Az ügyvédi törvény módosításához vezethetnek a szakmai kamara és a szaktárca között megindult egyeztetések a pénzmosás elleni törvénycsomag következményeiről. A tervezet kidolgozásáig az ügyvédek és közjegyzők esetében egy évet csúszik a bejelentési kötelezettség, tudta meg a Világgazdaság.

Egyeztetés kezdődött az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Magyar Ügyvédi Kamara között arról, hogy miként hozható összhangba az ügyvédi titoktartás elve a pénzmosás elleni törvénycsomag azon rendelkezésével, amely az ügyvédekre is kiterjeszti a bejelentési kötelezettséget. A feleknek november 30-ig kell a kérdés rendezésére vonatkozó tervezetet kidolgozni és az Országgyűlés elé terjeszteni. Balogh László, a pénzmosás elleni kormánybiztos a VG kérdésére kifejtette: a pénzmosás elleni törvénycsomag hatálya kiterjed az ügyvédekre, de a kötelezettségek életbelépése az ő esetükben, illetve a közjegyzőkében egy évet csúszik.

Ezzel kapcsolatban Bárándy Péter, a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára elmondta: egyelőre még nem egyértelmű, hogy az ügyvédi törvény módosításával vagy más formában teremthető meg az összhang a két jogszabály között. A kamarai főtitkár korábban arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az ügyvédek az Alkotmánybírósághoz fordulnak a pénzmosás elleni bejelentési kötelezettség egyoldalú kiterjesztése esetén (VG, 2001. november 28.).
Eközben az ORFK ezekben a napokban is folyamatosan egyeztet azokról a mintaszabályzatokról, amelyekre vonatkozó ajánlását még november végén adta ki és juttatta el az érintett szakmák képviselői számára. A mintaszabályzatok tartalmazzák, hogy az érintetteknek milyen eseteket kell pénzmosásgyanús pénzügyi tranzakcióként értékelniük. Ezzel kapcsolatban Molnár Csaba, az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetője elmondta: a mintaszabályzat – a pénzmosásgyanú esetén a bejelentés módjának részletezése mellett – szakmánként lebontva veszi számba azokat eseteket, amikor az érintettek kötelesek rendőrségi bejelentést tenni.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrzése alá eső vállalkozások: biztosítási és brókercégek, pénzváltók, hitelintézetek, nyugdíjpénztárak már megkapták a kész mintaszabályzatokat. Ugyanakkor a többi szakma esetében még folyamatban vannak az egyeztetések. A könyvvizsgálók, adótanácsadók és műkincskereskedők szakmai szervezetei szintén megkapták a rendőrség által kidolgozott ajánlást, azonban ezek esetében a mintaszabályzatok, a most folyamatban lévő egyeztetések eredményétől függően, bizonyos pontokon még módosulhatnak – fűzte hozzá Molnár Csaba. A pénzmosással kapcsolatos bejelentések száma tavaly meghaladta az 1600-at, ami másfélszerese a korábbi évek átlagának.