volt fennálló E.ON tartozás? Kiküldenek egy ilyen levelet mindenféle tájékoztatás nélkül, hogy fizessek be 97 ezer forintot...

drbjozsef # 2025.07.27. 14:36

balazs8921,

Jogutódja vagy az elhunytnak, az örökséged erejéig felelned kell a tartozásaiért is, akkor is, ha azok a hagyatékba nem kerültek be.
Főszabály szerint a saját vagyonoddal csak kivételes esetben felelsz, szóval kár nem fog érni.

A kérdéseid a most már folyó végrehajtás tekintetében teljesen irrelevánsak. Előtte lehettek volna, de már nem számítanak. Ilyen dolog a végrehajtás.

Hogy te mit érzel jogosnak, az pedig a végrehajtás szempontjából még annyit se számít.

Azt az aktát és a dátumokat nézd át alaposan, az az egyetlen lehetőséged. Más nincs.

balazs8921 # 2025.07.27. 12:56

Miért lennének lényegtelenek? Pont azt jelzik, hogy az E.ON-t egyáltalán nem érdekelte éveken keresztül a követelés.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.27. 12:08

Rossz vagy lényegtelen kérdések ezek. Dixi.

balazs8921 # 2025.07.27. 12:00

Akkor megyek tovább, magasabb szintre viszem az ügyet...

A furcsaság az ügyben az, hogy

1. apám hogyan örökölte meg nagyanyámtól a házat, ha már akkor is megvolt ez az E.ON tartozás?
  2. az E.ON miért nem jelezte a követelést akár akkor, amikor apám nevére átkerült a a ház, akár akkor, amikor mi továbbadtuk az új tulajdonosnak? 2021 szeptemberében lett eladva a ház.
  3. a ház tulajdoni lapjára miért nem lett bejegyezve a követelés? Az összes többi végrehajtás felkerült rá, ez miért nem?
Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.27. 11:12

Majd behajtják rajtad. Még csak új végrehajtást sem kell indítani, már folyik.

balazs8921 # 2025.07.27. 09:25

Legkorábban holnap kapok választ, azt majd megírom.

A választól függetlenül abszolút nem tartom jogosnak, hogy olyan tartozást akarnak rám verni, amihez gyakorlatilag semmi közöm. Nem én halmoztam fel azt a közüzemi számlát, még csak nem is jártam abban a házban 2004 és 2021 között. Az ügyben egyetlen levelet sem kaptunk ez idáig, amikor az új tulajdonos vette a házat, akkor sem szólt az E.ON, és persze a hagyatéki tárgyaláson sem jelezték a követelési igényüket. Úgyhogy innentől fogva teljesen irreleváns, hogy mi szerepel a dokumentumlistában, én ezt a tartozást NEM fogom kifizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.27. 07:14

Kikértem a dokumentumokat ma a végrehajtótól.
No, és mit látsz benne? Van két szomszédos cselekmény, amelyek között több, mint öt év telt el?

balazs8921 # 2025.07.26. 19:09

Kikértem a dokumentumokat ma a végrehajtótól. Azt tudom, hogy mi, örökösök soha egyetlen levelet sem kaptunk ezügyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.26. 15:36

Ha elévült, akkor kérni kell a végrehajtót, hogy folytassa el a Vht. 41. § szerinti eljárást, és ha annak eredményeképpen nem fejeződik be a végrehajtás, akkor pert lehet indítani a megszüntetés iránt.

De előbb tudni kellene, hogy elévült-e. Kérdezd meg a végrehajtót, mikor, milyen végrejhajtási cselekmények történtek.

balazs8921 # 2025.07.26. 15:05

Ha esetleg elévült a végrehajtás.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.26. 12:03

Miért ne kéne kifizetni?

balazs8921 # 2025.07.26. 09:32

Kiegészítés: amiről szó van, az egy végzés, a végrehajtótól jött, de a Soproni Járásbíróság hozta meg.
Mi erről a tartozásról nem tudtunk semmit, most kaptunk róla először értesítést.

balazs8921 # 2025.07.26. 06:27

Sziasztok!

Nagyanyám elhunyt 2011-ben, apám pedig 2020-ban. Ők egy házban éltek, amit nagyanyám halála utána apám, apám halála után pedig én, bátyám, és édesanyám örököltünk. Emellett örököltünk még egy halom adósságot is.

A hagyatéki tárgyalás megtörtént 2021-ben, a hagyatéki leltárban szerepelt az ingatlan, és az összes adósság. Ezeket az adósságokat mi kifizettük, a házat pedig eladtuk, természetesen az összes közmű át lett íratva az új tulajdonosra.

Erre tegnap kaptam egy levelet, miszerint nagyanyám közel 100 ezer forintos E.ON (most már MVM) adósságot hagyott apámra, de mivel apám meghalt, ezért hármunkra, mint örökösökre szállt át az adósság. A kérdés az, hogy jogilag mit lépjünk, hogy ne kelljen kifizetni ezt az adósságot?

Apám hagyatéki leltárában nem szerepelt ez az adósság. Mi erről nem is tudtunk egészen a tegnapi napig. Amikor az új tulajdonosra át lett írva a villany, akkor sem jelezték...

Köszönöm a válaszokat.