Az amerikai Microsoft bejelentette, hogy megnyitja forráskódjait a kormányok és a nemzetközi szervezetek számára világszerte. Ily módon a kormányok és az állami intézmények megerősíthetik a személyi adatokat, az adókat, a nemzetbiztonságot és más feladataikat szolgáló számítógépes programjaik biztonságát.

Ezzel egyszersmind őrizni és erősíteni akarják a Microsoft vezető helyét az állami piacokon, ahol a cég eddig is vezető vagy legföljebb második helyezett szállító a világ legtöbb országában. A versenyt elsősorban az ingyenes programok szállítói támasztják, köztük a Linux-program, amelyeknek eleve nyitott a forráskódjuk. Az IBM júniusban megállapodott a német kormánnyal, hogy Linux-alapú rendszereket szállít egyes német kormányhivataloknak. A nyitott forráskódú programok másolhatók és módosíthatók, nem úgy, mint a Microsoft Windows-rendszere és más programjai.

A NATO és Oroszország már beleegyezett, hogy részt vesz a Microsoft programjában, és a Microsoft további hatvan kormánnyal és ügynökséggel tárgyal. A vállalatnál csak akkor közlik a részt vevő ország illetőségét, ha annak kormánya erre engedélyt ad. A Microsoft Corp. kedden 56,97 dolláron zárt a Nasdaqon, 58 centtel, azaz 1,03 százalékkal drágábban, mint hétfőn. Kedden 56,32 dolláron nyitott. Ötvenkét héten belül a csúcsa 70 dollár volt, tavaly január közepén, a mélypontja 41,41 dollár, július végén.