Az MSZP elképedve értesült arról, hogy a Happy End Kft. az eltulajdonított szocialista jelszót még be is akarja saját szellemi termékeként jegyeztetni a szabadalmi hivatalnál – nyilatkozta Lendvai Ildikó, a párt alelnöke.

A Happy End Kft. kezdeményezte a “Magyarország mindannyiunké” jelmondat védjegyként való bejegyzését a szabadalmi hivatalnál. Az Index úgy tudja, hogy a védjegyet eddig nem jegyezte be a hivatal, amelynek illetékese mindezt azzal magyarázta, hogy lassú a védjegybejegyzések átfutási ideje, így a július végén beadott kérelmet legkorábban jövő februárban bírálják el.

Lendvai Ildikó kijelentette: ez olyan eljárás, mintha egy különösen arcátlan autótolvaj a rendőrségen követelné, hogy írják át a nevére a lopott kocsit. Hangsúlyozta, az MSZP hivatalosan jelzi a Magyar Szabadalmi Hivatalnak, hogy a bejegyzés jogtalan lenne, hiszen a szlogen nem a Happy End Kft. szellemi terméke.

  • A történtek nyomán javasoljuk a cégnek egy új jelszó bejegyeztetését, szerintük ugyanis Magyarország nem mindenkié, hanem a Happy End Kft.-jé, amely magáénak tekinti bárki szellemi termékét is – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Wermer András, a Happy End Kft. kreatív igazgatója azt mondta: azért szeretnénk levédetni, hogy “Magyarország mindannyiunké”, hogy ezt bárki használhassa. Mint fogalmazott, Magyarország valóban mindannyiunké, ezért nem helyes, ha ezt a mondatot bárki kisajátítja. – Úgy láttuk, hogy vannak olyanok, akik ezt hangoztatják, közben viszont úgy gondolják, Magyarország az övék – fűzte hozzá.

Wermer András megjegyezte: ha az MSZP emiatt jogi vitákba keveredik, az alátámasztja álláspontjukat. Véleménye szerint az MSZP félreértés áldozata, amikor azt hiszi, hogy ez egy szlogen. – Az, hogy Magyarország mindannyiunké, közismert tény. Mi ezt nem akarjuk sehol felhasználni, az országképépítéssel összefüggő pályázat kapcsán sem – közölte.

Az MSZP a nyáron egymilliárdos fizetési felszólítást küldött a céghez, mert úgy értékelte, hogy a Happy End ellopta a “Magyarország mindannyiunké” szlogent és többek között ezzel nyert el megbízást az Országimázs Központtól. A szocialisták szerint 1999 óta ők a jogos használói a jelmondatnak. A Happy End Kft. válaszában még a nyáron jelezte: nem fizetnek az MSZP-nek, mert úgy vélik, hogy semmiféle szerzői jogsértést nem követtek el.