A valóságshow-k szereplőit is megilleti az emberi méltósághoz való jog, ami viszont sérült a Big Brother egyes adásaiban bemutatott jelenetekkel – állítja az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke. Körmendy-Ékes Judit személyesen arra is nagyon kíváncsi, hogy történt a szereplőválogatás, ugyanis szerinte furcsa végeredménye lett a válogatásnak.

Szeptember 19-én az ORTT megállapította, hogy a tv2-n sugárzott Big Brother című műsor szeptember 1. és 11. között több alkalommal is megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt. Ezért az ORTT pénzbüntetéssel, közel 7 millió forintos bírsággal sújtotta a csatorna műsorszolgáltatóját. Emellett felszólította arra, hogy szüntesse meg a törvénysértést. A médiahatóság jogsértőnek találta, hogy a show-ról naponta este 7 óra körül sugárzott összefoglaló öncélú szexualitás kategóriájába tartozó jeleneteket tartalmazott, és ez ártalmas a kiskorúak személyiségfejlődésére. Ilyen típusú műsort csak 23 óra után lehet sugározni. Ezzel kapcsolatban az ORTT elnöke elmondta, hogy az egészséges erotikával nincs baja a hatóságnak, de szerintük ez már egészségtelen.

Körmendy-Ékes Judit elmondta: még az ilyen típusú show-k szereplőit is megilleti az emberi méltósághoz való jog, még akkor is, ha a tudatlanságuk vagy szereplési vágyuk miatt lemondanak róla. Szerinte egy 24 órás közvetítés, amikor egy ember egész napját kamerák rögzítik, az az emberi méltóság súlyos csorbulásához vezet. Az ORTT elnöke egy külföldi példát említett: Franciaországban szintén a méltósághoz való jogra hivatkozva a műsorszolgáltató egyórás kameramentes időszakot engedélyezett naponta. Az ORTT a szeptember eleji időszakból kiemelt néhány jelenetet a Big Brother adásából, melyeket kedden le is vetítettek az újságíróknak. Szeptember 2-án este fél kilenckor adásba került csoportos beszélgetés, ahol a téma a férfiondó mint táplálék, illetve arckrém volt – áll az ORTT felsorolásában. Szeptember 4-én került adásba, amikor az egyik szereplő mellbimbóméretet vett a másiktól. Kifogásolták emellett egy női szereplő gumióvszer-bemutatóját egy banánnal. Évi maszturbációja és felajánlkozása szintén fél kilenc körül került adásba – ez különösen törvénysértő – áll az ORTT megállapításában.

Az ORTT kerekasztal-beszélgetést kezdeményez a szolgáltatókkal, mert úgy gondolják, hogy a szankcióknak nincs akkora hatásuk, mint egy megbeszélésnek, ahol esetleg bizonyos engedményeket érhetnek el. Emellett a kereskedelmi csatornákat nem ingatja meg a hatóság néhány milliós bírsága. Körmendy-Ékes Judit kiemelte, hogy arra mindenképp rá fog kérdezni, hogy történt a szereplőválogatás, ugyanis szerinte furcsa végeredménye lett a válogatásnak. A tv2 egyelőre nem reagál az ORTT elmarasztalására, mert még mindig nem kapták meg a testület határozatát – mondta kedden a tv2 sajtóreferense. A kerekasztal-beszélgetésre szóló meghívó megérkezett, a tv2 vezérigazgatója, a Big Brother producere és főszerkesztője is részt vesz a pénteki beszélgetésen.