A Független Jogász Fórum nem tarja összeegyeztethetőnek, hogy valaki egy személyben a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára és egy politikai párt igazságügy-miniszter jelöltje. Bárándy Péter szerint csak a miniszterség lenne akadály, a jelöltség nem az.

A Független Jogász Fórum azt kifogásolja, hogy Bárándy Péter úgy lett ismételtem a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára, hogy februári újraválasztásakor nem számolt be politikai ambícióiról. A fórum szerint a kamara tagjai arra számítottak, hogy a teljes főtitkári ciklust kitölti Bárándy. A közlemény arra is utal, hogy a megoldás csak egy új főtitkár megválasztása lenne.

Bárándy Péter szerint természetes, hogy ha miniszter lesz, megszűnik köztestületi megbízatása, de a jelöltséget nem tartja összeegyeztethetetlennek jelöltségével. Ezt egyrészt azzal indokolja, hogy a felkérést csak azután kaopta meg, hogy újraválasztották. Másrészt az őt megválasztó ügyvédek tisztában voltak elveivel, normarendszervel, ami azóta sem változott meg. Éppen azért fogadta el az MSZP felkérését, mert a párt alkotmányosságról és jogállamiságról alkotott nézetei nem állnak ellentétben az övéivel.