A hatóságok többnyire bocsánatos bűnnek tekintik a szerzői jogi bűncselekményeket. E szemlélet megváltozását várja a rendőrséggel kötött megállapodástól az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA).

Mihály György, az ASVA kuratóriumának elnöke és Ferenczi László vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója erről írt alá megállapodást tegnap. Ez lényegében a korábbi együttműködés intézményesítését jelenti, azt, hogy az összes megyei rendőr-főkapitányság együttműködik az alapítvánnyal a szerzői jog megsértésével kapcsolatos bűncselekmények felderítésében. A megállapodás rögzíti továbbá a rendszeres információcserét, az interneten elkövetett bűncselekmények elleni küzdelem hatékonyabbá tételét.

Az alapítvány megalakulásakor, 1993-ban már kötött megállapodást a rendőrséggel, annak aktualizálását többek között a bűnelkövetési módok átalakulása, a technológiák fejlődése indokolta. A kilencvenes évek elején e téren a legnagyobb gondot a VHS-kazetták hamisítása jelentette, ma már elterjedtebb az illegális DVD-másolás és az internetes feketekereskedelem általában.

Az ilyen jellegű bűncselekményeket elvileg most is szigorúan büntetik. Bár a Btk. két évvel ezelőtti módosítása nyomán 5-ről 8 évre emelkedett a kiszabható büntetés felső határa, szakértők szerint a szigor nem hat. Erre utal többek között a visszaesők magas aránya. Ezt jogvédők azzal magyarázzák, hogy a hatóságok gazdasági bűncselekményként kezelik a szerzői jogok megsértését, és többnyire pénzbüntetést szabnak ki érte, ami nem igazán riasztja el az erre a területre szakosodott vállalkozásokat.

Bajor Mária, a filmforgalmazók, kiadók közreműködésével dolgozó ASVA igazgatója a Népszabadságnak elmondta: továbbra is lobbiznak a hatóságoknál annak érdekében, hogy komolyabban vegyék a szerzői jogok védelmét, ezért hasonló megállapodásra törekszenek az igazságügyi szervekkel is. Az említett okok miatt különösen az internetes kalózok ellen harcolnak, s a héten együttműködési megállapodást kötnek a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületével.