A tv2 nemrég megújította Napló című műsorát, és benne a voksolást, ám az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) még ezt megelőzően vizsgálatot indított a telefonos szavazás kapcsán.

A testület a Magyar Nemzet értesülései szerint két hét múlva tárgyalja az előterjesztést, amely megállapítja: egyetlen telefonkészülékről egyetlen személy akár több száz szavazatot is leadhat – ezzel alapjában befolyásolva a szavazás kimenetelét. Bár a Napló műsorvezetője minden esetben közli: a telefonos szavazás eredménye nem reprezentatív, az ORTT szakértői szerint a televíziónak kötelessége lenne biztosítani a voksolás hitelességét – írja a Magyar Nemzet hétfői számában. A csatorna minden Napló-adás alkalmával egy-egy eldöntendő kérdést tett fel – várva a szavazatokat. Két telefonszámot hívhattak ilyenkor a nézők – az egyik az igenlő, a másik a nemleges választ jelentette.

Az ORTT munkatársai az egyik adás alkalmával próbát tettek: egyetlen telefonkészülékről először több száz igenlő, majd ugyanennyi nemleges voksot adtak le. Nyomon követve az adást ezután azt tapasztalták, hogy az általuk leadott mennyiségű voks megjelenik előbb az “igen”, majd a “nem” oldalán.

Mind a médiatörvény, mind pedig a tv2 műsor-szolgáltatási szerződése rögzíti, hogy a csatorna köteles eleget tenni a tárgyilagos, hiteles tájékoztatás támasztotta követelményeknek. A napilap úgy tudja, a műsorszolgáltató – a médiahatóság érdeklődésére – maga is elismerte, hogy nem képes kiszűrni az egyetlen telefonállomásról érkező hívásokat. Az ORTT-előterjesztés szerint azzal, hogy a műsorvezető ezt elhallgatja, a csatorna megsérti a fenti előírásokat.

A műsort szerkesztő Sváby András a napilapnak elmondta: a megújult műsorban is ugyanazt a számítógépes rendszert alkalmazzák, mint korábban, azaz továbbra sincs módjukban ellenőrizni az egyetlen készülékről leadott hívások számát. Hozzátette: ez a világ számos országában használt szoftver, a legkorszerűbbek egyike. Egyébként nem látom értelmét a szűrésnek, mert szerintem akár egyetlen családban – ahol többnyire csak egy készülék működik – több különböző vélemény is felmerülhet – jelezte Sváby, akinek meggyőződése, hogy egy-egy ilyen esetlegesen manipulatív szándékú hívássorozat nem befolyásolhatja alapjaiban a végeredményt. A Napló alapelve, hogy a nézőnek nemcsak ahhoz van joga, hogy kövesse a műsort, de ahhoz is, hogy véleményt nyilvánítson – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy természetesen tiszteletben tartják az ORTT majdani döntését.