A Szabadalmi Hivatal nem tud erről

A Magyar Szabadalmi Hivatal keddtől a “kisgazda” szót, mint kifejezést védjegyoltalom alá helyezte, ezért ezt a nevet a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párton kívül más nem használhatja – tájékoztat Torgyán József pártelnök az FKGP internetes oldalán.

Torgyán József úgy fogalmaz: “a Miniszterek Tanácsa ezentúl kénytelen pallérozottabb személyektől jogi tanácsot kérni és a Független Kisgazda Demokratikus Szövetség (FKDSZ) név helyett maroknyi csoportosulásuknak újabb nevet keresni.”

“A magunk részéről az Árulók Szövetsége névre teszünk javaslatot, mert ezzel politikai mozgalmuk lényegét tudják kifejezni” – közölte Torgyán József, hozzátéve: az érintetteknek haladéktalanul kezdeményezniük kell szervezetük nevének megváltoztatását.

A pártelnök jelezte azt is: hasonlóképpen védelem alá helyezte a Magyar Szabadalmi Hivatal az FKGP jelvényét is, ezért a kisgazdapárt nevével és védett emblémájával visszaélő “csoportocskáknak (pártocskáknak) nemcsak a kisgazda szó használatát kell mellőzniük, hanem az embléma megtévesztő használatát is”.

  • A Magyar Szabadalmi Hivatal nyilvántartásában nem szerepel oltalom alatt álló védjegyként sem a “kisgazda” szó, sem az FKGP jelvénye – közölte az MTI érdeklődésére Sorosi Gyula, a hivatal osztályvezetője szerdán. Sorosi Gyula az MTI érdeklődésére közölte: a védjegy bejegyzése alapvetően a gazdasági szférában a versenytársak áruinak, illetve szolgáltatásainak megkülönböztetésére szolgál. Egy védjegyoltalommal kapcsolatos kérelem elbírálása a hivatalban körülbelül egy évet vesz igénybe. A kérelmeket a hivatal a védjegytörvényben meghatározott feltételek alapján vizsgálja, így többek között figyelemmel van arra, hogy személyiségi jogokat, illetve más, korábban szerzett jogokat sért-e a bejegyzés, továbbá, hogy van-e megkülönböztető képessége a bejegyezni kívánt védjegynek. Amennyiben az igénylő elégedetlen a hivatal döntésével, azt bíróság előtt megtámadhatja.

Az osztályvezető nem tud a “kisgazda” szóval, illetve a párt jelvényével kapcsolatos bejegyzési kérelemről, ám jelenleg mintegy 8000 ügy van folyamatban a hivatalnál, és nem zárható ki, hogy köztük van ez is.

Az osztályvezető nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy jegyeztek-e már be Magyarországon politikai párt nevével, illetve jelvényével kapcsolatos védjegyet, de ezt nem tartja kizártnak.