Alig van ma Magyarországon olyan ügyvéd, aki elvállalja a családon belüli erőszakot elszenvedett nők ügyeit, ők ugyanis nem jól fizető ügyfelek. A Női és Gyermekjogi Jogvédő Alapítvány támogatás hiányában megszűnt. A kormány a “nép ügyvédje” intézményében látja a megoldást.

A harmincegy éves Évát négy évig verte az élettársa úgy, hogy azt legtöbbször a gyermekei is végignézték. A család most egy anyaotthonban él. Az asszony kétszer is feljelentette élettársát, de félelmében a feljelentéseket visszavonta. Ezért a Pest Megyei Bíróság hamis vád miatt tíz nap fogházra ítélte. Legutóbb az egyik kórház indított hivatalból eljárást az agyrázkódást és orrcsonttörést szenvedett összevert nő ügyében. “Megszüntették az eljárást, mivel nincs elegendő bizonyíték a mellett, hogy ő engem bántalmazott volna. Csak a két gyermekem, akik kilenc és hét évesek, és tanúként nem tudnak szerepelni” – mondta Éva.

Subasich Éva ügyvéd 1997 óta képviseli társával a családon belüli erőszakot elszenvedett nőket a bíróságokon. Alapítványukat azonban pénz hiányában meg kellett szüntetni. “Ingyen csak támogatást tudunk adni. Azt nem tudjuk felelősséggel megtenni – a jelenlegi hatályos eljárási szabályok miatt sem -, hogy évekre felvállaljunk úgy ügyeket, hogy nem áll mögöttük semmilyen támogatás” – mondja. Hankó Faragó Miklós igazságügyi államtitkár azt ígéri: hamarosan azokon is segíteni tudnak, akiknek nincs pénze ügyvédre. Bevezetik ugyanis a “nép ügyvédje” intézményét, akihez a tervek szerint jövő év második felétől fordulhatnak az érintettek.