kérdéés vh ügyben

BataG # 2015.01.03. 23:03

Kösz.
Visszvégrehajtás esetében - kb. mint biztosítási intézkedésnél - tudomásom szerint a vhtó tehet (sőt tálán köteles is tenni) bizonyos intézkedéseket a követelés biztosítására, de vhtó nem teljesíthet kifizethetést adós részére (ha jól tudom) a jogerőig.
(Tekintve, hogy visszvh. talán viszonylagosan ritkának mondható, ugyanakkor elég egyértelmű feltételei vannak, gondolom atipikusnak számít a visszvh-t másodfokon teljesen megváltoztató döntés. Ennek tudom be, hogy az elsőfokú visszvh-t elrendelő döntést - fellebb. ellenére - szinte készpénznek veszik.)
Hogy a másodfokú végzés közlése vhtó felé kinek a feladata és mely jogszabhely alapján - valóban érdekel, én nem tudom.
Kérlek segítsetek.

gerbera317 # 2014.12.30. 11:28

Visszvh. vonatkozásában csak a ~kielégítési vh. blokkolt (tehát adósnak nem fizetik ki), de (!) a kvázi biztosítási intézkedés hatálya alá vétel foganatosítására nem terjed(t) ki a fellebb. halasztó hatálya. (tudomásom szerint)

Ezt megismételnéd emberi nyelven is? Nem hiszem, hogy rajtad kívül bárki is érteni ezt.

Ami a határozatok kézbesítését illeti:
A Vht. elég szájbarágósan írja elő, mely végrehajtói intézkedést ki(k)nek kell kézbesíttetni.
Ezzel szemben, a bíróság előtt keletkezett határozatok címzettjeit sem a Vht, sem a Pp., sem a Vüsz., sem a Büsz., sem a 4/2002 OIT szabályzat nem nevesíti. Gyakorlatilag a bíróra/titkárra van bízva, kit jelöl meg címzettként, és a lajstromiroda (mondjuk ki nyíltan: agyatlanul) csak ezeknek küldi meg az iratot (legfeljebb csak akkor kérdez vissza, ha nincs címzett megjelölve, minden egyéb esetben gondolkodás nélkül teszi a dolgát). Egyébként általános szabályként megfogalmazható, hogy a határozatot annak kell megküldeni, akinek a jogát vagy jogos érdekét valamilyen módon érinti a határozat, illetve akinek a részére kérelemhez nem kötött kötelezettséget ír elő (pl. végrehajtó).

Most akkor mi van ezzel a "kvázi biztosítási intézkedés"-sel? Az elsőfok úgy rendelte el a visszvégrehajtást, hogy az előzetesen végrehajtható? Vagy mi? Nem akarsz érthetőbben fogalmazni? A hozzászólásaid/kérdéseid inkább vallanak akadékoskodásra, mintsem letisztult gondolkodásra, márpedig ez nem jó ómen a jövőbeni pályafutásodra nézve.

BataG # 2014.12.29. 18:12

Kösz.
Visszvh. vonatkozásában csak a ~kielégítési vh. blokkolt (tehát adósnak nem fizetik ki), de (!) a kvázi biztosítási intézkedés hatálya alá vétel foganatosítására nem terjed(t) ki a fellebb. halasztó hatálya. (tudomásom szerint)
Jogszabhelyet - ami alapján vkinek gondolom a reszortjába tartozik a másodfokú végzés végrehajtó felé való tudatása - nem tudom, nem ismerem, s ezért kérdezem.
(Feltételezem, hogy Vht 9.§ alapján bejön valami általános Pp. szakasz - de ez csak feltételezés, és gondoltam valaki esetleg tudja pontosan, hogy mi alapján mi a szitu ilyenkor.)
Az érintett szerint felmerül, hogy az elsőfok a számára mérsékelten kedvező (másodfok szerinti tévedésére rávilágító) döntést nem véletlenül nem közli a végrehajtóval. Én ugyan tudom jól, hogy ez teljességgel kizárt, de zavar, hogy nem tudok jogszabhellyel indokoltan válaszolni, s ezért a kérdésem.
Kérlek segítsetek.
Köszönöm.
(Tehát másodfokú vh. végzés közlése a vhtóval kinek, s mely jogszabhely alapján a feladata?)

gerbera317 # 2014.12.28. 20:05

Amíg az elsőfokú ítélet nem jogerős, addig az nem végrehajtható. Értsd: elméletileg a végrehajtás folytatásának van helye, gyakorlatilag pedig nem történik végrehajtási cselekmény. Visszvégrehajtás sem.
A másodfok hatályon kívül helyezte a megszüntető és visszvégrehajtást elrendelő ítéletet. Joghatás: a végrehajtás folytatódik tovább, mintha misem történt volna, a visszvégrehajtás pedig felejtős.
És mindezt az elsőfokon eljárt bíróságtól tudja meg a végrehajtó. Mely jogszabály alapján? Szerinted? Egyébként nincs konkrétan leírva, hogy a végrehajtó hogyan szerez tudomást az ítéletről, de logikus, hogy nem a Klebelsberg fog odaszólni telefonon. Ha a bíróság elmulasztja az ítéletet megküldeni (néha előfordul), előbb-utóbb valaki (általában a vh-kérő) úgyis felszólal, és akkor a végrehajtó beszerzi az ítéletet.

BataG # 2014.12.28. 18:00

Vh. ügyben hozott másodfokú határozat érvényesítése, - megküldése, tudatása a végrehajtó részére - kinek a feladata ? Mi, mely jogszabhely alapján ?

(Elsőfok vh-t megszünteti, eltelik egy kis idő, visszvh., miegymás, ... és másodfok a vh.megszüntető végzést hatályos kívül helyezi. Röviden ez a szitu, amire kérdezek. Kérlek segítsetek. Köszönöm.)