végrehajtási költség megelőlegezése

gerbera317 # 2014.12.10. 16:23

Szóval annyira azért nem rossz gondolat

Teljesen rossz gondolat. Az csak egy dolog, hogy másokat ezzel zavarba tudsz hozni. Én nem hebegnék, ha történetesen tőlem kérdeznék meg ugyanezt, és a kezem sem remeg, miközben ezt írom.

Megnyitogatnám, csak épp a végrehajtó dolga ezek felkutatása.

Igen, ha megfizetted a költségrészt.

Szóval ha megnyitogatom és kinyomtatom és elküldöm a végrehajtónak akkor rendelkezésre állnak függetlenül attól, hogy a végrehajtható okirat nem tartalmazza?

Csakhogy a 2 munkanap már eltelt, ráadásul megkaptad a költségfelhívást, ami kilátásba helyezi, mi történik, ha nem fizetsz költségrészt, és innentől ez számít, nem az, hogy te mit gondolsz erről. Egy dolgot tehetsz még: 15 ezer Ft kicsengetése mellett megtámadod a végrehajtó (vélt) mulasztását, aztán majd megtudod...

Nyilván oka van, hogy a mondat második fele is benne van a törvényben

Igen, oka van. Én történetesen értem is a jogalkotó szándékát, te meg csak érteni véled. Ez azért lényeges különbség ám.

peteka # 2014.12.10. 14:39

így kezdődik, de úgy folytatódik, hogy vagy ha az adatok rendelkezésre állnak. Megnyitogatnám, csak épp a végrehajtó dolga ezek felkutatása. Egyébként meg lehet nem értesz egyet vele, de attól még nem kell arrogáns kioktató suttyónak lenni. Felhívtam a kamarát, hogy mit gondolnak róla, csak hebegtek, hogy lehet, beszéltem a végrehajtóval ő is csak annyit tudott mondani, hogy most már mindegy, meg majd egyeztet más végrehajtókkal az ügyben. Szóval annyira azért nem rossz gondolat.Egyébként pont az a lényeg, hogy szerintem itt éppen nincs költségrész megfizetésnek helye előre. Szóval ha megnyitogatom és kinyomtatom és elküldöm a végrehajtónak akkor rendelkezésre állnak függetlenül attól, hogy a végrehajtható okirat nem tartalmazza? Nyilván oka van, hogy a mondat második fele is benne van a törvényben

gerbera317 # 2014.12.10. 14:14

A hivatkozott jogszabály így kezdődik: "Ha a végrehajtható okirat tartalmazza az adós pénzforgalmi számlájának adatait, ..." - Mit nem lehet ezen érteni?
Ha költségrész-fizetésnek van helye, annak megfizetéséig a végrehajtó egyetlen intézkedése, hogy felhívja erre a végrehajtást kérőt. Nincs helye weboldalak nyitogatásának. Ha pedig ennyire okos vagy, akkor miért nem te magad nyitogatod meg az általad ajánlott oldalakat, és tünteted fel a végrehajtási kérelmen az adós cég bankszámláit?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.10. 13:52

Ha ezt a végrehajtó betartja, akkor egyrészt veszíthetsz vagy egy hónapot, másrészt az adós értesül a végrehajtásról jóval azelőtt, hogy az ingatlanját, gépjárművét lefoglalták volna.

peteka # 2014.12.10. 13:34

végrehajtást kérő magánszemély egy kft ellen indított végrehajtási eljárást. A végrehajtó megküldte a jegyzőkönyvet vh kérőnek, hogy előlegezze meg a meghatározott összeget, hogy megkezdje a cselekmények foganatosítását.
A Vht 82/A § (7) szerint azonban, ha helye van a pénzforgalmi számlára vezetett végrehajtásnak és a pénzforgalmi számla adatai egyébként rendelkezésre állnak akkor végrehajtó 2 napon belül kiadja a hatósági végrehajtási megbízást és csak akkor kell összegeket előlegezni, ha ezeken a számlákon lévő összeg nem fedezi valamennyi költséget.

Álláspontom szerint ha az adós gazdasági társaság, akkor a cégkivonatából, amelyhez ingyen, mindenféle regisztráció nélkül bárki hozzáférhet interneten, könnyedén megállapíthatóak a számlaszámok és az azokat vezető hitelintézetek. Ezért ezek az adatok, ahogy a törvény említi, tekinthetőek úgy, hogy egyébként a végrehajtó rendelkezésére állnak, tehát nem kérhetné alapból a vh költség megelőlegezését, hanem csak akkor ha a cégkivonatban megjelenített számlákon lévő összeg nem fedezi a tartozást. Nyilván ezen adatok megismeréséhez nem kell a végrehajtónak semmiféle megkereséssel élnie senki felé, egyszerűen megnyit egy mindenki által elérhető oldalt, ez nem minősül szerintem végrehajtási cselekménynek, így nem is jogos, hogy ilyen esetben előleget kér a vh megkezdéséhez.

Jól gondolom így?