Jogi állásfoglalást várnak a Belügyminisztériumtól a prostituáltak, és a 2. kerületi önkormányzat is, hogy védettek-e azok a lakások, amelyekben diplomaták laknak.

De úgy tűnik, még akkor sem lehet a lányokat felelősségre vonni az ilyen épületek közelében végzett munkáért, ha ezek védettek, de nem tudtak róla.

Addig, amíg hivatalosan nem tudják a prostituáltak, hogy egy-egy kerületben hol vannak azok az útszakaszok, területek, amelyek nem védettek, nem lehet őket felelősségre vonni csupán ezért – mondta Borai Ákos, a Belügyminisztérium illetékese. “A szabálysértés akkor valósul meg, ha tetten érik a prostit, de hiába érik tetten, és mögötte 10 méterrel ott van a diplomata lakás, ha ő erről nem tud, vagy nem tudhat, mert nincs kiírva semmi ilyesmi” – fejtette ki.

Földi Ágnes, a prostituáltak szóvivője azt mondta: fogalmuk sincs, merre vannak a diplomatalakások a rózsadombon, és térkép híján a védett övezetekről is csak sejtéseik lehetnek. “Fontos lenne az a bizonyos térkép, amit én már régóta szorgalmazok, hogy végre kerüljön ki, hogy mindenkinek legyen, legyen a prostinak, legyen a rendőrnek, és legyen a kuncsaftnak is”.

A fővárosi önkormányzatnál mutattak egy térképet, amelyen a város határtól eltekintve láthatóan alig volt fehér folt. Pedig Ikvai Szabó Imre elmondása szerint csak a fehér foltokon lehetséges türelmi zóna létrehozása.

Borai Ákos azt mondta: hiába készít egy védett övezettel telített térképet a 2. kerület, szerinte kizárt, hogy ne legyenek fehér foltok azokon a térképeken.