Az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért nevű emberi jogi szervezet a Pannon Rádió bojkottja kapcsán, mert úgy ítéli meg, hogy a hatályos szerzői jogi törvény sérti az alaptörvényt, amikor nem teszi lehetővé, hogy egyes adókon megtiltsák a művészek alkotásaik sugárzását. A jogszabály csak általánosságban teszi lehetővé a dalok letiltását.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) helyesli és nagyra értékeli, hogy a magyar kulturális élet kiválóságai megtiltották felvételeik sugárzását a nyílt rasszista uszítást folytató Pannon Rádiónak – tartalmazza a szervezet hétfői közleménye.A kirekesztés és gyűlölködés ellen többet ér a polgárok, művészek kiállása, mint a büntetőjogi üldözés – szögezik le.

A TASZ sajnálatosnak tartja, hogy a hatályos szerzői jogi törvény a művészek számára nem teszi lehetővé a Pannon Rádió bojkottálását. Csak arra ad módot, hogy forgalomba került alkotásaik előadását mindenkinek megtiltsák. Célzott tiltásról nem rendelkezik. Ez sérti a művészek alkotmányos jogait – véli az emberi jogi szervezet.

A műalkotás jelentésére hatással lehet a környezet, amelyben megjelenik – szól a TASZ érvelése. Ha olyan környezetben jelenik meg, ahol rendszeresen rasszista szövegek hangzanak el, akkor ezek rávetülnek magára az alkotásra is. Az összepárosítás üzenete az, hogy a mű világától nem idegen a rasszista gyűlöletkeltés. A Tasz szerint az alkotónak joga van hozzá, hogy az alkotás üzenetének eltorzítását megakadályozza.

Elfogadhatatlan tartják, hogy ezt csak azon az áron teheti meg, ha műveinek bemutatását általánosságban megtiltja, s így teljesen kivonul a nyilvánosságból, a TASZ ezért az Alkotmánybírósághoz fordul. Kérni fogják a testületet: állapítsa meg, hogy a hatályos szerzői jogi szabályozás ésszerűtlen, szükségtelen és aránytalan terhet ró a rendelkezési szabadságukkal élni kívánó alkotókra.