Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


MOKK fizetési meghagyás

gerbera317 # e-mail 2016.08.10. 11:39

Egy közös képviselő nem lehet "pénzéhes". A lakónak az a dolga, hogy megfizesse a háznak a közös költséget, ha helyiséget bérel, a bérleti díjat, meg az olyan díjakat, amit a ház szed és fizet ki a szolgáltatóknak. A kk ezért fizetést kap a háztól, és punktum. "Pénzéhes" legfeljebb akkor lehet a kk, ha az előbbieken túl külön pénzeket is követel a lakóktól, csakhoz azzal meg többévi letöltendőt kockáztat, így kicsi a valószínűsége, hogy igaz legyen ez a "pénzéhesség". Nem kell tehát meséket szövögetni. Fizetni kell, amit kell, és élni boldogan, tehermentesen.

ntamas # e-mail 2016.08.10. 11:27

Nem tudom én csak kérdeztem, mert nagyon pénzéhes a közös képviselőnk, sok a panasz rá a házban, el is szeretnék mozdítani innen a lakók egy része.
De akkor így valamennyire megnyugodtam, köszönöm.
Ne haragudj, hogy nem nyűgöztelek le téged, de mivel még nem voltam ilyen helyzetben, ezért kérdeztem rá itt a fórumon, hogy ilyen esetekben mi a teendő.
Én csak kb. olyasmi szöveget vártam volna a közjegyzőtől, hogy ezt a feltüntetett összeget az alábbi számlaszámra fizessem be, vagy személyesen a közös képviselőnek teljesítsem.

Engem viszont lenyűgözött a válaszod, mert azt hiszem most már mindent értek, köszönöm még egyszer neked! ;-)

gerbera317 # e-mail 2016.08.10. 11:17

Ntamas, ne akasszá' ki, lécci!

Miért nyúlna le a közös képviselő (kk) bármit is? A fizetési meghagyást nem ő intézte, hanem ügyvédre bízta, akit ki is fizetett. Ugyanígy a közjegyzőt is kifizette. Így tehát ezt az (előlegezett) ügyvédi költséget, az előlegezett közjegyzői díjat, a számított késedelmi kamatot és az érvényesített közös költséget is a háznak, konkrétan a kk-nak kell megfizetned. Ő pedig az így beszedett pénzt nem "lenyúlja", hanem jóváírja az ügyvédnek kifizetett díjra, a közjegyzőnek megfizetett díjra, a közös költségre, a késedelmi kamatot pedig a jóég tudja mire, de valószínűleg annak is megvan a könyvelésben a helye.
És megismétlem: Ha valami nem érthető, az egyáltalán nem biztos, hogy nem közérthető. És tudd meg, továbbra sem nyűgöztél le.

ntamas # e-mail 2016.08.10. 11:00

gerbera317,

Köszönöm a hozzászólásodat!
Hát igen, lehet igazad van, dehát nem mindenki jártas az ilyen dolgokban, így pl. én sem.
De ha a közjegyző nem képes normálisan, közérthetően leírni, hogy mi a teendő, akkor én mint laikus a témában ezt honnan tudjam?!

Igen elmaradt közös költségről van szó.
Csak azt nem értem még, hogy ezt az ügyvédi díjat a közjegyző kapja majd meg, vagy mivel a közös képviselőnek adom fel, akkor lehet, hogy ő nyúlja le majd ezt a pénzt is?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.10. 10:59

A közjegyzőnek nem lehet bélyegben fizetni. Ugyanúgy tudsz teljesíteni, mint a fizetési meghagyásnál tetted.

www.kbs-ugyved.hu

wpferi # e-mail 2016.08.10. 10:24

Magam intéztem az fmh-át, jogerős lett, a végrehajtási lapot kitöltöttem, de most látom, hogy még 1 % illetéket is le kell rónom. Bocs, de primitív kérdés, a 6 példány közül az egyikre rá kell nyálazzam, vagy a kísérőlevélre ragasszam?Nem nagy öröm, mert egyre inkább úgy tűnik, kidobott pénz, esélytelen lesz a vh.
De már be kell fejezzem. Köszi előre is

gerbera317 # e-mail 2016.08.10. 09:40

Szerintem a fizetési meghagyás (fmh) szövegezése nagyon is közérthető. Az csak egy dolog, hogy a kérdező számára nem érthető. (OFF: érthető =/= közérthető ON)

Ntamas! Ha az fmh-n a jogosultnál fel van tüntetve a bankszámlája, oda kell teljesíteni. Ha nincs, akkor a postai címére, de előtte nem árt vele egyeztetni erről, nehogy úgy járj, hogy a posta "nem kereste"-vel hozza vissza a pénzt. Megjegyzem, ha ez közös költség, akkor ugyanoda kell megfizetni, ahová a közös költséget egyébként is fizetned kell(ene), talán személyesen a közös képviseleten. OFF Mit mondjak, nem nyűgöztél le a kérdéseiddel... ON
Arra ügyelj, hogy ne csak a tőkét, hanem a teljes követelést (tőke + teljesítés napjáig felszámított kamat + költségek) fizesd meg!

ntamas # e-mail 2016.08.09. 20:31

Hát ez elég szomorú akkor.

