Önkéntes segítői hálózat kiépítését kezdi el még az idén az Igazságügyi Hivatal egy, az unió által teljes egészében támogatott 800 millió forint összköltségvetésű program keretében – közölte Hatvani Erzsébet főigazgató pénteken Kaposváron.

A kétéves program részeként három régiót – az észak- és dél-magyarországit, valamint a dél-dunántúlit – érintő, ingyenesen hívható áldozatsegítő diszpécserközpontot is létrehoznak, amely kapcsolatban áll majd az önkéntes segítőkkel is – mondta a főigazgató az év megyei hivatala címet elnyert Somogy Megyei Igazságügyi Hivatalban ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón.

A főigazgató közlése szerint az ügyfelekkel közvetlenül mintegy ötszázan foglalkoznak. Tavaly országos szinten több mint 150 ezren kértek segítséget a hivataltól. Kárenyhítésre, áldozatsegítésre 200 millió forintot fizettek ki a rászorulóknak.

A somogyiak mindhárom szakterületen – jogi segítségnyújtás, áldozatsegítés, pártfogó felügyelet – a legkiemelkedőbbek között voltak az elmúlt évben – emelte ki a főigazgató, így Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megye után most Somogyot illeti meg a díj.

Hatvani Erzsébet elmondta, hogy a három éve alapított díjjal azt jutalmazzák, ha egy hivatal munkatársai a napi szakmai tevékenységen túl valami pluszt, többletet tudnak nyújtani az ügyfeleknek, illetve nagyon jó kapcsolatot alakít ki a társintézményekkel, bírósággal, rendőrséggel, ügyészséggel, ügyvédi kamarával, szociális- és gyermekvédelmi intézményekkel.

Keszthelyi Tiborné hivatalvezető ismertetése szerint Somogyban tavaly csaknem hatezer ügyfélnek segített a hivatal 25 munkatársa. Úgy vélekedett: a díjjal nem csak az elmúlt év, hanem az azt megelőző hét esztendő munkáját is elismerték.

Magyarországon 2006. január 1-jén kezdte meg a működését az Igazságügyi Hivatal, amely a pártfogó felügyelői, jogi segítségnyújtási, áldozatsegítési és állami kárenyhítési, valamint kárpótlási tevékenységet lát el.