Én dolgoztam egy időben ingatlan nyílvántartási ügykezelőként, ott mindig normálisan meg voltak fogalmazva a levelek az ügyfelek részére, hogy mit kell tenniük...

katonag #   2016.08.09. 20:06

Azért nem fogalmaz érthetően, mert nem olvasta (meg úgy általában a jogászok, tisztelet a kivételnek) ezt: http://kozerthetofogalmazas.hu/
Klasszikusan megfélemlítésre használják az érthetetlen fogalmazást.

Persze amikor ő nem érti az orvost vagy éppen egy szakembert, akkor biztos puffog, hogy miért nem bírnak ezek értelmesen fogalmazni.

ntamas # e-mail 2016.08.09. 19:38

Köszönöm a te válaszod is ObudaFan!

Nem vitatom a követelést, csak azt nem értem továbbra sem, hogy a közjegyző miért nem írta le a levélben közérthetőbben a dolgokat.
Semmi irányvonalat nem adott meg, hogy mégis hol induljak el, magamtól találjam ki, hogy megy ez az egész?!
Nagyon úgy néz ki...

Még jó, hogy ti segítettetek, köszönöm nektek még egyszer!

ObudaFan # e-mail 2016.08.09. 18:31

A közjegyző valóban nem a közelemben lakik, de az sincs leírva a levélben, hogy kinek fizessem meg az eljárási költséget és milyen módon? Csekken, postán?

Ha nem vitatod a követelést, akkor vedd fel a kapcsolatot a jogosulttal és kérdezd meg tőle, hogyan teljesíts. Ha vitatod, akkor pedig ne fizesd ki, hanem küld a közjegyzőnek ellentmondást. Akkor perré alakul az ügy és majd a bíróság eldönti, hogy ki kell-e fizetni, vagy sem.

Azt írják, hogy az üggyel kapcsolatos valamennyi beadványomat az eljáró közjegyző postacímére küldjem meg. Nincsenek is beadványaim, akkor mit küldjek el neki?

Ha nincsenek, akkor azt ne küldj. De ha esetleg vitatod a követelést, akkor legkésőbb a bíróság felé csak alá kell valamivel támasztani, hogy mire alapozva vitatod.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ntamas # e-mail 2016.08.09. 17:05

Mármint természetesen a közjegyző miért nem írta le közérthetően a nekem küldött levelében, hogy mit kell tennem, nem ti. :)

ntamas # e-mail 2016.08.09. 16:29

Köszönöm a válaszaitokat, bár így most már még bonyolultabb számomra ez az egész. :)

A közjegyző valóban nem a közelemben lakik, de az sincs leírva a levélben, hogy kinek fizessem meg az eljárási költséget és milyen módon? Csekken, postán?
Azt írják, hogy az üggyel kapcsolatos valamennyi beadványomat az eljáró közjegyző postacímére küldjem meg. Nincsenek is beadványaim, akkor mit küldjek el neki?

Miért nem írják le közérthetően, hogy ezt és ezt kell tennem?
Nem mindenki jártas az ilyen jogi dolgokban.

Egyjogász #   2016.08.09. 16:23

"esetben sem olyan jó beszélgetőpartner egy közjegyző."

Miből gondolod? Lehet, hogy mindketten nagy pecások és jól elbeszélgetnek róla.:)

ius latratus # e-mail 2016.08.09. 16:13

2 percig írtam, már meg is előztél.
:)

ius latratus # e-mail 2016.08.09. 16:12

És bár azt írják, hogy postán küldjem el nekik a témába vágó papírokat, én mégis azt kérdezem, hogy nem jobb ilyen dolgot személyesen intézni?

Ilyet biztosan nem tartalmaz a meghagyás.

Ha elmegyek ehhez a közjegyzőhöz, akkor személyesen is meg tudom vele beszélni ezeket a dolgokat?

Kihez? Még az sem biztos, hogy a lakóhelyedhez olyan közel van, de tegyük fel, hogy ott van a szomszédban: Na, még ebben az esetben sem olyan jó beszélgetőpartner egy közjegyző.

Ezt a +20 ezer ft eljárási költséget amúgy akkor is meg kell fizetnem, ha egy összegben befizetném most azonnal az elmaradt 32 ezer ft tartozást?

Igen.

Ezt az ellentmondást se nagyon értem, hiszen én elismerem a tartozást, és szeretném is kiegyenlíteni. Vagy ezt mindenképp meg kell tennem, ha jól értem, hogy ne legyen bírósági per belőle?

Ellenkezőleg.

Sherlock # e-mail 2016.08.09. 16:10

Nem ezt írják. Azt írják, hogy ha vitatod a követelést, akkor milyen módon tudod ezt megtenni. Semmit nem tudsz intézni személyesen, ezt papíron kell. Az eljárási költséget is ki kell fizetned, az ellentmondással csak a költségeidet növeled.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

ntamas # e-mail 2016.08.09. 16:01

Tisztelt Szakértők!

A napokban fizetési meghagyást kaptam a MOKK-tól 32 ezer ft-os be nem fizetett közös költség miatt. Ezenkívül feltüntettek még a levélben + 20 ezer ft eljárási költséget is /ügyvédi és ügyviteli költség, valamint eljárási díj/.
És bár azt írják, hogy postán küldjem el nekik a témába vágó papírokat, én mégis azt kérdezem, hogy nem jobb ilyen dolgot személyesen intézni?
Ha elmegyek ehhez a közjegyzőhöz, akkor személyesen is meg tudom vele beszélni ezeket a dolgokat?

Ezt a +20 ezer ft eljárási költséget amúgy akkor is meg kell fizetnem, ha egy összegben befizetném most azonnal az elmaradt 32 ezer ft tartozást?
Ezt az ellentmondást se nagyon értem, hiszen én elismerem a tartozást, és szeretném is kiegyenlíteni. Vagy ezt mindenképp meg kell tennem, ha jól értem, hogy ne legyen bírósági per belőle?

Elnézést, ha kissé naívak a kérdéseim, de még nem voltam ilyen helyzetben sosem eddig.

Köszönöm, ha válaszolnak.

Burn Out # e-mail 2016.08.04. 10:12

:)))

ius latratus # e-mail 2016.08.04. 10:02

Off

Májusi hír, s pont az a Horváth Csaba a szerző, ki nem éppen a bankok oldalán álló újságíróként vált ismertté a Magyar Nemzet olvasói előtt.
Pár hónapja már nem vagyok naprakész a Magyar Nemzet cikkeit illetően, előfizetést váltottam, nem részletezem az okát. Horváth Csaba sem tudom, hohy mit keres még ott, de már ez nagyon off, úgyhogy be is fejezem.

On

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.04. 09:04

csepegtess már valami információ morzsát Kompromisszum!

Pl.: http://mno.hu/…tevo-1341924

Elkezdődött...

www.kbs-ugyved.hu

ius latratus # e-mail 2016.08.04. 07:00

Nekem van, Kompromisszum.
Deviza-alapú. Jelzáloghitel.
Kapok majd fmh-t? Segítesz?

Burn Out # e-mail 2016.08.03. 23:58

aham.... és hogyan? csepegtess már valami információ morzsát Kompromisszum!

geami # e-mail 2016.07.08. 21:22

Még annyit, h. 2010-ben volt az utolsó infóm erről az ügyről, akkor végrehajtói lapot kaptam. Próbáltam megegyezni a hitelező bankkal, de válaszra sem méltatott, pedig ügyvéd útján tettem ajánlatot fizetésre. Utána most, 2016-ban jött a levél, h. egyik kezes kifizette. Addig se felszólítás, se levonás, semmi. Nem is tudtam az ügyről semmit. Akkor, amikor 2010-ben megkaptam a végrehajtási lapot, akkor a földhivatalban a tulajdoni lapra széljegyzetben bejegyzésre került a fele részben tulajdonomban álló lakóházra a végrehajtási jog. De behajtani nem tudtak semmit, mivel terhelt a ház eltartási szerződéssel és haszonélvezettel. Kb. 4 hónapja kértem a végrehajtót (több, mint 5 év után), h. mivel tavaly augusztusban kifizette a kezes a hitelt, vegye le a végrehajtási jogot a tulajdonlapról. Eddig semmi se történt, csak ígéret arra, h. elküldték a papírokat a földhivatalba. Itt az elévülésre nem hivatkozhatok, ha esetleg per lesz? Az ügyvédnek küldött levelemben leírtam, h. mindenféle követelésemről lemondok a helytálló kezes javára (ügyvédi tanácsra), beleértve az üggyel kapcsolatos, már általam megfizetett ezzel az üggyel kapcsolatos korábbi ügyvédi képviselet díj későbbi visszaköveteléséről is.Valami konkrét tanács esetleg? Köszönöm.

geami # e-mail 2016.07.08. 21:11

Köszönöm. Voltam a hitelt nyújtó banknál, ott az Úr azt mondta, csak az eredeti adóstól követelheti a kezes. Egy ügyvéd, akivel beszéltem, szintén ezt mondta. Az ingatlan az egyik főadós nevén van, ő él benne. Miért nem lehet azt, h. a jótálló kezes az ingatlan tulajdonjogát kérje, és értékesítse? Az, aki felvette a hitelt, most egyéni vállalkozó. Nem lehet csak az adóstól kérni? Mi kéne tegyek? Ok, ellentmondok a fmh-nak. Utána mi lehet?